Προοδευτική: Ανυπαρξία σχεδίου δράσης για στήριξη παιδιών με δυσκολίες λειτουργικού αλφαβητισμού


Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

  Η χορήγηση των δοκιμίων του Προγράμματος Λειτουργικού Αλφαβητισμού (ΠΛΑ) Γ΄ και Στ΄ τάξης στα Δημοτικά μας σχολεία, φέρνει στην επιφάνεια την ανυπαρξία σχεδίου δράσης και πολιτικής, για ενίσχυση και στήριξη παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες λειτουργικού αλφαβητισμού.

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη του 2019 έχουν αφαιρεθεί από τις σχολικές μας μονάδες όλες οι ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, οι οποίες αφορούσαν μαθητές και μαθήτριες που εντοπίζονταν με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό, μέσα από τα συγκεκριμένα δοκίμια. 590 διδακτικές περίοδοι ενισχυτικής διδασκαλίας οι οποίες παραχωρήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό τις σχολικές χρονιές 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019, αυτή τη χρονική στιγμή έχουν μηδενιστεί.

Είναι για να διερωτάται κανείς γιατί χορηγούνται τα συγκεκριμένα δοκίμια σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, αφού η πολιτική στήριξης αυτών των παιδιών έχει σταματήσει. Η πενιχρή παρέμβαση με ενισχυμένες ώρες σε μαθηματικά και ελληνικά στην Α τάξη σε πολύ μικρό αριθμό σχολικών μονάδων καθώς και οι δράσεις των σχολείων ΔΡΑΣΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ατομικές διορθωτικές δράσεις των 590 διδακτικών περιόδων ενισχυτικής διδασκαλίας σε αυτά τα παιδιά.

Είναι άξιον απορίας γιατί ονομάζεται Πρόγραμμα Λειτουργικού Αλφαβητισμού αφού χωρίς τις ώρες ενίσχυσης για εξατομικευμένη στήριξη αφήνουμε τα παιδιά εντελώς αβοήθητα και λειτουργικά αναλφάβητα.

Καλούμε το ΥΠΠΑΝ να επιστρέψει άμεσα αυτές τις πολύτιμες για τα παιδιά ώρες στις σχολικές μας μονάδες. Ο τερματισμός του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης για καθαρά οικονομικούς λόγους είναι εγκληματικός και καθιστά ταυτόχρονα και ανούσια την χορήγηση των εν λόγω δοκιμίων.

Ειδικά τη φετινή χρονιά, που η συγκεκριμένη ομάδα του μαθητικού πληθυσμού έχει επηρεαστεί αρνητικά από την αναστολή φοίτησης τον περασμένο Μάρτη λόγω πανδημίας, το ΥΠΠΑΝ δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο στήριξης αυτών των παιδιών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










727