Αναγκαία η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δυσχεραίνοντας την εντός της Βουλής προσπάθεια, αυτός να υπερψηφιστεί.

Τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι πλέον ο προϋπολογισμός θα λειτουργεί με βάση τα δωδεκατημόρια (το ένα δωδέκατο του περσινού προϋπολογισμού ανά μήνα), το κράτος αναγκαστικά θα λειτουργεί με βάση τα περσινά ισχύοντα. Επομένως, μια σειρά από έργα δημοσίου ενδιαφέροντος ουσιαστικά θα παγοποιηθούν, ενώ μέτρα που σχετίζονται και με την πανδημία θα είναι στον αέρα.

Παράλληλα, ως δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε και ένα επιπλέον λόγο να ανησυχούμε. Τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού, σημαίνει ότι το κράτος θα λειτουργεί κατά μήνα με βάση τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Δηλαδή, η καταψήφισή του σημαίνει ότι ακυρώνεται στην πράξη η συμφωνία συντεχνιών με το κράτος για σταδιακή μείωση των αποκοπών (οι δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές από το 2012 που ψηφίστηκαν), αλλά και η παροχή των προσαυξήσεων που δικαιούνται να λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού αυτές δεν θα είναι εγκεκριμένες για να δίνονται.

Η δυσλειτουργία του κράτους από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού, επομένως, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις που θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Πώς να εμπιστευθεί ο πολίτης ένα κράτος που ούτε καν μπορεί να λειτουργεί με ένα νομοθετικά ρυθμισμένο προϋπολογισμό; Πώς μπορούν να εμπιστευθούν το κράτος οι πολίτες όταν κάποια κόμματα αρνούνται τη ψήφιση του προϋπολογισμού εκβιάζοντας στην ουσία τους ίδιους τους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους;  

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει επιλογή... Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες που τους αναλογούν.

 *Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ




Comments (1)

  1. Μιχάλης Συμεού:
    Dec 05, 2020 at 09:42 PM

    Μπορείς να το ερμηνεύσεις και αλλιώς όμως! Πώς μπορούν να εμπιστευτούν το κράτος οι πολίτες όταν οι κυβερνώντες δεν προωθούν διάφορα στοιχεία προς διερεύνηση και έλεγχο; Πώς μπορούν να εμπιστευτούν το κράτος οι πολίτες όταν δεν επικρατεί διαφάνεια και τελούμε υπό ένα καθεστώς διαφθοράς;...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










977