3+1 στοιχήματα για το Υπουργείο Παιδείας


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης αυτή θα πραγματοποιηθεί εν μέσω μέτρων προστασίας από πανδημία του κορονοϊού.

Στις 21/8 το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση των συστάσεων της επιδημιολογικής ομάδας, έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τι θα ισχύσει για μαθητές και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες.

Δυστυχώς, το θέμα που συζητείται σχεδόν αποκλειστικά τόσο δημόσια όσο και ανάμεσα στους κύκλους των εκπαιδευτικών, των γονιών, ακόμη και των παιδιών, είναι η απόφαση για καθολική χρήση της προστατευτικής μάσκας από παιδιά >6 ετών και εκπαιδευτικούς. Μια συζήτηση που πέραν από την πολύ ορθή καταγραφή των προβληματισμών σε σχέση με τις δυσκολίες που δημιουργεί αυτό το μέτρο και την έκκληση για εξέταση πιθανών εναλλακτικών,  δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα εάν αυτή αποτελεί τη σύσταση των ΕΙΔΙΚΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ παιδιών και εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και σειρά άλλων θεμάτων για τα οποία επιβάλλεται εκπαιδευτικοί και γονείς να είμαστε σε εγρήγορση και να πιέζουμε για την ρύθμισή τους. Αλλιώς, μάσκα ή όχι μάσκα, το στοίχημα για μια ασφαλή και όσο το δυνατόν πιο ομαλή (υπό τις περιστάσεις) έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετα βεβαιότητας, θα χαθεί. Η επιτυχής ρύθμιση των θεμάτων αυτών είναι και ο μοναδικός τρόπος να αποδείξει η Πολιτεία ότι έχει αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο αλλά και τους απαιτούμενους πόρους, για την ασφαλή επάνοδο και φοίτηση, του συνόλου των παιδιών μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους .

  1. 1.       Χωροταξική ρύθμιση αιθουσών διδασκαλίας και σχολικού χώρου

Το πως θα βρίσκονται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί εντός των τάξεων, με ποια έπιπλα και σε ποια διάταξη, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις αποτελεί κομβικό κομμάτι της όλης εξίσωσης. Στις 7/9 είναι αδιανόητο να κτυπήσει το κουδούνι για τα παιδιά προδημοτικής, δημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης και η τάξη τους να μην είναι κατάλληλη διαμορφωμένη για τη δική τους ασφαλή φοίτηση αλλά και  για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών τους.

  1. 2.       Υγειονομικά Πρωτόκολλα

Παρόλο που έχουμε ακούσει επανειλημμένως για την ετοιμότητα των πρωτοκόλλων αυτών επιβάλλεται αυτά να κοινοποιηθούν έγκαιρα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε όλοι να είναι προετοιμασμένοι για το πως θα κινούνται και πως θα δρουν/αντιδρούν εντός του σχολικού χώρου σε σχέση με τα μέτρα του πρωτοκόλλου. Η προστασία της υγείας ΟΛΩΝ εξαρτάται από ΟΛΟΥΣ. Εννοείται πως μαζί με τα πρωτόκολλα θα πρέπει και όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά, να φθάσουν και να τοποθετηθούν στα σχολεία.

  1. 3.       Παιδαγωγικά & Διοικητικά «Πρωτόκολλα» και οδηγίες

Ο τρόπος που επί καθημερινής βάσης θα πρέπει να λειτουργούν δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία πρέπει να είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ για ΟΛΟΥΣ. Μετακινήσεις τμημάτων, διαλείμματα, ρυθμίσεις για συγκεκριμένα μαθήματα (π.χ. Φυσική Αγωγή), προσέλευση/αναχώρηση παιδιών, ωρολόγιο πρόγραμμα, χρήση-κοινή χρήση-μάζεμα-διαμοίρασμα τετραδίων, βιβλίων φυλλαδίων, μολυβιών/ χρωμάτων, αντιμετώπιση/διαχείριση περιστατικών μη τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου από μαθητές κ.ο.κ., είναι ενδεικτικά ζητημάτων που θα πρέπει να ρυθμιστούν με ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ οδηγίες για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τις ειδικές μονάδες/ ειδικά σχολεία. Σε αυτές, πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται και θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τα εργασιακά δεδομένα όπως π.χ. την απουσία εκπαιδευτικού που συνοδεύει το παιδί του για σπουδές και ο οποίος με την επάνοδό του πρέπει να αυτοπεριοριστεί/αποστολή αντικαταστάτη κ.ο.κ.

  1. 4.       Ολοκλήρωση στελέχωσης και ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ για στήριξη παιδιών και σχολικών μονάδων

Παρόλο που η έγκαιρη και πλήρης στελέχωση των σχολικών μονάδων είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση εκπαιδευτικών και γονιών, είναι ηλίου φαεινότερον  πόσο κρίσιμης σημασίας είναι ειδικά φέτος. ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ, τώρα είναι η ώρα, έμπρακτα, να στηριχθούν παιδιά και σχολικές μονάδες με χρόνο και ρυθμίσεις, που δικαιολογούνται απόλυτα  από την κρισιμότητα των στιγμών.

Τα 4 πιο πάνω αποτελούν πραγματικά στοιχήματα για το Υπουργείο Παιδείας τα οποία θα πρέπει να κερδηθούν πριν την 7η Σεπτεμβρίου και την επάνοδο των παιδιών. Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δηλώνουμε πανέτοιμοι, πρώτα να δράσουμε και να συμβάλουμε στην υλοποίηση των πιο πάνω και μετά να αντιδράσουμε στα όποια κενά και παραλείψεις. Μοναδικός γνώμονας, όπως πάντα, το καλό των παιδιών, των εκπαιδευτικών και της δημόσιας παιδείας.

Δάσκαλος

Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 




Comments (2)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Aug 23, 2020 at 08:30 PM

    Γιατί 3+1 και όχι 4;

  2. Μιχάλης Συμεού:
    Aug 24, 2020 at 11:16 AM

    Πάντα στην Κύπρο, μετά το παναΰριν, δηλώνουμε έτοιμοι και πανέτοιμοι να δράσουμε και να αντιδράσουμε! Πού είσασταν όλοι εσείς (παρατάξεις, ΠΟΕΔ, υπουργείο και γονείς) να δράσετε και να αντιδράσετε από το Ιούνιο που τελείωνε η προηγούμενη σχολική χρονιά (κι ενώ το πρόβλημα το ξέραμε από το Μάρτη);;; Χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος!! Τώρα απλά θα τρέχουμε και δεν θα προλαμβαίνουμε, με αποτέλεσμα με το άγχος και την πίεση που θα υπάρχουν, να προβαίνουμε σε λάθη, τα οποία ελπίζω να μην είναι επιζήμια...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1636