ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Επιθυμία μας να δίνονται όλες


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Στις δύσκολες συγκυρίες που έφερε η πανδημία στον τόπο μας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τεχνολογική ετοιμότητα μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση προβλημάτων. Σε μια τέτοια συγκυρία, προέκυψαν πέρσι ανάγκες μέσα σε μερικές μέρες για 400+ αντικαταστάσεις στις σχολικές μας μονάδες, οι οποίες και αναζητούσαν κάτοχο. Και αυτή τη χρονιά υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες, πάντα σε σύγκριση με τις φυσιολογικές συνθήκες.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός και δεν υπάρχει άμεση αποστολή αντικαταστάτη, δημιουργείται τεράστιο κενό και τμήματα μένουν ίσως και χωρίς εκπαιδευτικό. Το πρόβλημα διευρύνεται στα νηπιαγωγεία όπου τα τμήματα σε μια σχολική μονάδα είναι περιορισμένα και αναγκάζονται όλες οι νηπιαγωγοί μας να επιβαρύνονται με πολλές αναπληρώσεις, παιδονομίες και ένα ιδιαίτερα σκληρό και επιβαρυντικό πρόγραμμα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα αντικαταστάσεων*. Ένα σύστημα που μπορεί, με αμεσότητα και διαφάνεια, να δώσει μέσα σε μερικές ώρες ΟΛΕΣ τις αντικαταστάσεις! Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχουν διαθέσιμοι αντικαταστάτες για να τις διεκδικήσουν.

Ως εκ τούτου, και επειδή παρατηρείται ήδη έλλειψη διαθέσιμων συναδέλφων αντικαταστατών για να διεκδικήσουν αντικαταστάσεις σε νηπιαγωγεία ιδιαίτερα σε κάποιες επαρχίες, υπάρχει εισήγηση να «ανοίξει» ο κατάλογος στην Προδημοτική σε όσες και όσους επιθυμούν να εργαστούν ως αντικαταστάτες. Με την διεύρυνση του καταλόγου των αντικαταστατών, αναμένεται να δοθεί μια λύση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στα σχολεία μας. 

Να εξεταστεί και η εισήγηση για «δεξαμενή αντικαταστατών»

Σε συνέχεια της πιο πάνω εισήγησης, επανέρχεται και η ανάγκη υιοθέτησης του συστήματος της δεξαμενής αντικαταστατών. Μια εισήγηση που χρονολογείται, αλλά που σήμερα φαντάζει ως ικανή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού ειδικά σε μικρά σχολεία.

Απευθύνω λοιπόν, δραματική έκκληση το εκπαιδευτικό μας σύστημα να βοηθήσει στην άμεση αποστολή αντικαταστατών. Είναι στιγμές που πρέπει να είμαστε πραγματικά προμηθείς και όχι επιμηθείς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία και ολοένα θα διογκώνονται μέχρι να έρθουν τα πολυπόθητα εμβόλια.

*Το σύστημα αυτό, στο 90% του, είχε προταθεί με όλες τις λεπτομέρειες από την ΠΑΔΕΔ τέλος του 2010. Αρχες του 2011 δημόσια, δημοσιεύτηκε με πάρα πολλές λεπτομέρειες στον τότε ιστότοπο της ΠΑΔΕΔ, με προσωπική αρθρογραφία. Λίγους μήνες μετά, είχα αποδεκτεί πρόσκληση του τότε Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκου Τορναρίτη και έγινε παρουσίαση στη Βουλή. Δυστυχώς, η τότε ηγεσία της ΕΕΥ δεν το αποδέκτηκε (η απάντησή της υπάρχει ακόμη και διαδικτυακά). Κατά καιρούς και άλλοι φορείς υιοθέτησαν την ανάγκη ηλεκτρονικού συστήματος και το εισηγήθηκαν. Προσωπικά, το έφερνα καθεχρονικά στη δημοσιότητα. Χαίρομαι που έστω τον περασμένο Μάρτιο εφαρμόστηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΕΕΥ(και μπράβο!) και πλέον μπορούν να δοθούν εκατοντάδες αντικαταστάσεις μέσα σε μερικές ώρες! Αρκεί να υπάρχουν πάντα ενδιαφερόμενοι για να καλύψουν τις εκατοντάδες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή!!!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1200