ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Σημαντική προτεραιότητα οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των δημ. σχολείων Δημοτικής


  • Άμεσα να υπάρξει επικαιροποίηση των κανονισμών, ολοκλήρωση της συζήτησης και προώθησή τους στη Βουλή για ψήφιση
  • Στόχος η ρύθμιση και το ξεκαθάρισμα σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας των σχολικών μονάδων

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναφέρει:

 «Ενόψει μιας νέας σχολικής χρονιάς με αρκετές ιδιαιτερότητες, θεωρούμε πως σημαντικά ζητήματα που μας απασχόλησαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το τελευταίο διάστημα, μπορούν και πρέπει  να ρυθμιστούν μέσα από τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης.

Μετά από καθυστέρηση 2 και πλέον χρόνων, επιστρέφονται οι εν λόγω κανονισμοί από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας στο Υπουργείο Παιδείας αφού έχουν τύχει της σχετικής νομοτεχνικής επεξεργασίας. Το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει, επιβάλλει την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των εν λόγω κανονισμών. Την ίδια ώρα, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί και η συζήτηση ώστε ένα επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο κείμενο, να οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρούμε πως οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης αποτελούν ένα σημαντικότατο κομμάτι της ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς, με τη σωστή διαμόρφωση, θα ρυθμίζουν και θα ξεκαθαρίζουν σημαντικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι οι νέοι κανονισμοί επιχειρούν να ρυθμίσουν με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ζητήματα όπως:

  • Ομαλή λειτουργία των σχολείων και παιδαγωγικά μέτρα ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς.
  • Συνέπειες αντικοινωνικών/ αρνητικών συμπεριφορών – Παιδαγωγικά μέτρα
  • Πρόληψη και διαχείριση σχολικού εκφοβισμού
  • Διαχείριση βίαιης συμπεριφοράς
  • Πρωτόκολλο για χρήση φυσικής περιοριστικής παρέμβασης και διενέργεια σωματικής έρευνας από τους δασκάλους.
  • Εναλλακτικοί τρόποι εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτικές εκδρομές/ επισκέψεις

Παράλληλα, η επικαιροποίηση και συζήτηση των αναθεωρημένων κανονισμών, δίνουν την ευκαιρία να συζητηθούν κατά τρόπο συντεταγμένο και ολοκληρωμένο, διάφορα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως είναι το ωράριο λειτουργίας των σχολείων.

Ακόμη, οι νέοι κανονισμοί πρέπει να ιδωθούν και σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ενιαία εκπαίδευση και τους κανονισμούς που θα το συνοδεύουν, καθώς αναφέρονται και στην εκπαίδευση παιδιών σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ελπίζουμε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, σε ένα κεφάλαιο που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1345