Εκλογές ΠΟΕΔ. Υπάρχει και η άλλη επιλογή


ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΕΑ* 

Υποβάλλω την υποψηφιότητά  μου για τις εκλογές της ΠΟΕΔ ως ανεξάρτητος υποψήφιος, για να δώσω τη δυνατότητα μιας άλλης επιλογής προς το εκλογικό σώμα.  Είναι πεποίθησή μου ότι οι  συνδικαλιστικές παρατάξεις παρά το ότι έχουν προσφέρει πολλά, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και συμπεριφέρονται χωρίς να υποδεικνύουν τον απαραίτητο και ανάλογο  σεβασμό προς τα μέλη τους. Ως εκ  τούτου, θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του κλάδου να υπερασπιστεί το πιο ιερό πράγμα που διαθέτει: Τον σεβασμό και την αξιοπρέπειά του!

Για να τεκμηριώσω τους ισχυρισμούς μου και να πείσω το εκλογικό σώμα, θα αναφερθώ δημόσια σε ζητήματα και γεγονότα που δεν τιμούν τον κλάδο, αλλά είναι απαραίτητο να ειπωθούν. Ζητώ λοιπόν  εκ των προτέρων την κατανόηση των συναδέλφων και απολογούμαι για  την τυχόν, ίσως, αναστάτωση που θα προκαλέσω.

Ανικανότητα στην οικονομική διαχείριση της ΠΟΕΔ

Έχω επιθεωρήσει, όπως και κάθε μέλος μπορεί να κάνει, τις οικονομικές καταστάσεις τις ΠΟΕΔ και έχω μείνει άναυδος για τον τρόπο χειρισμού που έτυχαν διάφορα ζητήματα. Πάρθηκαν αποφάσεις,  εκ του αποτελέσματος πολύ ζημιογόνες για τον κλάδο και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες  εχτός πλαισίων που οι συνέπειές τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και να γίνουν αποδεχτές.  

 Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πάρθηκε απόφαση που προκάλεσε ζημιά στον κλάδο της τάξης περίπου του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Περιληπτικά να επεξηγήσω ότι αυτή η ζημιά προήλθε από ανεπιτυχείς ενέργειες που έγιναν για την ανέγερση των κτηρίων της ΠΟΕΔ.

Συγκεκριμένα, το 2013 συνάφθηκε δάνειο ύψους 3.000.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,75% ετησίως και με διάρκεια αποπληρωμής τα δεκαπέντε χρόνια, χωρίς να είναι απαραίτητο, αφού την ίδια ώρα  υπήρχαν οι αντίστοιχες καταθέσεις από τα μέλη της ΠΟΕΔ. Η ηγεσία, προφανώς κατόπιν παραπλανητικών  συμβουλών, που δεν την απαλλάσσει βέβαια από την ευθύνη της,  έπεσε στην παγίδα  να συνάψει αυτό το δάνειο με προνομιακούς όρους δανείων για τη συγκεκριμένη περίοδο δανεισμού, χωρίς να λάβει  σοβαρά υπόψιν, μακροχρόνιους δεσμευτικούς όρους του συμβολαίου που το καθιστούσαν πολύ ριψοκίνδυνο.  Η επιπόλαιη αυτή ενέργεια με την μείωση του καταθετικού επιτοκίου που ακολούθησε και τη δεσμευτική ρήτρα του δανειστικού συμβολαίου, προκάλεσε συνολική ζημιά χιλιάδων ευρώ και τη μεταβίβαση,  ως μέρος της συμφωνίας, της κατοχής του μισού ισογείου των κτηρίων της ΠΟΕΔ με εμβαδό 131τ.μ. που κοστολογείτε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αρχικά στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων και τώρα στην Ελληνική Τράπεζα.

Θέλω να κάνω σαφές και να τονίσω πως δεν υπονοώ και δεν υποστηρίζω ότι υπήρξε οποιοσδήποτε δόλος ή σκοπιμότητα εκ μέρους κανενός. Αυτό δεν μπορώ να το ισχυριστώ καθόσον δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες και τη λογική που ώθησε την ηγεσία να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και να μπορέσω έτσι να κρίνω σωστά και δίκαια. Για ένα πράγμα, όμως, είμαι βέβαιος και αυτό είναι και το παράπονό μου. Ανέμενα για ένα τόσο σοβαρό ολίσθημα μια απολογία και ένα συγνώμη. Δεν το πήρα και αυτό υποδηλοί πως δεν υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός με τον οποίο πρέπει να περιβάλλεται το κάθε  μέλος της ΠΟΕΔ. 

Για την ορθότητα των πιο πάνω ισχυρισμών, παραπέμπω στα επίσημα έγραφα της ΠΟΕΔ όπου εκεί μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει και να εντοπίσει πολλά άλλα ανορθόδοξα συμβάντα. Χαμένες δικαστικές προσφυγές, δάνεια σε υπάλληλους της ΠΟΕΔ από τις καταθέσεις των μελών, είναι μερικά από αυτά.

Από τα πιο πάνω, προκύπτει το συμπέρασμα πως η οικονομική διαχείριση της ΠΟΕΔ μπάζει νερά από παντού και  η ευθύνη βαραίνει όλους, αφού άλλοι με την σιωπή μας και άλλοι με την ανοχή μας γινόμαστε συνένοχοι. Για να αλλάξει αυτή η κουλτούρα και να έχει πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να εκλεγούν πρόσωπα που δεν έχουν εξαρτήσεις και βαρίδια από τις κινήσεις τους. Η δική μου υποψηφιότητα έχει τα πιο πάνω εχέγγυα και σε περίπτωση εκλογής μου, ίσως βοηθήσει στο νοικοκύρεμα των οικονομικών της ΠΟΕΔ.

Μια άλλη πρότασή μου οικονομικής φύσης για την οποία θα αγωνιστώ και θέλω να καταθέσω στο τραπέζι προς συζήτηση, είναι η μείωση του ποσοστού εισφοράς προς την ΠΟΕΔ. Αυτό είναι εφικτό και δεν είναι λαϊκισμός. Μπορεί να επιτευχθεί με σωστή διαχείριση και χωρίς να παίζονται στα ζάρια οι καταθέσεις των μελών και να προκαλούνται ζημιές χιλιάδων ευρώ.

Ομαδική προσφυγή κατά Κυπριακής Δημοκρατίας για επανάκτηση των μισθών που αποκόπηκαν λόγω οικονομικής κρίσης

Η ΠΟΕΔ κάλεσε όσα από τα μέλη της το ήθελαν, να προσφύγουν ομαδικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας τις αποκοπές μισθών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, εξαγγέλλοντας  την ίδια ώρα ότι θα επωμιστεί η ίδια, τα έξοδα της προσφυγής. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών εκδήλωσε ενδιαφέρον και συμπλήρωσε ενυπόγραφα τα σχετικά έντυπα που η ΠΟΕΔ είχε αποστείλει.

Η ΠΟΕΔ τελικά για τους δικούς της λόγους δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη, αλλά δεν ενημέρωσε τα μέλη της ως όφειλε, για την αλλαγή της απόφασής της. Δεν σκέφτηκε ότι, ίσως, να υπήρχαν κάποια μέλη που να προσέφευγαν ατομικά αν το επιθυμούσαν. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν επιδεικνύεται  ο στοιχειώδης σεβασμός προς τα μέλη από την ηγεσία της ΠΟΕΔ.

Παρενθετικά να αναφέρω, αν και φαίνεται εγωιστικό πως εγώ είχα εντοπίσει την προχειρότητα διαχείρισης του θέματος και είχα προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό. Όταν πληροφορήθηκα από επίσημα χείλη ότι το κόστος προσφυγής θα ήταν ένα ευρώ ανά μέλος, ενώ την ίδια ώρα το κόστος για άλλους δημόσιους υπαλλήλους γνώριζα ότι ήταν μερικές εκατοντάδες ευρώ, ήμουν βέβαιος ότι δεν ξέραμε τι μας γινόταν. Εγώ δεν προσέφυγα παρά το… ΔΩΡΕΑΝ !!!

Οριζόντια ψηφοφορία  

 Η εισαγωγή της Οριζόντιας Ψηφοφορίας κατάντησε ένα σύνθημα που παρουσιάζεται από κάποιους ως αναγκαιότητα κάθε τρία χρόνια, παραμονές των εκλογών. Είτε το εννοούν είτε όχι, εκείνο που μετρά εκ του αποτελέσματος, είναι ότι καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί για την πραγματοποίηση του πιο πάνω στόχου. Ως εκ τούτου, η ταχτική των κινήσεων να αλιεύσουν ψήφους από την δεξαμενή των ψηφοφόρων που στηρίζουν την οριζόντια ψηφοφορία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι υπέρμαχοί της, πάσχει από ειλικρίνεια προθέσεων. Η ταχτική επίσης να εμπλουτίζονται τα ψηφοδέλτια των κινήσεων με συνεργαζόμενους υποψήφιους για να αντλούν ψήφους πέρα του ιδεολογικού τους χώρου είναι με πολλά ερωτηματικά ως προς τις αγνές προθέσεις. Είναι γνωστό ότι παρασκηνιακά, παίζονται πολλά. Το μοναδικό όπλο, η μοναδική διέξοδος για δίκαιη μεταχείριση των συνεργαζόμενων, είναι η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή. Είναι εμφανές ότι οι κινήσεις δεν το θέλουν. Συνεπώς η διέξοδος  είναι μία:     

Ο ψηφοφόρος που πραγματικά πιστεύει και θέλει να γίνει πράξη η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας και απαιτεί να μην υποτιμούν την νοημοσύνη του, πρέπει να επιλέξει την δική μου υποψηφιότητα, που είναι ο γνήσιος εκφραστής της. Επιτυχία στη εκλογή μου αυτόματα σημαίνει απαίτηση για υιοθέτηση οριζόντιας ψηφοφορίας στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μου! 

Παραβίαση του καταστατικού της ΠΟΕΔ, όσον αφορά την διεξαγωγή των εκλογών

Οι εκλογές της ΠΟΕΔ έχουν προκηρυχθεί παραβιάζοντας το άρθρο  26.1.8.  του καταστατικού της:

«26.1.8. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται γραπτώς στη Γραμματεία απ΄ ευθείας ή μέσω του Γραμματέα του Επαρχιακού Γραφείου 7 το λιγότερο μέρες πριν από την εκλογική συνέλευση».

Η ΠΟΕΔ δημοσίευσε ως τελευταία μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, αντί της Πέμπτης, 17 Σεπτεμβρίου. Την ίδια παράβαση είχε πραγματοποιήσει και στις προηγούμενες εκλογές.  

Η δική μου υποψηφιότητα υποβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και έγινε αποδεχτή, αφού ήταν εντός του καταστατικού. 

Η επαναλαμβανόμενη αυτή παράβαση, αναπόφευκτα δημιουργεί το αίσθημα ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔ χειρίζεται κάποια ζητήματα με πολύ προχειρότητα και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.  Αν καταπατούμε τα χρονοδιαγράμματα του καταστατικού, φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα.

Για κάποιους, αυτά που αναφέρω, ίσως να εκλαμβάνονται λεπτομέρειες και ανάξια σχολιασμού. Μπορεί να έχουν δίκιο. Πρέπει να ξέρουν όμως πως συνήθως, πίσω από τις λεπτομέρειες κρύβονται πολλές πικρές αλήθειες. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ δεν είναι εξαίρεση .

Στις προηγούμενες εκλογές, τη μέρα των εκλογών ήμουν μάρτυρας ανεπίτρεπτων καταστάσεων που με έκαναν να νιώσω αυτό που επανέλαβα πολλάκις. Την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό μου, αλλά πιθανόν και άλλων συναδέλφων, από μέρους της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Συγκεκριμένα, στο σχολείο μου προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, γιατί η οργανωτική επιτροπή των εκλογών αποφάσισε να στελεχώσει τα εκλογικά κέντρα με εκπαιδευτικούς του σχολείου μου, που είχαν διδαχτικά καθήκοντα. Όταν πληροφορήθηκα ότι αυτά τα άτομα πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους στις εκλογές, έγινα έξαλλος, γιατί όπως και όλοι εσείς, έτσι κι εγώ, καταντήσαμε περίγελο κάποιων… Εγώ βολόδερνα στην τάξη για να καλύψω τα κενά της απουσίας του προνομιακού εκπαιδευτικού και την ίδια ώρα πλήρωνα με την συνδρομή μου την απουσία του…

Ελπίζω αυτή τη φορά με τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν με την πανδημία, η διεξαγωγή των εκλογών να οργανωθεί σωστά και να μην προκληθούν τα παρατράγουδα και τα ρεζιλέματα του παρελθόντος. Επειδή δεν αρκεί μόνο η κριτική αλλά χρειάζονται και προτάσεις, εισηγούμαι η επάνδρωση των εκλογικών κέντρων κατά τις πρωινές ώρες να γίνει επί πληρωμή από αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Συνάδελφε ψηφοφόρε

Εκτιμώ πως έχεις προβληματιστεί με αυτά που μόλις έχεις ενημερωθεί. Θέλω να ξέρεις πως για μένα,  η ΠΟΕΔ είναι το στήριγμά μας και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν. Τη χρειαζόμαστε!  Αν κάποτε επισυμβαίνουν λάθη, οφείλουμε να τα καταδεικνύουμε και να βρίσκουμε λύσεις. Αν μέρος της  λύσης είναι και η αλλαγή προσώπων και νοοτροπιών είναι καθήκον μας να το πράξουμε. Μόνο έτσι πάμε μπροστά…

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα μεταβείς στα κτήρια της ΠΟΕΔ για να ψηφίσεις!

Εισερχόμενος στα δεξιά σου θα ανταμώσεις ένα κτήριο φάντασμα να σου μιλά…

Να ζητά εξιλέωση και να σου δείχνει το δρόμο για τη δικαίωσή του… 

Είναι το δικό σου κτήριο που κάποιοι με τις άστοχες ενέργειές τους το χάρισαν και τώρα ζητούν την ψήφο σου…

*Διευθυντής
Comments (2)

 1. Μιχάλης Α. Πόλης:
  Sep 22, 2020 at 07:03 PM

  Νεόφυτε ένας ακόμα επίδοξος σωτήρας τι θα μας κάνει; Ακόμα όμως και να βγεις γενικός αντιπρόσωπος πώς θα επηρεάσεις τα πράγματα; Θα είσαι ένας από τους 100 και θα σε καλούν δύο φορές το χρόνο σε συνέλευση. Είναι αδύνατο ένας μεμονωμένος αντιπρόσωπος να πάει στο ΔΣ ΠΟΕΔ αφού χρειάζονται 4 συνασπισμένοι γενικοί αντιπρόσωποι για να στείλουν ένα στο ΔΣ ΠΟΕΔ. ΕΕξάλλου στην ηλικία μας θα έπρεπε να μας απασχολούν άλλα πράγματα...

 2. Νεόφυτος Σέας:
  Sep 23, 2020 at 02:50 PM

  Αγαπητέ Πόλη, τα συμπεράσματά σου είναι απόλυτα σωστά! Η μόνη διέξοδος είναι η καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας, για να επιλέγονται οι καλύτεροι. Γι' αυτήν αγωνόμαι!
  Όσον αφορά την ηλικία μας, σήμερα ένιωσα πολύ νέος με το πιο κάτω μήνυμα που πήρα από συνάδελφο:
  "Μόλις το διάβασα. Έμεινα με ανοιχτό το στόμα, παρόλο που κάτι υποψιαζόμουν.
  Μπράβο του Νεόφυτου που το έψαξε.
  Μπράβο του που λέει την άποψή του.
  Κάποιος επιτέλους έπρεπε να μιλήσει.
  Δεν με εκφράζουν καθόλου τα κομματικά των δασκάλων.
  Εγώ θα τον στηρίξω.
  Δεν είχα σκοπό να πάω να ψηφίσω αλλά τώρα θα πάω!!!"


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter564