Συνταξιοδοτικό Νεοεισερχομένων: Ένα βαλτωμένο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ* ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**

Έχουν παρέλθει εννιά χρόνια από την κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων και από τότε ουσιαστικά οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι ούτε επαγγελματική σύνταξη δικαιούνται, ούτε Ταμείο Προνοίας. Τα δικαιώματα αυτά καταργήθηκαν εντελώς  με τον συνταξιοδοτικό νόμο 216(1)/2012. Η δυσμενής κατάσταση που δημιουργήθηκε με πρόσχημα την οικονομική κρίση,  υπήρξε ένας οδοστρωτήρας για όσους μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011. Το άρθρο 13 του Ν216(Ι)/2012 αναφέρει ότι: «Παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε οικείου νόμου ή κανονισμών, οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων ή σχέδιο συντάξεων όμοιο μ΄ αυτό». Με απλά  λόγια όποιος εκπαιδευτικός μονιμοποιήθηκε από 1/10/2011 και μετά θα χάσει κατά την αφυπηρέτηση του το εφάπαξ και σύνταξη της τάξης των €2200 - €2600 (ακαθάριστα) μηνιαίως, κατά προσέγγιση. Οι νεοεισερχόμενοι θα πάρουν μόνο τη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) στα 63/65 έτη ηλικίας. Με δεδομένο πως όσοι εισήλθαν στην εκπαίδευση μετά το 2010 άργησαν να διοριστούν και μένουν  πολλά χρόνια στους καταλόγους διοριστέων/διορισίμων είναι φανερό ότι η σύνταξη του ΤΚΑ που θα θεμελιώσουν θα είναι μειωμένη, ανάλογη των περιορισμένων εισφορών τους.

Είναι γενικά παραδεκτό πως για εννιά σχεδόν χρόνια η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί για το θέμα, αφήνοντας τους νέους εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά ξεκρέμαστους και ανασφάλιστους. Παρά την ελπίδα που δημιουργήθηκε, μετά την κρίση και τους αγώνες του περασμένου καλοκαιριού, η ΜΕΠΕΥ υπολειτουργεί και το συνταξιοδοτικό νεοεισερχομένων φαίνεται να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Παράλληλα, οι  συντεχνίες του δημοσίου δεν έχουν καταφέρει τίποτε για την επαναφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των νεοεισερχομένων και δεν έχουν πιέσει όσο θα έπρεπε, ώστε να τροχοδρομηθεί το ζήτημα προς επίλυση.

Τα τελευταία χρόνια, οι επηρεαζόμενοι έχουμε βιώσει υποσχέσεις και δεσμεύσεις για εκπόνηση συνταξιοδοτικού σχεδίου και οριστική λύση στο πρόβλημα. Σταθερά όμως η Κυβέρνηση είναι ανακόλουθη για το θέμα και αναξιόπιστη. Τα δε σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρονται σε δημιουργία Ταμείου Προνοίας. Μια υπόσχεση της οποίας το αναδρομικό κόστος εφαρμογής είναι τεράστιο. Για να καλυφθούν αναδρομικά εισφορές για εκατό και πλέον μήνες πρέπει να δοθεί για κάθε υπάλληλο ποσό ίσο με έξι μηνιαίους μισθούς. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ακράδαντα πιστεύουμε ότι η πλέον συμφέρουσα λύση, τόσο για το κράτος όσο και για τους νεοεισερχόμενους υπάλληλους, είναι η ένταξη τους στο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων, για τους πιο κάτω λόγους:

-      Η λύση αυτή είναι συμφέρουσα γιατί το άμεσο κόστος εφαρμογής της είναι μηδαμινό, εφόσον οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους είναι κάτω των σαράντα πέντε ετών και δεν πρόκειται να αφυπηρετήσουν μεσοπρόθεσμα.

-      Ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων με βάση τον μέσο μισθό καριέρας και όχι τον τελευταίο μισθό πριν την αφυπηρέτηση, μειώνει την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων κατά 25%-30% σε σχέση με τις διευθετήσεις που ίσχυαν ως το 2012.

-      Το κόστος του κρατικού συνταξιοδοτικού σχεδίου δεν επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος, όπως ίσχυε ως το 2011, αφού οι υπάλληλοι που είναι ενταγμένοι σε αυτό πληρώνουν κάθε μήνα το αξιοσέβαστο 5% ως συνταξιοδοτικές εισφορές.

Ταυτόχρονα, η ένταξη των κρατικών υπαλλήλων σε επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων είναι ηθική υποχρέωση του κράτους λόγω της ειδικής σχέσης εξάρτησης των υπαλλήλων του δημοσίου προς τη Δημοκρατία. Με βάση το άρθρο 54 των Περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων σαφώς δηλώνεται ότι όλος ο χρόνος του εκπαιδευτικού λειτουργού είναι στη διάθεση της Δημοκρατίας και αυτός δεν μπορεί να εξασκήσει οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή οικονομική δραστηριότητα χωρίς την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Επί λέξει αναφέρεται στη νομοθεσία ότι: α) «Εκπαιδευτικός λειτουργός του οποίου το σύνολο του χρόνου τελεί εις την διάθεση της Δημοκρατίας, δεν επιτρέπεται να ασκεί οιονδήποτε επάγγελμα ή επιτήδευμα ή να ασχολείται ή μετέχει εις οιονδήποτε εργασία ή επιχείρηση. β)  Με βάση την πιο πάνω πρόνοια της νομοθεσίας, δημόσιος εκπαιδευτικός λειτουργός, που έχει διοριστεί μόνιμα ή µε σύμβαση και κατά τον ελεύθερο του χρόνο απασχολείται ιδιωτικά χωρίς άδεια, είτε µε αμοιβή, είτε χωρίς αμοιβή σε οποιαδήποτε εργασία, είτε παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκο είτε σε φροντιστήριο, διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα το οποίο θα διώκεται ευθύς ως υποπέσει στην αντίληψη της αρμόδιας αρχής. 

Λόγω της σχέσης υποτέλειας που έχει ο δημόσιος υπάλληλος προς το κράτος, υπάρχει, για όσους τουλάχιστον διορίστηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, το δικαίωμα της επαγγελματικής σύνταξης γήρατος.  Η έννοια του δικαιώματος αυτού είναι η ακόλουθη: Εφόσον με τον μόνιμο διορισμό του ο εκπαιδευτικός έχει εκχωρήσει στο κράτος το δικαίωμα να εξασκεί δεύτερο ή τρίτο επάγγελμα ή να ανοίξει επιχείρηση για βιοποριστικούς λόγους και είναι υποχρεωμένος να ζει μόνο με το μισθό που του δίνει το κράτος, έχει το δικαίωμα να παίρνει από την πολιτεία, ως ανταπόδοση της ισόβιας αφοσίωσης και υποτέλειας του προς τη δημόσια διοίκηση, την επαγγελματική σύνταξη γήρατος.

Επιπλέον η αξίωση για ένταξη των νεοεισερχομένων στο κρατικό σχέδιο συντάξεων θεμελιώνεται νομικά με βάση τα ακόλουθα:

- Το άρθρο 28(1) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας  κατοχυρώνει την ίση μεταχείριση των πολιτών που βρίσκονται σε ουσιωδώς όμοιες περιστάσεις. Το εν λόγω άρθρο ρητώς αναφέρει ότι: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως».

- Την κατοχυρωμένη  αρχή του εργατικού δικαίου για «ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας». Εφόσον στην αμοιβή των υπαλλήλων που ήταν μόνιμοι στις 30/9/2011 περιλαμβάνεται ως εν δυνάμει περιουσιακό στοιχείο η κρατική σύνταξη, το ίδιο δικαίωμα κρατικής σύνταξης πρέπει να έχουν οι κρατικοί υπάλληλοι που διορίστηκαν κατά ή μετά την 1/10/2011.

Συμπέρασμα

Για όλους τους πιο πάνω ουσιαστικούς λόγους θεωρούμε ότι η ένταξη όσων εκπαιδευτικών μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 στο κρατικό σχέδιο συντάξεων, όπως ισχύει για όσους μονιμοποιήθηκαν πριν ή κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2011 είναι η πλέον αρμόζουσα λύση στο συνταξιοδοτικό. Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως η νέα ΠΟΕΔ οφείλει να βάλει το συνταξιοδοτικό των νεοεισερχομένων συναδέλφων πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της και τις διεκδικήσεις της.

*Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ 2017-2020, Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ Λάρνακας 2020-2023.

**Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Εκπαιδευτικός, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ 2017-2020, Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ Λευκωσίας 2020-2023.




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 22, 2020 at 07:13 PM

    Από την επικεφαλίδα του άρθρου λείπει μια φωτογραφία και ένα όνομα...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1186