Κρούσμα σε σχολείο: Ανάγκη αναθεώρησης των πρωτοκόλλων


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Η αύξηση του κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αρχίζει και μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη ανακοινωθεί πρόσθετα και πιο αυστηρά μέτρα. Παράλληλα φαίνεται ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα και στα σχολεία. Κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή! Όλα αυτά πάντοτε στη βάση των πρωτοκόλλων που έχουν ετοιμαστεί και των οδηγιών που δίνονται από το ΥΠΠΑΝ και την επιδημιολογική ομάδα.

Η διαχείριση των πρώτων κρουσμάτων στα σχολεία, πιστεύω αναδεικνύει κενά στα πρωτόκολλα και στον τρόπο εφαρμογής τους από την επιδημιολογική ομάδα. Πριν γίνει εξήγηση των κενών που εντοπίζονται, είναι σημαντικό να δούμε τι αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, το πρωτόκολλο (http://archeia.moec.gov.cy/mc/245/ygeionomiko_protokollo_dimotikis.pdf, σελ. 15, σημείο 4) των δημοτικών σχολείων, σε σχέση με τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος που αφορά σε άτομο, το οποίο που βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες:

  • «…Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας. (Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν.) θα ενημερώσει τη σχολική μονάδα, το Υ.Π.Π.Α.Ν., την Υγειονομική και Σχολιατρική Υπηρεσία. Θα πρέπει να δοθεί από το σχολείο η λίστα ονομάτων μαθητών/ριών της τάξης και εκπαιδευτικών που θα θεωρηθούν στενές επαφές, όπως επίσης λίστα με ονόματα μαθητών/ριών ή άλλου προσωπικού…»

Θεωρώ ότι το κενό που υπάρχει εντοπίζεται στη φράση «…που θα θεωρηθούν στενές επαφές…». Ενώ οι διευθύνσεις των σχολείων δίνουν αρκετά γρήγορα τη σχετική λίστα ονομάτων (μαθητές, εκπαιδευτικοί κτλ.) που θα θεωρηθούν στενές επαφές, εντούτοις οι μόνοι που μπαίνουν άμεσα σε απομόνωση είναι ο/η υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος και οι μαθητές. Αυτό έδειξε η μέχρι τώρα πρακτική εφαρμογή των οδηγιών του πρωτοκόλλου, στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολείο. Οι περιοδεύοντες εκπαιδευτικοί, δηλαδή αυτοί που διδάσκουν κάποια μαθήματα στο τμήμα αυτό αλλά και σε άλλα τμήματα, δεν μπαίνουν άμεσα σε απομόνωση, αλλά αναμένουν να τους δοθούν οδηγίες από την Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν., αφού πρώτα αξιολογηθεί αν οι ενέργειές τους στο τμήμα ή/και αλλού θεωρούνται στενές επαφές με τον/τη μαθητή/μαθήτρια που έχει βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι λάθος! Χάνεται πολύτιμος χρόνος, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περισσότερη διασπορά του ιού, αφού οι περιοδεύοντες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, διδάσκουν σε πολλές τάξεις, έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους τους κτλ. Θεωρώ ότι θα έπρεπε άμεσα να μπαίνουν σε απομόνωση ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο τμήμα, στο οποίο μαθητής/μαθήτρια έχει βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό. Ειδικότερα τώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, αυτό θα έπρεπε να είναι άμεση απόφαση. Αναλογίστηκε κανείς ότι αυτή η ομάδα συναδέλφων, παρά τα όποια μέτρα προστασίας παίρνουν, ενδεχομένως να είναι κινητές βόμβες εξάπλωσης του ιού με πρώτα θύματα τους υπόλοιπους μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς του σχολείου, άλλους εργαζόμενους σχολεία, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους;

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όταν ο/η μαθητής/μαθήτρια που έχει βρεθεί θετικός/η στον ιό, φοιτά και στο ολοήμερο σχολείο. Ενώ το πρωί υπάρχει σαφής οδηγία που απαγορεύει την επαφή μαθητών, στο ολοήμερο σχολείο κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται, αφού εκεί οι μαθητές συγκροτούν νέες ομάδες. Έτσι, ενώ μπορεί να μπαίνουν άμεσα σε απομόνωση  ο/η υπεύθυνος εκπαιδευτικός και οι μαθητές του τμήματος στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα, η λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου συνεχίζεται κανονικά, άσχετα αν στη σύνθεση των ομάδων περιλαμβάνεται και ο/η μαθητής/μαθήτρια που εντοπίστηκε να είναι θετικός στον κορωνοϊό. Ο μαθητής βέβαια μπαίνει σε απομόνωση, αλλά τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν στην ίδια τάξη μόνο με τους συμμαθητές του στο πρωινό σχολείο. Ήταν στην ίδια ομάδα και με άλλους μαθητές (από διάφορες τάξεις) στο Ολοήμερο σχολείο.

Τέλος ένας άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ενέργειες που γίνονται σε περίπτωση κρούσματος σε Ειδικό Σχολείο. Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων αυτών διαφέρει πολύ από τα συμβατικά σχολεία, αφού ο συγχρωτισμός είναι μεγαλύτερος, η επαφή εκπαιδευτικών και παιδιών είναι πολύ στενή και γενικά οι συνθήκες που επικρατούν κάνουν ευκολότερη τη μετάδοση του ιού, οι ενέργειες που γίνονται σε περίπτωση κρούσματος είναι οι ίδιες με τα υπόλοιπα σχολεία.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, εκτιμώ ότι η Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν.,  σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του ΥΠΠΑΝ, θα πρέπει να επαναξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται όταν εντοπίζεται κρούσμα σε σχολείο, στη βάση των νέων δεδομένων. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό επηρεάζει άμεσα και τα σχολεία και το πιο σημαντικό είναι ότι αρχίζουν να δημιουργούνται και οι πρώτες συστάδες κρουσμάτων στα σχολεία.

Ως εκ τούτου σε περίπτωση κρούσματος, εισηγούμαι: 1) Άμεσο κλείσιμο όλου του σχολείου για 1-2 ημέρες και πλήρης απολύμανση, 2) Άμεση απομόνωση όλων των μαθητών του τμήματος στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα καθώς και όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο τμήμα αυτό, 3) Στο διάστημα που θα είναι κλειστό το σχολείο, να διενεργούνται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στο σχολείο, 4) Πραγματοποίηση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη για τις μεγάλες τάξεις και ασύγχρονη για τις μικρές) για το διάστημα (1-2 ημέρες) που το σχολείο θα είναι κλειστό, 5) Με την επαναλειτουργία του σχολείου, άμεση αποστολή αντικαταστατών για τους εκπαιδευτικούς που θα συνεχίσουν να είναι σε απομόνωση, 6) Συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσους μαθητές θα συνεχίσουν σε απομόνωση για περισσότερες μέρες. Αν οι ανάγκες το επιβάλλουν θα πρέπει να προσλαμβάνονται και αντικαταστάτες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι, την επέλαση του ιού την αντιμετωπίζουμε με προληπτικές κινήσεις και όχι με κινήσεις κατόπιν εορτής και αφού πρώτα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η διασπορά. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Για αυτό είναι καλό να μην διστάζουμε να κλείνουμε σχολεία, για 1-2 ημέρες, όταν εντοπίζεται κρούσμα, και να μπαίνουν σε απομόνωση όσοι πρέπει να μπουν, ώστε να περιορίζουμε άμεσα την εξάπλωση του ιού. Γιατί κανένας μας δεν θέλει να πάμε σε πιο σκληρά μέτρα που δεν θα προνοούν πλήρη φοίτηση των μαθητών (π.χ. εκ περιτροπής φοίτηση ή ακόμη και γενικό κλείσιμο). Είναι κάτι που όλοι το απευχόμαστε! Ας το προλάβουμε τώρα που είναι ακόμη στην αρχή.

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ ΠΑΦΟΥ – Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6223