Τοποθέτηση Προοδευτικής στο Δ.Σ. ΠΟΕΔ για προτάσεις ΥΠΠΑΝ για «αναπλήρωση χαμένου διδακτικού χρόνου»


Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών δημοσιοποιεί την τοποθέτησή της στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ της 19ης Νοεμβρίου 2020 για τις προτάσεις του ΥΠΠΑΝ για «αναπλήρωση χαμένου διδακτικού χρόνου»

«Η επιστολή του ΥΠΠΑΝ προς την ΠΟΕΔ, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2020, με την οποία ζητά τις απόψεις της Οργάνωσης για ενδεχόμενη απώλεια διδακτικού χρόνου είναι άκαιρη και προκλητική, όσο αφορά τη δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση. Ο ΥΠΠΑΝ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία μας αυτή τη χρονική στιγμή και να καλύψει ενδεχομένως τους ελλιπείς χειρισμούς του Υπουργείου του σχετικά με τη προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και προσωπικού στα σχολεία μας.

Θυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η προηγούμενη σχολική χρονιά είχε παραταθεί παράτυπα, με μονομερείς αποφάσεις από το ΥΠΠΑΝ, ενώ η φετινή σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει πρόωρα για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς τελικά το ΥΠΠΑΝ να είναι έτοιμο να υποδεχτεί μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, δεν έχει απολεσθή διδακτικός χρόνος στη Δημοτική Εκπαίδευση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης αυτή τη χρονική στιγμή.

Ταυτόχρονα, προκαλεί η σύνδεση της ποσοτικοποίησης της διδασκαλίας με την αποτελεσματικότητα και τα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς και την κάλυψη των στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος. Είναι σε όλους γνωστό ότι το ΥΠΠΑΝ δεν έλαβε μέτρα τη φετινή χρονιά για στήριξη και ενίσχυση εκείνων των ομάδων του μαθητικού πληθυσμού που επηρεάστηκαν αρνητικά από την αναστολή φοίτησης την περσινή σχολική χρονιά.

Ως εκ τούτου,  σημειώνουμε τα εξής, τα οποία αφορούν τα σημεία που ο ίδιος ο ΥΠΠΑΝ θέτει στη συγκεκριμένη επιστολή:

  1. Έχει ψηφιστεί νομοθεσία με την οποία η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση θεωρείται συνέχεια της δια ζώσης εκπαίδευσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνεπώς ακόμη και αν χαθεί διδακτικός χρόνος, αυτός δύναται αν αναπληρωθεί μέσα από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Σημειώνουμε ξανά, ότι διαφωνούμε με το δεύτερο κομμάτι της εν λόγω νομοθεσίας, το οποίο κάνει αναφορά στην «υβριδική» εκπαίδευση.
  2. Τα κενά και οι ελλείψεις δεν καλύπτονται με «ποσοτικά κριτήρια» μέσα από εργασία των εκπαιδευτικών και τις αργίες ή και τις μέρες τις άδειας ανάπαυσής τους, αλλά μέσα από ποιοτικά μέτρα ενίσχυσης και στήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών (μείωση μαθητών ανά τμήμα, αυξημένες ώρες ενίσχυσης και ειδικής εκπαίδευσης, κλπ).
  3. Οι αποφάσεις για παράταση της περσινής χρονιάς και για πρόωρη έναρξη της φετινής χρονιάς ήταν μονομερείς και δεν εγκρίθηκαν ποτέ από τα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής παρουσιάστηκαν στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου αντί στις 7 όπως προνοούν οι Κανονισμοί, χωρίς το ΥΠΠΑΝ να ήταν έτοιμο να υποδεχθεί μαθητές την 7η Σεπτεμβρίου.
  4. Η πρόοδος της διδασκαλίας σε σχέση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα δεν συνεπάγεται και αναπλήρωση πιθανού χαμένου διδακτικού χρόνου, αφού αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από άλλες διαφοροποιήσεις του Ωρολογίου Προγράμματος κάθε σχολικής μονάδας.
  5. Τη φετινή χρονιά, λόγω και των απαγορεύσεων εκδρομών, επισκέψεων, σχολικών εορτασμών και γενικά εκδηλώσεων που αφαιρούσαν διδακτικό χρόνο, ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος έχει αυξηθεί αισθητά.
  6. Η δυσμενής μεταχείριση οποιασδήποτε ομάδας μαθητών/τριων εξαιτίας των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας και των όποιων τοπικών συγκυριών, δημιουργείται μέσα από την αδυναμία της πολιτείας να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  7. Το θέμα των σχολικών αργιών και γενικότερα των Κανονισμών Λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι γραμμένο ως θέμα στη ΜΕΠΕΥ και εκεί πρέπει να συζητηθεί.

Βάσει όλων των πιο πάνω καλούμε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ όπως δώσει ξεκάθαρη απάντηση στον ΥΠΠΑΝ,  ότι σε καμία περίπτωση η ΠΟΕΔ δε θα ανεχθεί την εφαρμογή μονομερών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΔ πρέπει να επικεντρωθεί στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία σε σχέση με την πανδημία. Ο ΥΠΠΑΝ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να οδηγήσει σε ανούσιες συγκρούσεις σε μια προσπάθεια να καλύψει την αποτυχία του να υλοποιήσει έστω και τα ελάχιστα που έχει εξαγγείλει για αντιμετώπιση της πανδημίας στις σχολικές μονάδες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1192