Μικρά σχολεία εν καιρώ πανδημίας


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΠΙΕΡΗ*

Αναμφίβολα οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι για το έργο των εκπαιδευτικών και για τη ζωή των παιδιών στο χώρο του σχολείου! Πανδημία, πρωτόκολλα, μέτρα, οδηγίες και εφαρμογή τους.

Ξεκάθαρος ο βαθμός δυσκολίας σε πολυπληθή σχολεία. Τι γίνεται όμως σε σχολικές μονάδες που αριθμούν λίγα παιδιά και κατ΄ αναλογίαν λίγους εκπαιδευτικούς αλλά και περιορισμένης απασχόλησης βοηθητικό προσωπικό;

Σε σχολικές μονάδες με δύο ή τρία συμπλέγματα απασχολούνται δύο, τρεις ή τέσσερις εκπαιδευτικοί και διοικούνται ως επι τω πλείστω από βοηθούς διευθυντές με τις περιόδους διδασκαλίας να υπερισχύουν αυτών της διοίκησης. Ως εκ τούτου είναι συχνό το φαινόμενο να μην υπάρχει εκπαιδευτικός εκτός αίθουσας διδασκαλίας. Αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ή  απουσίας συναδέλφου αφού σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα δεν επιτρέπεται να αναμειγνύονται παιδιά διαφορετικών τάξεων. Η αναπλήρωση αδύνατη, η ένωση τμημάτων αδύνατη.

Εξάλλου, σε μικρά σχολεία, όπου υπάρχουν μέχρι και 7 αίθουσες διδασκαλίας αναλογούν 19 ώρες βοηθητικού προσωπικού για καθαριότητα και 18 για γραμματειακά καθήκοντα. Με απλή διαίρεση ούτε 4 ώρες την ημέρα για καθαρίστρια και 3,6 για γραμματέα. Εμφανές λοιπόν, ότι αρκετές ώρες την ημέρα οι σχολικές αυτές μονάδες λειτουργούν χωρίς βοηθητικό προσωπικό. Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στα καθημερινά θέματα που προκύπτουν σε έναν οργανισμό που φιλοξενεί παιδιά έξι ως δώδεκα χρονών. Ειδικά, όμως, στις μέρες που ζούμε με την πανδημία σε έξαρση και τα πρωτόκολλα πανάκειες η καθαριότητα τίθεται στην κορυφή!

Οι εκπαιδευτικοί πέρα από τα καθήκοντά τους εντός τάξης έχουν να ανταπεξέλθουν σε καθήκοντα γραμματέων, επιστατριών, νοσηλευτών και συνδέσμων με τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

 Τα σχολεία αυτά θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα τόσο με ώρες εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και με ώρες βοηθητικού για να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες της πανδημίας.

Η απαίτηση για τήρηση πρωτοκόλλων με απολυμάνσεις χώρων υγιεινής, θρανίων κτλ χωρίς να υπάρχει καθαρίστρια στο σχολείο καθιστά το πρωτόκολλο αυτό αδρανές. Οι δε διαδικασίες απομόνωσης πιθανού κρούσματος υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικός διαθέσιμος, γίνεται με δυσκολία.  Αδύνατη, επίσης, η αναπλήρωση για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για μια θετικότατη εξέλιξη στην  προδημοτική με εξαγγελία για ενίσχυση στο βοηθητικό προσωπικό. Μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών προτοκόλλων.

Με το ίδιο σκεπτικό η πολιτεία πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις και για τα προβλήματα στις μικρές σχολικές μονάδες. Η επαναξιολόγηση όσον αφορά τον τρόπο που υπολογίζεται το βοηθητικό προσωπικό είναι πλέον επιβεβλημένη.

Λύσεις υπάρχουν πάντα!

*Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης

Γραμματέας ΠΟΕΔ Λευκωσίας/ Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1575