Ειδική Εκπαίδευση χωρίς ειδικές ρυθμίσεις


ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή… Επιστρέψαμε στα σχολεία μετά από το lock down. Θα έκαναν είπαν, οι ιθύνοντες του ΥΠΠΑΝ, και την δοκιμή για να είναι έτοιμοι για την καινούρια σχολική χρονιά τον Σεπτέμβρη!

Μας είπαν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας και έπρεπε να ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά νωρίτερα! Για να καλύψουμε, είπαν, λίγο από τον χαμένο χρόνο… αφού σίγουρα θα ήταν όλα έτοιμα! Αφού κάναμε το πείραμα μας κατά το κλείσιμο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και αφού όλοι οι ιθύνοντες στο ΥΠΠΑΝ εργάζονταν ακόμη και τον Αύγουστο, όταν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί έκαναν διακοπές στις παραλίες, ελπίζαμε όλοι ότι θα ξεκινούσαμε την φετινή σχολική χρονιά με αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες αλλά με γερές βάσεις και ξεκάθαρες οδηγίες, εγκυκλίους και πρωτόκολλα.

Όλοι εμείς της οικογένειας της Ειδικής Εκπαίδευσης ευχόμασταν ότι εμείς και οι μαθητές μας θα τύχουμε αυτή τη φορά μια σωστότερη και δικαιότερη αντιμετώπιση! Πιστέψαμε ότι αφού έγινε ό,τι έγινε κατά την επιστροφή των μαθητών τον Μάιο όπου τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πήγαν για ύπνο ανυπομονώντας για την επιστροφή τους στο σχολείο, ξύπνησαν και βρήκαν κλειστές τις πόρτες των σχολείων, φορτώνοντας έτσι γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και γενικότερα την κοινωνία με απογοήτευση, αίσθηματα απόρριψης για αυτά τα παιδιά και πολλά άλλα λειτουργικά προβλήματα. Λες και δεν ήταν αρκετά αυτά που ούτως ή άλλως έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους.

Πιστέψαμε ότι κάπου εκεί στο ΥΠΠΑΝ έμαθαν ότι υπάρχουν και αυτά τα παιδιά, τα λιγότερο τυχερά. Έμαθαν την ύπαρξη των Ειδικών Σχολείων, την ύπαρξη των Ειδικών Μονάδων και των παιδιών που λαμβάνουν Ειδική Εκπαίδευση και Λογοθεραπεία ενώ είναι ενταγμένα στις τάξεις γενικών μαθημάτων. Πιστέψαμε λοιπόν ότι κατά την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς θα ήταν όλα έτοιμα, για όλους!

Δυστυχώς όμως, η μια εγκύκλιος διαδέχεται την άλλη! Η μια εγκύκλιος ακυρώνει την άλλη! Οι εκπαιδευτικοί έτοιμοι στο καθήκον τους από την 1η Σεπτεμβρίου. Μετακινούσαν θρανία, μετρούσαν το κάθε εκατοστό της κάθε αίθουσας υπολογίζοντας που και πως θα μπορούσε να μπει το κάθε τμήμα. Περίμεναν τις σχολικές εφορίες να ενώσει τα θρανία σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Δεν τα έφτιαξαν και έτσι όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια έριξαν την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και στις καιρικές συνθήκες! Μεταφέρεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς μια βδομάδα αργότερα… Οι τάξεις τερατουργήματα που εμπερικλείουν διάφορους κινδύνους ασφάλειας είναι έτοιμες! Τα πρωτόκολλα έχουν φτάσει στα σχολεία!

Οι δάσκαλοι της Ειδικής Εκπαίδευσης ψάχνουμε, ρωτούμε για τα πρωτόκολλα της Ειδικής, για  την παράγραφο ίσως που να αναφέρεται στους δικούς μας μαθητές. Υπάρχει πρωτόκολλο για τα Ειδικά Σχολεία, εφαρμόσιμο ή μη, αυτή τη φορά θυμήθηκαν την ύπαρξη τους.

Η Ειδική Εκπαίδευση όμως κύριοι δεν είναι μόνο τα Ειδικά Σχολεία. Είναι και οι Ειδικές Μονάδες που στεγάζονται στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία. Είναι και τα παιδιά που λαμβάνουν Ειδική Εκπαίδευση και/ή Λογοθεραπεία και είναι πλήρως ενταγμένα στις τάξεις γενικών μαθημάτων. Για όλα αυτά τα παιδιά δεν αναφέρεται τίποτα στα πρωτόκολλα. Στάλθηκαν οδηγίες που ζητούν όπως κάθε χρόνο ομαδοποιήσεις μαθητών για παροχή περισσοτέρου χρόνου στήριξης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα δεν είναι δυνατή η ομαδοποίηση παιδιών από διαφορετικά τμήματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή μικρότερου χρόνου στήριξης σε αυτά τα παιδιά αφού το υπουργείο δεν έχει προβεί σε επιπρόσθετους διορισμούς για την φετινή χρονιά για κάλυψη των αναγκών όπως προκύπτουν από τα πρωτόκολλα.

Οι οδηγείς είναι σαφείς για όλα τα σχολεία. Τα παιδιά θα συναναστρέφονται σε απόσταση ασφαλείας μόνο με τα παιδιά του τμήματος τους. Τί γίνεται όμως με τα παιδιά που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες και εντάσσονται στις τάξεις τους;  Αυτά τα παιδιά είναι μαθητές διαφορετικών τάξεων και τμημάτων. Εύλογα διερωτηθήκαμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητήσαμε οδηγίες, έστω και προφορικά, μάταια όμως. Η απάντηση ήταν, θα αποφασίσει ο διευθυντής, δίνοντας του όλη την ευθύνη! Αυτά τα παιδιά είναι αδύνατο να μην ενταχθούν στις τάξεις τους, αυτά τα παιδιά και αυτοί οι γονείς χρειάζονται την στήριξη όλων μας!

Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά χρειαζόμαστε την στήριξη σας κύριοι ιθύνοντες του ΥΠΠΑΝ!

Μην μας μετατοπίζετε τις δικές σας ευθύνες!

Μην μας αγνοείτε!

Εδώ νήσος Κύπρος εν έτη 2020! Εδώ Ειδική Εκπαίδευση στη νήσο Κύπρο! Εδώ  ήξεις αφήξεις!

*Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια

Υποψήφια Γενική Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ με τη ΔΗΑΝΑ Λεμεσού
Comments (0)

Add a new comment:


Newsletter736