ΑΚΙΔΑ: Διορισμοί Συμβασιούχων στη Δημόσια Εκπαίδευση και …ΜΗ επαναδιορισμοί


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Η Α.Κί.ΔΑ. από τις 10 Ιουλίου 2015, ακριβώς την επαύριον της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής (να θυμίσουμε: ΧΩΡΙΣ καμιά αρνητική ψήφο) του Νέου Συστήματος Διορισμού στη Δημόσια Εκπαίδευση, επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας της ΠΟΕΔ σε ένα άλλο επίπεδο: Προληπτικής διαχείρισης των διαφαινόμενων στρεβλώσεων και αρνητικών συνεπειών της εφαρμογής του Συστήματος για τους ενδιαφερόμενους.

Διευκρινίζουμε: (1) Το ΝΣΔΕ είναι νόμος του Κράτους μας και αυτό είναι σεβαστό απόλυτα. (2) Οι προτάσεις για ΝΣΔΕ, οι οποίες όλες έμοιαζαν, τέθηκαν στο τραπέζι από ΟΛΟΥΣ τους Υπουργούς Παιδείας ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων από το 2003 και μετά. (3) Η ΠΟΕΔ έμεινε μόνη της, κυριολεκτικά, μέχρι τέλους να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του.

Σημειώνεται ως γεγονός: Δεκάδες συνάδελφοι, συμβασιούχοι, οδηγούνται στην ανεργία εξόδου μετά από 24 μήνες εργασίας στο σχολείο.

Όμως, ως συνδικαλιστική έκφραση έχουμε υποχρέωση να επισημαίνουμε τα κενά, τις ασάφειες και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, τόσο δημόσια όσο και με γραπτές προτάσεις στο ΔΣ της ΠΟΕΔ:

  1. Από νωρίς επισημάναμε ότι το ΝΣΔΕ στεκόταν απέναντι στη μονιμότητα, στοιχείο αρνητικό τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου (καταγράφεται σε πολλές έρευνες) αλλά και για την επαγγελματική εξέλιξη κι αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού. Προβλέψαμε ότι το σύστημα έδινε μεγάλο περιθώριο δυνατότητας να δείχνει την πόρτα εξόδου σε συναδέλφους που θα συμπλήρωναν διετία με σύμβαση. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που επιχειρηματολογήσαμε κι επιμέναμε
  • Στην αύξηση των μονιμοποιήσεων, έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η πάγια αναλογία μόνιμων με μη μόνιμων εκπαιδευτικών,
  • Στην εφαρμογή του νόμου για διορισμούς αορίστου χρόνου, για εκπαιδευτικούς που κάλυπταν πάγιες ανάγκες με επαναλαμβανόμενους διορισμούς, 
  • Στη διόρθωση παραμέτρων, που θα ελαχιστοποιούσε το περιθώριο του μη επαναδιορισμού.
  1. Καταγράψαμε τα κενά και τις ασάφειες σε σχέση με τις εξετάσεις, έτσι ώστε να προστατευτεί η αμεροληψία και η δικαιοκρισία. Δυστυχώς το σκάνδαλο του 2017, που έμεινα χωρίς διερεύνηση, δικαίωσε τις προβλέψεις μας.
  2. Αναλύσαμε κατ’ επανάληψη, αφού σημειώσαμε ερωτήματα που προέκυψαν από την πρακτική που ακολουθήθηκε στους διορισμούς και από τους δύο καταλόγους το 2018 και 2029 (μεταβατική περίοδος 2018 – 2027), την ανάγκη διασαφήνισης της διαδικασίας, έτσι ώστε να αυτή να πραγματώνεται στα πλαίσια ισοπολιτείας και χρηστής διοίκησης.

Καταθέσαμε πρόταση στο ΔΣ της ΠΟΕΔ, επανειλημμένα, για πρόταξη του θέματος.

Δυστυχώς, στις πιο πάνω, δε βρήκαμε την αναμενόμενη ανταπόκριση από την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΟΕΔ. Θυμίζουμε, πως, τον Αύγουστο του 2015, εισηγηθήκαμε στο ΔΣ της ΠΟΕΔ να προχωρήσει σε ενέργειες πίεσης προς την Επίσημη Πλευρά για  διορθώσεις σε οφθαλμοφανή κενά αλλά η πλειοψηφία ΠαΔΕΔ – Δη.Κι. κοιτούσε κατά ΥΠΠ πλευρά και επικροτούσε την εισαγωγή νέων καινοτομιών, οι οποίες, παρά τις υποδείξεις της Α.Κϊ.ΔΑ. έβριθαν κι εκείνες ελλειμμάτων και καταταλαιπώρησαν μετά τα σχολεία.

Σήμερα: Ζητούμε η ΠΟΕΔ, άμεσα, να θέσει το όλο θέμα για συζήτηση με την Επίσημη Πλευρά. Κάθε δικαιολογία για αργοπορία θα είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίαις. 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter1276