Η επιστροφή στη «νέα» σχολική κανονικότητα απαιτεί κονδύλια…


 ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*  

…και έγνοια για την υγεία, την ασφάλεια και τη διασφάλιση του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Αποτελεί δηλαδή την τήρηση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους, άρα και του αρμόδιου Υπουργείου, να προσφέρει σε όλα τα παιδιά την εκπαίδευση που δικαιούνται μέσα σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες.

Η επιστροφή στη «νέα» σχολική κανονικότητα δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε με επικοινωνιακά παιχνίδια μεταξύ του Υπουργού και της «μεγαλύτερης παράταξης» ούτε με την επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από θέματα που έχουν ήδη λυθεί και άρα θα έπρεπε να εφαρμοστούν όπως η μία ώρα του Υπεύθυνου Τμήματος στην Α’ τάξη.

Όπως δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε με την απαξίωση και τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, τους δείκτες επιτυχίας και επάρκειας, τα αστεράκια, τις περικοπές, τη δημιουργία εκπαιδευτικών πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, την ανυπαρξία πολιτικών, τη δυσλειτουργία των διοικητικών δομών, τη γραφειοκρατία, τις αντιφατικές εγκυκλίους και οδηγίες και οπωσδήποτε τους αποσπασματικούς και χωρίς πλάνο χειρισμούς των όσων θεμάτων προέκυψαν ή θα προκύψουν εξαιτίας του COVID-19.

Η επιστροφή όχι μόνο στη «νέα» σχολική κανονικότητα αλλά η επιστροφή στην όποια κανονικότητα δεν μπορεί να διασφαλιστεί εφόσον η προσπάθεια για συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας συνεχίζει να αποτελεί τη βασική πολιτική κατεύθυνση των αποφάσεων της παρούσας διακυβέρνησης.

Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία μικρών, σταθερών ομάδων για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Με την ανακατανομή των χώρων, για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί και να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης. Με τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών μέσα στις σχολικές αίθουσες και τις σχολικές αυλές που θα επιτρέπουν την εφαρμογή όλων όσων εδώ και μήνες οι ειδικοί γιατροί και επιστήμονες καλούν τους πολίτες να εφαρμόσουν (χρήση μάσκας, συχνό πλύσιμο χεριών, αντισηψία). Με τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους από την πανδημία και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού που θα διασφαλίζει, έστω και εξ αποστάσεως, το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την εργασία.

Η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα απαιτεί πολιτική βούληση και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη διάθεση και την ανακατανομή πόρων. Το δικαίωμα των παιδιών μας στην υγεία και στην εκπαίδευση απαιτεί κονδύλια… Και όραμα!

*Δάσκαλος

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Comments (1)

  1. ΜΑΡΊΝΑ ΚΟΚΚΩΝΗ:
    Aug 14, 2020 at 10:01 PM

    Μπράβο Κυριάκο. Σωστά τα λες.


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter1659