Στα όριά τους οι σχολικές μας μονάδες


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς υπήρξε ιδιαίτερα ιδιάζουσα. Συνοδεύτηκε και (εξακολουθεί να) συνοδεύεται από τις επιπτώσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημία στον τόπο μας, αλλά και παγκόσμια.

Οι σχολικές μας μονάδες, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη για διαχείριση της πανδημίας. Η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων έχουν, δυστυχώς, επιβάλει πρακτικές που οδηγούν τα σχολεία μας να φτάσουν στα όριά τους και τους εκπαιδευτικούς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση: συνεχόμενες παιδονομίες, αναπληρώσεις, κάλυψη «ύλης» χωρίς διαλείμματα, διαρκής εγρήγορση για τήρηση των πρωτοκόλλων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, απόλυτα φυσιολογικά, έχει επέλθει η κούραση, η κόπωση. Ως ένα βαθμό, διευκόλυνε την κατάσταση και οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες. Όμως, δεν παύει οι εκπαιδευτικοί να είναι πραγματικά στα όριά τους, με τις σχολικές μονάδες να καλούνται να βρουν λύσεις που πολλές φορές δεν υπάρχουν.

Είναι γι’ αυτό που έχουμε απευθυνθεί πλειστάκις προς το αρμόδιο Υπουργείο και όχι μόνο, αναζητώντας λύσεις προς όφελος των σχολικών μας μονάδων: ξεκινώντας από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, τα μονά θρανία, τη δεξαμενή αντικαταστάσεων, την άμεση αποστολή αντικαταστατών από την πρώτη κιόλας μέρα, σκέψεις για πρακτικούς τρόπους αναπλήρωσης, την ανάγκη για ειδικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας τον χειμώνα, τον εξοπλισμό των σχολείων μας, την εξ αποστάσεως, κ.ά πολλά. Διαρκώς ενοχλούμε τους αρμοδίους, αναζητούμε λύσεις...  

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ναι, αξίζει η κοινωνία να ευχαριστήσει από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς για την πραγματικά σπουδαία εργασία που επιτελούν, την αυταπάρνηση να προσφέρουν όσο το δυνατό περισσότερα προς τα παιδιά μας. Τηρώντας πάντοτε τα αυστηρά πρωτόκολλα, πολλές φορές εις βάρος της κοινωνικοποίησης και της παιδαγωγικής προσέγγισης όσον αφορά τη διδασκαλία των παιδιών.

Και τα συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς μας για ένα ακόμη λόγο: η τεράστια επιτυχία που σημειώσαμε ως Κύπρος στην TIMSS (έρευνα στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το λεγόμενο «φιλανδικό μοντέλο» είχε αποκαλεστεί ως πρότυπο), δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εκπαιδευτικοί και παιδιά καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεών τους για το καλό της εκπαίδευσης. Είναι γι’ αυτό που θεωρώ απαράδεκτη την επίθεση που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί μας εξαιτίας μιας λανθασμένης επικοινωνιακά διαχείρισης συγκεκριμένης κρατικής απόφασης.

Ας είμαστε ευγνώμονες στους εκπαιδευτικούς μας! Το αξίζουν!!!

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ

 




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Dec 14, 2020 at 07:07 PM

    Ευτυχώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων να πάρουμε μια ανάσα...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1124