ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Παιδονομία χωρίς υπερβολές


Με ανακοίνωσή της η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναφέρει:

"Οι ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά με την εφαρμογή των συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων δημιούργησε, αναπόφευκτα, μια σειρά από δυσκολίες τις οποίες οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών, αλλά και την εύρυθμή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δυστυχώς, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της υπερβολής σε διάφορες ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί στις σχολικές μονάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παιδονομίες. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται, σε αρκετές σχολικές μονάδες, το φαινόμενο ο αριθμός και η έκταση των παιδονομιών να καταπονεί κατά τρόπο υπερβολικό (και χωρίς ουσιαστικό επιπρόσθετο όφελος), το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προτείνει όπως οι διδασκαλικοί σύλλογοι, που αποτελούν το ανώτατο σώμα σε κάθε σχολείο, επανεξετάσουν εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, το κεφάλαιο ΠΑΙΔΟΝΟΜΙΑ. Η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια της παιδονομίας για αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού και η ανάγκη για συνεχή υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων πριν, κατά και μετά τα διαλείμματα, δεν πρέπει να οδηγούν σε υπερβολές στον καταρτισμό του προγράμματος παιδονομίας.

Στόχος ήταν και παραμένει, η ασφαλής επίβλεψη των παιδιών, χωρίς την ίδια ώρα να καταπονούνται οι εκπαιδευτικοί με την υπερβολική και καθημερινή παιδονομία. Θυμίζουμε εξάλλου ότι αυτό ήταν και το μήνυμα που μεταφέρθηκε από τη ΔΔΕ προς την ΠΟΕΔ σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν, με θέμα την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ απευθύνουμε έκκληση επανεξέτασης του ζητήματος και διαφοροποίησης εκεί και όπου χρειάζεται και δύναται, πάντα μέσα στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις σχολικές μας μονάδες".

ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2752