Η στασιμότητα, της στασιμότητας, την στασιμότητα…ώ οπισθοδρόμηση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΗ*

Η καθημερινότητα μας στα σχολεία γίνεται συνεχώς δυσκολότερη…αλλά το ΥΠΠΑΝ σφυρίζει αδιάφορα. Ή μάλλον τι λέω…εφαρμόζει το « κάθε πέρσι και καλύτερα »

  1. Η βασική εγκύκλιος «Οδηγίες και πληροφορίες για το Σχολικό έτος 2020-2021» έχει φτάσει αισίως τις 146 σελίδες. Φανταστείτε ότι το 2006-2007 ήταν μόνο 22 σελίδες! Χώρια τα πρωτόκολλα του kovid 19! Η γραφειοκρατία έχει γίνει ένα τέρας τόσο μεγάλο που κάνει τη Λερναία Ύδρα να μοιάζει με σκυλάκι!
  2. Και μια και μιλούμε για πρωτόκολλα: Τύφλα να έχουν οι χρησμοί της Πυθίας! Κάποια από αυτά είναι τόσο διφορούμενα! Ναι οι γιορτές να γίνονται ενδοτμηματικά λέει το πρωτόκολλο. Ναι οι τάξεις να μην αναμιγνύονται! Αλλά από την άλλη μπορείς να κάνεις χορωδία και γιορτή μέχρι 50 άτομα! Τώρα πως θα το κάνεις χωρίς να αναμείξεις τμήματα; Πώς θα κάνεις Χορωδία με δύο μέτρα απόσταση το κάθε παιδί; Θα τους διευθύνεις με τηλεβόα; Έλεος! Λυπηθείτε μας! Μην δίνετε διφορούμενες οδηγίες γιατί εμείς και όχι εσείς θα κληθούμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και θα αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις των γονέων!
  3. Το κερασάκι στην τούρτα της γραφειοκρατίας: Τα μέτρα των γραμματέων που κάνουν την επιβάρυνση ακόμα μεγαλύτερη!
  4. Το Διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι στα Π.Ο.Σ πρέπει να είναι μισθωτοί. Το ΥΠΠΑΝ σφυρίζει αδιάφορα.
  5. Το ΥΠΠΑΝ πέρασε το νομοσχέδιο για την μετατροπή της διδασκαλίας σε reality show. ( Συγγνώμη την εξ’ αποστάσεως ήθελα να πω που διδάσκεις από την τάξη και σε ακούνε από το σπίτι). Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
  6. Πάνε δύο δεκαετίες που λέμε ότι είναι ανεπίτρεπτα ψηλός ο διδακτικός χρόνος βοηθών διευθυντών και διευθυντών. Ούτε έγινε τίποτε, ούτε θα γίνει.
  7. Μπαίνουμε στο δέκατο χρόνο κατάργησης του συνταξιοδοτικού σχεδίου των νεοεισερχομένων. Και εδώ ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
  8. Εργάσιμο 24 ωρο! Είναι σύνηθες φαινόμενο τελευταία να μπαίνουν εγκύκλιοι στο email των σχολείων αργά το απόγευμα ακόμα και τη νύκτα. Ακολουθεί sms  στα κινητά των διευθυντών που καλεί σε άμεσες ενέργειες. Τι λέει επί τούτου η ΠΟΕΔ; Δεν άκουσα τίποτε!
  9. Το Νέο Σχέδιο Διορισμού έχει μετατρέψει το διορισμό των εκπαιδευτικών σε ρωμαϊκή αρένα! Περνάς τις εξετάσεις το 2017 με τόσους μόχθους και βάσανα. Σε διορίζουν για δύο χρόνια με σύμβαση και με τις νέες εξετάσεις το 2019 σε πετά έξω  …ο αλγόριθμος γιατί στην αναβαθμολόγηση έχει βάλει κάποιους πιο ψηλά…Ο Θάνατος σου η ζωή μου! Και ούτε γάτα  ούτε ζημιά!
  10. Το άκρο άωτο του παραλογισμού: Σε ένα σπίτι, ας πούμε των 150 Τ.Μ. επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα λέει το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας. Σε μια τάξη των 40 Τ.Μ. επιτρέπονται 26 άτομα. ( Ένας εκπαιδευτικός και 25 παιδιά ). Συμπέρασμα: Οι εκπαιδευτικοί, ιδίως όσοι είμαστε άνω των 55 ετών είμαστε απλώς αναλώσιμοι!
  11. Δέκα χρόνια ο Θεσμός του Υπευθύνου τμήματος παραμένει στάσιμος! Τον περασμένο Αύγουστο το ΥΠΠΑΝ έδωσε την δεύτερη περίοδο στην Α΄ τάξη και μερικές ώρες μετά την πήρε πίσω αλλάζοντας τη βασική εγκύκλιο. Και εδώ ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
  12. Ακόμα ένας παραλογισμός: Είσαι νέος εκπαιδευτικός 35 χρόνων και ζητάς διορισμό επί 10-15 για να προχωρήσεις τη ζωή σου και να προσφέρεις στην κοινωνία; Δεν υπάρχει διορισμός. Από την άλλη: Είσαι ένας «δεινόσαυρος»  που διορίστηκες στην αρχή της δεκαετίας του 1980 σε ηλικία 20 ετών και μετά από 40 σχεδόν χρόνια, εξουθενωμένος, διεκδικείς αξιοπρεπή έξοδο; Σου βάλλουν πρόστιμα για να μην φύγεις. Τι είδους κοινωνία είναι αυτή που περιθωριοποιεί τους νέους και αναγκάζει τους ηλικιωμένους να συνταξιοδοτούνται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία;
  13. Ας κάνουμε όμως μια παρένθεση: Όλοι αυτοί οι βουλευτές και αξιωματούχοι, που σε μια μέρα περνούν νομοσχέδια για ένα σωρό θέματα που μας αφορούν χωρίς να μας ρωτούν, που αποκαλούν τους εκπαιδευτικούς αργόσχολους και χαραμοφάηδες είναι τα ίδια πρόσωπα που εμπλέκονται στα σκάνδαλα των διαβατηρίων, των κουρεμάτων, των χρηματιστηρίων, των, των,…  Όλοι εσείς που μας κατακρίνετε ελάτε ένα μήνα σε μια τάξη ή στη θέση ενός διευθυντή και ύστερα μιλάτε!

*Μέλος Ε.Ε. ΑΚΙΔΑ Λάρνακας 2020-2021




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1626