Προοδευτική Δασκάλων-Καθηγητών-Τεχνικής: Όχι στη φίμωση και τον εκφοβισμό


Με κοινή ανακοίνωσή τους οι κινήσεις της Προοδευτικής Δασκάλων- Καθηγητών και Τεχνικής αναφέρουν:

«Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η πανδημία του COVID-19 έπληξε και την Κύπρο, οι πολίτες ενστερνίστηκαν την αναγκαιότητα της λήψης έκτακτων μέτρων για την αναχαίτηση της, έστω και αν αυτά σηματοδοτούσαν πρόσκαιρα τον περιορισμό βασικών ελευθεριών/δικαιωμάτων και προμήνυαν δημοκρατικά ελλείματα. Ωστόσο οι πολίτες με την σιωπηρή αποδοχή του περιορισμού των ελευθεριών και δικαιωμάτων τους, δεν έδωσαν λευκή επιταγή σε κανέναν και ασφαλώς δεν νομιμοποίησαν την όποια αυθαιρεσία της εξουσίας και την επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος καταστολής, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος της πανδημίας, φαίνεται να οδηγούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Τελευταίο παράδειγμα, σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων, αποτελεί η χθεσινή προληπτική σύλληψη πολιτών, όχι επειδή οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε οποιαδήποτε εκδήλωση, αλλά επειδή αναδημοσίευσαν σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Τέτοιες ενέργειες φανερώνουν ότι κάποιοι μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία για να εκφοβίσουν και να φιμώσουν την άλλη άποψη, όχι σε σχέση με την πανδημία, αλλά σε ιδεολογικό και καθαρά πολιτικό επίπεδο. Τα κατά συρροή πλέον γεγονότα βοούν και καταδεικνύουν ότι στον τόπο μας η διαφορετική πολιτική άποψη παρακολουθείται (με ή χωρίς τη χρήση κατασκοπευτικών ΒΑΝ), φακελώνεται και ενίοτε διώκεται. 

Σύσσωμη η κοινωνία παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα εμβρόντητη τις πολιτικές διώξεις, που καλύπτονται κάτω από τον μανδύα της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που οι διωκτικές αρχές δεν δείχνουν την ίδια σπουδή σε περιπτώσεις που εξόφθαλμα καταπατώνται  πρόνοιες των διαταγμάτων ακόμα και από αξιωματούχους της ίδιας της Κυβέρνησης, μη εξαιρουμένου του πρώτου πολίτη της χώρας.

Είναι προφανές ότι αυτά τα ακραία κατασταλτικά μέτρα έχουν διττό στόχο. Αφενός μεν προσπαθούν επικοινωνιακά να μεταθέσουν την ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας στους πολίτες και αφετέρου δε να εκφοβίσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από το πολιτικό ναυάγιο των Κυβερνώντων, που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας στα ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και πολλά άλλα.

Ως Προοδευτικές Κινήσεις Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Καθηγητών Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, δηλώνουμε απερίφραστα προς όσους θέλουν να μας γυρίσουν στις αλήστου μνήμης εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ότι ματαιοπονούν και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα καταφέρουν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν την κοινωνία των πολιτών, που είναι πλέον πολύ καλά υποψιασμένη για το τι τεκταίνεται. Η κοινωνία των δημοκρατικών και ενεργών πολιτών δεν θα επιτρέψει την αποξένωσή της από τα αναφαίρετα ανθρώπινά της δικαιώματα, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσει ακάθεκτη τον αγώνα, εντός των συνταγματικών πλαισίων, για αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1022