Τοποθέτηση Προοδευτικής στο Δ.Σ. ΠΟΕΔ στις 29/10/20 για την έξαρση της πανδημίας στα σχολεία


Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών δημοσιοποιεί τη Τοποθέτηση της στο Δ.Σ. ΠΟΕΔ στις 29/10/20 για την έξαρση της πανδημίας στις σχολικές μονάδες:  

«Καθημερινά καταγράφονται δεκάδες περιστατικά είτε θετικών κρουσμάτων είτε επαφών θετικών κρουσμάτων στις σχολικές μας μονάδες. Σε συγκεκριμένες περιοχές, η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και το ΥΠΠΑΝ αδυνατεί να πάρει δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για να προστατέψει παιδιά, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, αναπάντητα παραμένουν δεκάδες ερωτήματα ως προς τις ενέργειες και τον τρόπο αντιμετώπισης θετικών κρουσμάτων και επαφών εντός της σχολικής μονάδας.

Αποπροσανατολίζουν οι εγκύκλιοι, οι εξαγγελίες και ανακοινώσεις για αύξηση της εποπτείας αλλά και της λογοδοσίας για εφαρμογή των πρωτοκόλλων, τη στιγμή μάλιστα που το ΥΠΠΑΝ δεν έχει μεριμνήσει να εφαρμόσει έστω και στο ελάχιστο τις δεσμεύσεις για πρόσληψη επιπλέον βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία μας αλλά και για αλλαγή των διπλών θρανίων με μονά, έτσι ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις εντός της αίθουσας διδασκαλίας.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα θετικά κρούσματα και οι «στενές επαφές» αυξάνονται στις σχολικές μας μονάδες, με τμήματα να κλείνουν, δεκάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές να είναι σε αυτοπεριορισμό, κανένα επιπλέον πλάνο για επιπρόσθετα μέτρα και προγραμματισμός δεν υπάρχει, γνωρίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες πολύ σύντομα θα αλλάξουν αναγκάζοντας παιδιά και εκπαιδευτικούς να παραμένουν περισσότερη ώρα εντός κλειστών αιθουσών. 

Το ΥΠΠΑΝ έχει αφήσει δυστυχώς για άλλη μια φορά, την όλη κατάσταση στην τύχη. Με οικονομίστικες προσεγγίσεις, αδυνατεί να πάρει σωστές αποφάσεις, όπως το άμεσο κλείσιμο τμημάτων ή ακόμη και σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας στα σχολεία μας και δεν θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα που το ίδιο έχει εξαγγείλει για όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ως εκ τούτο, θεωρούμε ότι η ΠΟΕΔ πρέπει άμεσα να απαιτήσει :

-       Συνάντηση με την επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει το ΥΠΠΑΝ και καθορισμός τακτικών συναντήσεών μας έτσι ώστε να υπάρχει συχνή ενημέρωση ως προς τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Ένα ανοικτό και διαρκές κανάλι επικοινωνίας εκπαιδευτικών,  Υπουργείου και συμβουλευτικής επιτροπής θα συμβάλει στη γρήγορη και έγκαιρη αναθεώρηση των οδηγιών και των μέτρων όπου και όταν καθίσταται αυτό αναγκαίο.

-       Ξεκάθαρες γραπτές οδηγίες στα σχολεία μας για το πότε κλείνουν τμήματα και πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις των στενών επαφών.

-       Γρηγορότερες διαδικασίες ιχνηλάτησης στις περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος ή «στενών επαφών» στις σχολικές μονάδες

-       Δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς, μαθητές και προσωπικό

-       Ενίσχυση των νηπιαγωγείων με επιπλέον σχολικούς βοηθούς και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας

-       Υλοποίηση της εξαγγελίας για αλλαγή των διπλών θρανίων με μονά και άμεσος εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με επιπλέον αντισηπτικά, υλικά καθαρισμού, μάσκες και γάντια μίας χρήσης

-       Εκεί και όπου χρειάζεται να αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία σχολικών μονάδων, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, μέχρι να διεξαχθούν οι διαδικασίες ιχνηλάτησης εκεί και όπου εντοπίζεται θετικό κρούσμα.

-       Να ληφθούν επιπλέον  πρόνοιες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είτε φοιτούν, είτε εργάζονται εντός των σχολικών χώρων

-       Το ΥΠΠΑΝ να προβεί σε άμεσο προγραμματισμό για τον τρόπο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων με την προβλεπόμενη πτώση της θερμοκρασίας και να δώσει οδηγίες για τον τρόπο που θα αερίζονται οι αίθουσες διδασκαλίας με τις θερμάνσεις σε λειτουργία καθώς και τον τρόπο και χώρο πού θα κάνουν διαλείμματα οι μαθητές/τριες τις βροχερές μέρες.

-       Ακόμη περιμένουμε την εγκύκλιο/διάταγμα με την οποία θα ρυθμίζονται οι άδειες απουσίας των εκπαιδευτικών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυτοπεριορισμού των ατόμων που είναι στενές επαφές θετικών κρουσμάτων και να μην «υποχρεώνονται» έμμεσα να πηγαίνουν σχολείο θέτοντας σε κίνδυνο και άλλα άτομα.

Η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΥΠΠΑΝ έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού από την εξάπλωση της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται λύσεις, έμπρακτη στήριξη και μέτρα που θα τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










945