Οριζόντια ψηφοφορία και εκσυγχρονισμός στην ΠΟΕΔ


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ*

Η κρίση στην παιδεία το καλοκαίρι του 2018 αν κατέδειξε κάτι είναι η ανάγκη για περιφρούρηση και ενδυνάμωση της ΠΟΕΔ ως η συλλογική μας έκφραση και η ασπίδα προστασίας του καθενός μας έναντι της όποιας αυθαιρεσίας  του εργοδότη αλλά και των οργανωμένων συμφερόντων. Ανέδειξε αυτή η κρίση τη δύναμή μας αλλά και τις αδυναμίες μας τόσο σε λειτουργικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο και κατέστησε σαφή και ξεκάθαρη την ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική ΠΟΕΔ από αυτή που έχουμε σήμερα. Σημαντικός παράγοντας και προϋπόθεση  αποτελεσματικότητας σε κάθε οργανισμό ήταν είναι και θα είναι πάντοτε η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η συλλογικότητα και το κύρος του οργανισμού.

Η πρόταση για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στην ΠΟΕΔ στοχεύει κυρίως σ’ αυτό: στην αναβάθμιση της ποιότητας  του ανθρώπινου δυναμικού της Οργάνωσης αλλά και στην άμβλυνση του κινησιοκεντρισμού που γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζοντας τη συλλογικότητα και το κύρος της ΠΟΕΔ.

Οι πολέμιοι της Οριζόντιας ψηφοφορίας, η οποία είναι με βάση τις μετρήσεις απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και κατ’ επέκταση και των μελών της Οργάνωσης , ουσιαστικά προσπαθούν με την στάση τους να αποστερήσουν από τα μέλη τη δυνατότητα διεύρυνσης της ελευθερίας επιλογής  εκείνων που θεωρούν πιο ικανούς και πιο άξιους να τους εκπροσωπούν προβάλλοντας επιχειρήματα που κατά την γνώμη μου δεν αντέχουν στην πιο απλή κριτική αξιολόγηση.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα βασικά:

Λένε: Η οριζόντια ψηφοφορία θα δώσει τη δυνατότητα στις κινήσεις να καθορίζουν  ποιοι θα εκλεγούν από τις άλλες κινήσεις και κατ’ επέκταση οι κομματικές κινήσεις θα χρησιμοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς για να χειραγωγούν τους ψηφοφόρους.

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και βλέπουμε την αποχή στις πολιτικές εκλογές να έχει αγγίξει το 60% του εκλογικού σώματος. Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να πάρουν στην κάλπη 6 στους 10 ψηφοφόρους τους και θα μπορέσουν ακόμα και αν ήθελαν να ασχοληθούν να χειραγωγήσουν τους δασκάλους για το αν θα ψηφίσουν τον Κώστα ή τον Γιώργο από την μια ή την άλλη κίνηση. Επιπλέον το επιχείρημα αυτό θεωρώ ότι προσβάλει τα ίδια τα μέλη της Οργάνωσης τα οποία παρουσιάζονται ως άβουλα όντα χωρίς κρίση και λογική που μπορούν να χειραγωγούνται ως πρόβατα δεξιά και αριστερά.

Λένε: Η οριζόντια ψηφοφορία είναι ένα παραμύθι που επανέρχεται κάθε φορά ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Η ΔΗΑΝΑ και προηγουμένως η ΔΗΚΙ εδώ και 12 χρόνια με συνέπεια καταθέτει την πρόταση της για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας και την τελευταία φορά έχει επανακαταθέσει την πρότασή της στα πλαίσια της τελευταίας διακινησιακής επιτροπής που συζητά τις καταστατικές αλλαγές εδώ και τρία χρόνια με συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς πάντα με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες όλες οι προτάσεις μας έχουν προσκρούσει στο τείχος της άρνησης όλων των υπολοίπων κινήσεων όπως και η τελευταία προσπάθεια.

Λένε: Η οριζόντια ψηφοφορία είναι ένα σύστημα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι και υπαρκτό είναι και εφαρμόζεται με επιτυχία και σε προηγμένες δημοκρατικά χώρες όπως στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο κ.α.

Λένε: Η οριζόντια θα καταργήσει της κινήσεις

Η οριζόντια δεν καταργεί τις κινήσεις γιατί οι υποψήφιοί θα συνεχίσουν να εκλέγονται κανονικά μέσα από τα ψηφοδέλτια των κινήσεων τους και όποιος το επιθυμεί θα μπορεί, όπως και σήμερα, να επιλέγει υποψηφίους από μια και μόνο κίνηση. Εκείνο που καταργεί η οριζόντια είναι τον κινησιοκεντρισμό και την ξεπερασμένη λογική του ότι μόνο μια κίνηση έχει τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους για εκλογή. Αντίθετα η οριζόντια θα ωθήσει τις κινήσεις να κάνουν πιο ποιοτικές επιλογές αφού οι υποψήφιοι της δεν θα απευθύνονται μόνο στο στενό κινησιακό επίπεδο.

Και στο κάτω κάτω υπάρχουν συνάδελφοι που προσωπικά εκτιμώ τις ικανότητες και θεωρώ ότι έστω και αν ανήκουν σε διαφορετική κίνηση από τη δική μου η παρουσία τους στα σώματα της Οργάνωσης θα είναι επωφελής για τον κλάδο. Γιατί μου στερείς το δικαίωμα να τους επιλέξω;

Είναι προφανές ότι η πιο πάνω επιχειρηματολογία στοχεύει στη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος που βολεύει τη στρατηγική κάποιων κινήσεων που θέλουν να βλέπουν την ΠΟΕΔ ως πεδίο επικράτησης του ενός έναντι του άλλου εξυπηρετώντας στενά μικροκινησιακά συμφέροντα έναντι του γενικότερου συμφέροντος του κλάδου.

Εμείς έχουμε προ πολλού αντιληφθεί το αδιέξοδο της συντήρησης του κατεστημένου που δεν θέλει τον εκσυγχρονισμό, που φοβάται την αλλαγή και επειδή βολεύεται συνεχίζει να κρατά την ΠΟΕΔ καθηλωμένη σε άλλες εποχές και κάποιες κινήσεις να υποκαθιστούν λειτουργίες για τις οποίες πληρώνουν τα μέλη μηνιαία συνδρομή την ΠΟΕΔ για να απολαμβάνουν, όπως η συνδικαλιστική ενημέρωση, τα εκπαιδευτικά συνέδρια, η εκπροσώπηση, η μεσολάβηση κ.α.

Είναι γι’αυτό που εμείς τολμήσαμε να ξεφύγουμε από τα στενά κινησιακά πλαίσια και μέσα από τη ΔΗΚΙ, τον ΑΓΩΝΑ και μια ομάδα ανένταχτων συναδέλφων προχωρήσαμε στην δημιουργία της ΔΗΑΝΑ αποδεικνύοντας με πράξεις τη βούλησή μας για να προχωρήσουμε ως συνδικαλιστές στη νέα εποχή όπου η ΠΟΕΔ δεν θα είναι η ουραγός αλλά πρωταγωνίστρια των εκπαιδευτικών πραγμάτων.

*Εκπαιδευτικός

 Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ με τη ΔΗΑΝΑ Λεμεσού

 
Comments (0)

Add a new comment:


Newsletter408