ΔΗ.ΑΝ.Α: Το ΥΠΠΑΝ καταργεί εν μέσω πανδημίας τα Επαρχιακά Γραφεία Ασφάλειας και Υγείας


Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΔΗ.ΑΝ.Α. αναφέρει:

«Η αποκέντρωση των υπηρεσιών είναι μια διαχρονική απαίτηση των επαρχιών και το ζητούμενο για πιο άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους.

Με βάση αυτή τη λογική το ΥΠΠΑΝ προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη στελέχωση των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας με λειτουργούς ασφάλειας και υγείας, μέσω ανακατανομής του υφιστάμενου χρόνου που υπήρχε διαθέσιμος στο Υπουργείο.

Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πιο άμεση επαφή με τα σχολεία και τις κατά τόπους Σχολικές Εφορείες, τα όποια θέματα ανέκυπταν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα και αποτελεσματικά χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της επικοινωνίας κεντρικά με το Υπουργείο και την πάροδο πολύτιμου χρόνου μέχρι να γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός επισκέψεων, από το κέντρο σε μια επαρχία.

Σημειώνεται ότι, με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, χάρη στη λειτουργία των επαρχιακών γραφείων ασφάλειας και υγείας έγινε κατορθωτή η άμεση προετοιμασία και ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με όλα τα αναγκαία διευκολύνοντας την ομαλή επαναλειτουργία τους σε συνθήκες ασφάλειας. Η καθημερινή επικοινωνία των διευθύνσεων με τα επαρχιακά γραφεία ασφάλειας και υγείας και οι επί τόπου επισκέψεις των λειτουργών, διευκόλυναν τα σχολεία στη σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και στην επιτυχή διαχείριση της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Και ενώ η αλλαγή αυτή έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το ΥΠΠΑΝ πριν καν ολοκληρωθεί ένας χρόνος και αφού διέθεσε δημόσιο χρήμα για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των λειτουργών, ανέκρουσε πρύμναν και αποφάσισε αιφνιδίως την εγκατάλειψη της αποκέντρωσης και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, χωρίς να προηγηθεί καμία αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απρόσμενη αυτή αλλαγή πραγματοποιείται ενώ βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Το ΥΠΠΑΝ απέδειξε ακόμα μια φορά, δυστυχώς, ότι παραμένει πεισματικά προσκολλημένο σε ένα παρωχημένο συγκεντρωτισμό που μπορεί βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετεί κάποιους, αλλά μακροπρόθεσμα εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του σε βάρος της παιδείας του τόπου.

Ως ΔΗ.ΑΝ.Α. καλούμε την ΠΟΕΔ να ζητήσει άμεσα από  το ΥΠΠΑΝ, έστω και τώρα, να επανεξετάσει την λανθασμένη απόφαση, η οποία συνιστά επιστροφή στον συγκεντρωτισμό, σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα και την ώρα που στην Ευρώπη η αυτονομία τόσο των σχολικών περιφερειών όσο και των ίδιων των σχολικών μονάδων ενισχύεται και επεκτείνεται.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1454