Μετά την αποχώρηση εκ του ταμείου (κάλπη), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*

Εκλογές… Κάθε πολίτης, κάθε μέλος συνδέσμου, συντεχνίας ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, καλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα να κρίνει, να αξιολογήσει την πορεία από τις τελευταίες εκλογές. Την ίδια ώρα καλείται να καθορίσει την πορεία που το οργανωμένο σύνολο θα ακολουθήσει την επόμενη χρονική περίοδο.

Πολύ συχνά παρατηρούμε πολίτες (ή/και μέλη) να διαμαρτύρονται, να δυσανασχετούν ή να διαφωνούν με πολιτικές, αποφάσεις και ενέργειες που λαμβάνονται είτε από τους κυβερνώντες είτε από διάφορα κέντρα ή σώματα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, συχνά διαπιστώνουμε ότι παρά την έντονη κριτική και τις διαφωνίες, οι πολίτες (ή/και τα μέλη) κάνουν την ίδια επιλογή στις επόμενες εκλογές.      

Στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια εμβάθυνση, μια άνευ προηγουμένου όξυνση των προβλημάτων. Με την εισαγωγή και τη συνεχόμενη επέκταση της αγοράς υπηρεσιών, έχει διευρυνθεί η εκμετάλλευση των νεαρότερων εκπαιδευτικών και έχουν δημιουργηθεί εκπαιδευτικοί πολλών ταχυτήτων. Η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης πλήττουν ολοένα και περισσότερο το δημόσιο σχολείο, ενώ, είναι ευδιάκριτο πως απουσιάζει ένα ξεκάθαρο όραμα αναβάθμισής του. Τέλος, όλο και περισσότερα στελέχη του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, αλλά και αρκετοί άλλοι επώνυμοι, σε τακτική βάση διασύρουν τους εκπαιδευτικούς, το έργο τους και το δημόσιο σχολείο, με προσβλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις. Στόχος και διακαής τους πόθος η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, οι αντιδράσεις από την ΠΟΕΔ είτε είναι ανύπαρκτες και περιορισμένες, είτε αργοπορημένες. Μάλιστα, οι όποιες αντιδράσεις γίνονται μετά από πιέσεις του διδασκαλικού κόσμου και όχι με πρωτοβουλία των συλλογικών οργάνων της ΠΟΕΔ.

Για την Προοδευτική, η λήψη δυναμικών μέτρων αποτελεί την κορύφωση μιας κλιμακούμενης διεκδικητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, με την οποία η ΠΟΕΔ δείχνει πρώτα και κύρια πως σέβεται τον εαυτό (και τα μέλη της) και επιδιώκει αποφασιστικά την επίτευξη των στόχων της. Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνουμε εμφαντικά ότι εκεί που σταματά ο διάλογος αρχίζει η δυναμική αντίδραση και η στοχευμένη διεκδίκηση. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι εκείνος που διεκδικεί το δίκαιο μπορεί να κερδίσει. Ο κλάδος πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσει, να αντιδράσει, να διεκδικήσει και να ορθώσει ανάστημα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θίγουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και πλήττουν το δημόσιο σχολείο.

Για εμάς οι αγώνες του καλοκαιριού του 2018, παρά τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματά τους (με τις μυστικές συναντήσεις και τις κρυφές ατζέντες), αποτελούν οδοδείκτη αντίστασης και αγώνα για ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα από αντίστοιχους αγώνες μπορούμε να βελτιώσουμε και να προφυλάξουμε το δημόσιο σχολείο. Ο αγώνας για αναβάθμιση και βελτίωση του δημόσιου σχολείου πρέπει να είναι καθημερινός και συλλογικός. Συμπαραστάτης μας σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είναι ολόκληρη η κοινωνία.

Οφείλει ο κάθε σκεπτόμενος ψηφοφόρος να κρίνει και να αξιολογήσει τον καθένα από εμάς. Να μας κρίνει για τις θέσεις και τη δράση που είχαμε διαχρονικά και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία. Μελετώντας τις θέσεις και τον τρόπο διεκδίκησης που καταθέτουν οι διάφορες κινήσεις πριν από κάθε εκλογική διαδικασία, θα πρέπει να αφουγκραστεί και να επιλέξει. Να επιλέξει και να καθορίσει την πορεία της ΠΟΕΔ τα επόμενα χρόνια.

Οι επερχόμενες εκλογές της ΠΟΕΔ, όπως και όλες οι εκλογικές διαδικασίες, θα καθορίσουν την πορεία της οργάνωσής μας για την επόμενη τριετία. Οφείλουμε να ενημερωθούμε για το σύνολο των θέσεων της κάθε κίνησης, αλλά κυρίως για τον τρόπο και τη στρατηγική διεκδίκησης των αιτημάτων που η καθεμιά προκρίνει.

Κλείνοντας, ο εκπαιδευτικός κόσμος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει δύο επιλογές… Εάν αξιολογεί θετικά τη διαχείριση των διαφόρων ζητημάτων, τους τρόπους αντίδρασης και τα αποτελέσματα αυτών, υπάρχουν αρκετές επιλογές μπροστά του. Εάν όμως οραματίζεται μια διαφορετική πορεία, μια αγωνιστική και διεκδικητική ΠΟΕΔ, που να μάχεται για τον εκπαιδευτικό και την κοινωνία, μπροστά του προβάλλει μία ξεκάθαρη επιλογή, η επιλογή της Προοδευτικής. Καλή ψήφο!

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1229