Σκέψεις από μία Αμμοχωστιανή μητέρα για την πρόθεση αλλαγής του σχολικού ωραρίου


ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΙΣΑΑΚ*

Με έκπληξη διάβασα δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΠΑΝ με θέμα την πιλοτική αλλαγή ωραρίου για δύο (;) εβδομάδες, στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, τον φτωχό συγγενή δηλαδή της εκπαίδευσης. Ως γονιός έχω προβληματισμούς τους οποίους θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Έχω τρία παιδιά στη μέση εκπαίδευση, σε τρία διαφορετικά δημόσια σχολεία. Το ένα φοιτά στο Μουσικό Γυμνάσιο, το δεύτερο σε διαφορετικό  τυπικό Γυμνάσιο, και το τρίτο στο Αθλητικό Λύκειο.

Το μουσικό Γυμνάσιο, για όσους δεν γνωρίζουν, λειτουργεί σε απογευματινό χρόνο με αγορά υπηρεσιών και τα ατομικά ή ομαδικά μαθήματα, μαζί με το μουσικό Λύκειο, ξεκινούν στις 2:10μμ και τελειώνουν ανάλογα στις 6:00μμ.

Εδώ υπάρχουν ήδη δύο συγκρούσεις. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι τα παιδιά του μουσικού Γυμνασίου πρέπει να κάνουν το μάθημα τους σε αίθουσες οι οποίες, (φευ!) θα χρησιμοποιούνται πλέον μέχρι τις 2:50 μμ, από τους μαθητές Λυκείου της πρωινής φοίτησης. Σε περίπτωση αλλαγής του ωραρίου και για  το μουσικό σχολείο, σημαίνει ότι τα παιδιά του Γυμνασίου θα περιφέρονται για περίπου 1,5 ώρα εκτεθειμένα σε χίλιους δύο σωματικούς και επιδημιολογικούς κινδύνους στο δρόμο έξω από το σχολείο, μέχρι να σχολάσουν τα παιδιά του τυπικού Λυκείου. Η δεύτερη αφορά στα παιδιά του μουσικού Λυκείου τα οποία θα έπρεπε ήδη στις 2:10μμ να ξεκινούν μάθημα στο μουσικό αλλά ταυτόχρονα ….θα έχουν και μάθημα στο τυπικό Λύκειο. Σε περίπτωση επέκτασης του ωραρίου και στο μουσικό, τα μεγαλύτερα παιδιά του μουσικού Λυκείου πιθανόν να σχολνάνε στις 7:00μμ, άρα θα έρχονται σπίτι στις 7:30μμ, θα γευματίζουν και θα δειπνούν ταυτόχρονα, θα …….διαβάζουν (;) και θα πέφτουν για ύπνο μέχρι το επόμενο πρωί!

Όσον αφορά στο αθλητικό Λύκειο, για όσους δεν γνωρίζουν, η φοίτηση σε αυτό, όπως και στο αθλητικό Γυμνάσιο, είναι πρωινή με επίσης αγορά υπηρεσιών από προπονητές. Συγκεκριμένα οι αθλητές προπονούνται σε σχολικό χρόνο 90 λεπτών (δύο πρώτες περίοδοι) Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Οι προπονητές είναι οι ίδιοι τόσο για το Γυμνάσιο όσο και για το Λύκειο. Οπόταν αν αλλάξει το ωράριο του Λυκείου, θα πρέπει λογικά οι προπονήσεις να γίνονται διαδοχικά. Θα επεκτείνει τα συμβόλαια των προπονητών το ΥΠΠΑΝ; Η μήπως οι δικοί μας αθλητές (μάλιστα αρκετοί από αυτούς πρωταθλητές) θα στερηθούν τις προπονήσεις τους; (ήδη στερήθηκαν αρκετές στο lockdown αλλά και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες). Επιπρόσθετα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οι μαθητές του αθλητικού Λυκείου έχουν και ογδόη ώρα και σχολνούν με το υφιστάμενο ωράριο στις 2.10μμ. Με το προτεινόμενο ωράριο, αντιλαμβάνομαι ότι θα σχολνούν στις 3.30μμ, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Επίσης, τι γίνεται με τα φροντιστήρια, κρατικά αλλά και ιδιωτικά; Τα κρατικά για παράδειγμα ξεκινούν στις 3:00μμ (και πολλά ιδιωτικά από προσωπική εμπειρία). Πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά του τυπικού Λυκείου, αν έχουν για παράδειγμα δύο φροντιστηριακά μαθήματα, τα οποία συνήθως είναι των 90 λεπτών, θα συνεχίζουν απνευστί μέχρι τις 6:00μμ. Οπόταν και αυτά θα έρχονται σπίτι για γεύμα-δείπνο, διάβασμα (αν έχουν αντοχές), ύπνο και ξανά από την αρχή!

Τέλος, κάτι πρακτικό αλλά εξίσου σημαντικό. Ζω σε αγροτική περιοχή, με όλα τα καλά αλλά και τις δυσκολίες. Τα σχολεία στην Αμμόχωστο είναι ουσιαστικά περιφερειακά, δεν είναι αστικά. Δημόσιες συγκοινωνίες δεν υπάρχουν, και αυτές που υπάρχουν είναι κουτσουρεμένες, τουλάχιστον στη δική μας περιοχή. Μεταφέρω τρία παιδιά σε τρία διαφορετικά σχολεία. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο, θα πρέπει να τα μεταφέρω με το αυτοκίνητο, για 1,5 περίπου χιλιόμετρο στην κοντινότερη στάση (μη φανταστείτε οργανωμένη στάση, αλλά σκεφτείτε ένα νοητό σημείο σε χώρο χωρίς πεζοδρόμιο, ακριβώς δίπλα από μία φραγκοσυκιά). Θα δημιουργηθούν καινούριες καλυμμένες στάσεις και σε αγροτικούς δρόμους σε μία εβδομάδα; Αν όχι, ο εργοδότης μου θα μου επιτρέπει να εγκαταλείπω τη δουλειά μου για 30 λεπτά στις 8:30 για να μεταφέρω το μαθητή Λυκείου στη στάση ή στο σχολείο;

Και κάτι που ίσως ακουστεί τοπικιστικό! Γιατί η αλλαγή αυτή να ξεκινά από την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, αφού τα περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή εντοπίζονται σε άλλες επαρχίες; Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα τουριστικά λεωφορεία για να λυθεί το πρόβλημα του συνωστισμού των μαθητών στα λεωφορεία και να μην χρειαστεί να αλλάξουν τα προγράμματα τόσων σχολικών μονάδων, μαθητών και γονιών; Θεωρώ ότι αν η συγκεκριμένη πρόθεση επισημοποιηθεί,  πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προτίθεται να λύσει . Για αυτό το ΥΠΠΑΝ οφείλει να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Εκπαιδευτικός*




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3092