ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΙΣΑΑΚ*
«Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δεν βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί στα βουναλάκια από άμμο στο νηπιαγωγείο», δηλώνει ο Αμερικανός συγγραφέας Robert Fulghum το 1986.
Παρόλο που η μεγάλη σημασία της Προδημοτικής Εκπαίδευσης είναι πλέον δεδομένη και η φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία υποχρεωτική, η αντιμετώπιση της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι τουλάχιστον προβληματική. Δυστυχώς όλες οι εκπαιδευτικές πολιτικές από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονται όσο βαρύγδουπες και αν είναι, έχουν συνήθως ως κρυφό στόχο τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης.
Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω κορωνοϊού, που έχει ανατρέψει παιδαγωγικές πρακτικές και έχει αλλάξει τόσο τη δική μας καθημερινότητα όσο και των μαθητών μας και έχει προσθέσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στη ζωή μας. Καλούμαστε λοιπόν τώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να διαχειριστούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να φροντίσουμε τόσο για τη σωματική και ψυχική υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, όσο και για μια κατά το δυνατόν ομαλή φοίτηση.
Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις προσπάθειες του Υ.Π.Π.Α.Ν για το άνοιγμα των σχολείων και διαβάζοντας τα μέτρα προστασίας που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού, διαπιστώνουμε παραλείψεις και πολλές ασάφειες που αφορούν τη λειτουργία των νηπιαγωγείων. Οι νηπιαγωγοί καλούνται και πάλι να βαδίσουν το μοναχικό μονοπάτι τους, όπως εξάλλου έχουν μάθει να κάνουν τόσο καιρό, με δεδομένα την απουσία βοηθημάτων με δραστηριότητες που υλοποιούν τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος, απουσία ωρών για ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ανυπαρξία ρεαλιστικής εκπαιδευτικής προσέγγισης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία κ.α.
Με την πρόσφατη αποστολή του επικαιροποιημένου υγειονομικού πρωτόκολλου, προκύπτουν επιπλέον σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα που αφορούν στα νηπιαγωγεία. Ουσιαστικά ακυρώνεται το αναλυτικό πρόγραμμα της Προδημοτικής καθώς τα υγειονομικά μέτρα απαιτούν την τήρηση αποστάσεων και απαγορεύουν την κοινή χρήση αντικειμένων. Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι απλά, αλλά χρειάζονται επαρκείς και ξεκάθαρες απαντήσεις:
10. Πώς θα διευθετηθεί η παιδονομία στα νηπιαγωγεία αφού προτείνονται ξεχωριστά διαλείμματα για τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση στο διάλειμμα λόγω τήρησης αποστάσεων και το γεγονός ότι η σχολική βοηθός είναι αδύνατο να βρίσκεται ταυτόχρονα και στην παιδονομία της μιας τάξης και στο πλύσιμο της άλλης τάξης; Με αυτό τον τρόπο δεν απειλείται η ασφάλεια των παιδιών;
11. Αν ένα παιδάκι είναι εμπύρετο πώς θα ξέρουμε ότι πρόκειται για απλό κρυολόγημα ή κορωνοιό; Πότε θα το δεχτούμε ξανά στο σχολείο, ώστε να μη γίνει διασπορά του ιού και να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονιών;
Ως νηπιαγωγοί, απαιτούμε από την πολιτεία να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Προδημοτική Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Η έλλειψη επαρκούς διοικητικής στελέχωσης είναι εμφανής. Η προκήρυξη θέσεων Επιθεωρητριών (υπάρχουν μόλις 2 παγκύπρια), αλλά και συμβούλων Προδημοτικής, είναι μια αρχή για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ζητούμε μία σχολική βοηθό για κάθε τμήμα παιδιών. Ζητούμε μια ουσιαστική επένδυση στην Προσχολική Εκπαίδευση, ώστε το νηπιαγωγείο να είναι χώρος χαράς, μάθησης, δημιουργικότητας και ομαλής συνύπαρξης ακόμα και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Αναμένουμε απαντήσεις!
Νηπιαγωγός
Μέλος ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας Αμμοχώστου