Εύλογα ερωτήματα αναζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

 

Πολλά ερωτήματα και ανησυχίες προκαλεί το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που αποφάσισε τη μη επαναλειτουργία των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και την καθολική έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ερωτήματα που προκαλούνται από μια διαφαινόμενη διγλωσσία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, με το πρώτο να εκδίδει «διευκρινιστική» ανακοίνωση λέγοντας ότι μένουν ανοικτά τα ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία και αναγκάζοντας το δεύτερο να προχωρήσει σε τροποποιητικό διάταγμα. 

Η κατάσταση που πρόκειται να δημιουργηθεί στις 7 Ιανουαρίου στην Προδημοτική Εκπαίδευση, θα προσομοιάσει με την κατάσταση που ίσχυσε και για Δημοτική όταν αυτή επαναλειτουργούσε με φυσική παρουσία παιδιών στις 22 Μάϊου 2020 (μέσα σε μια μέρα υπήρξε ανάγκη για 400+ αντικαταστάσεις). Δηλαδή:

1. Οι νηπιαγωγοί μας, όπως και όλοι οι υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν για μια σειρά από λόγους (όπως η ευπάθεια, η φροντίδα ανήλικων παιδιών κάτω των 15 ετών που θα μείνουν σε αναγκαστικό περιορισμό στο σπίτι κ.ά):

Α. είτε να εργάζονται με τηλεργασία, είτε

Β. να λάβουν ειδική άδεια για λόγους δημόσιας υγείας.

2. Είτε το ένα γίνει (η τηλεργασία), είτε το άλλο (ειδική άδεια), θα χρειαστούν εκατοντάδες αντικαταστάτες Προδημοτικής για να καλύψουν τις ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα της απόφασης για διά ζώσης άνοιγμα των νηπιαγωγείων, παρά τα σημερινά, εξαιρετικά δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα.

 3. Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει επαρκής αριθμός αντικαταστατών προδημοτικής για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν, όπως έχει διαφανεί από τους τελευταίους διαγωνισμούς του ηλεκτρονικού συστήματος αντικαταστάσεων.

Επομένως, είναι πέρα για πέρα ορατό το ενδεχόμενο τα νηπιαγωγεία μας να μείνουν χωρίς προσωπικό και αυτό θα είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας!

Προβλήματα θα προκύψουν και για τα Δημοτικά σχολεία, εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο ΔΕΝ λάβει τα απαραίτητα μέτρα:

  1. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει παιδιά που είναι κάτω των 15 ετών, αναγκαστικά θα πρέπει να εργάζονται από τον χώρο διαμονής τους ή ανήκουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων όπως έχουν καθοριστεί.
  2. Επομένως, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει ξεκάθαρη οδηγία προς τις σχολικές μονάδες, χωρίς υπεκφυγές, για να παραχωρηθούν οι διευκολύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς για εξ αποστάσεως εργασία από το χώρο διαμονής τους (συντονισμός και διδασκαλία).

Παράλληλα, θα ήταν θεμιτό να γνωρίζει το Υπουργείο ότι δυστυχώς, ελάχιστα έχουν γίνει στα Δημοτικά για το ζήτημα της τεχνολογικής αναβάθμισης των Δημοτικών και νηπιαγωγείων και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσουν τα σχολεία μας να στηρίξουν από τον χώρο των σχολείων την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  

Συνοψίζοντας, στις 7 Ιανουαρίου θα κριθεί πρώτιστα και για άλλη μια φορά το Υπουργείο. Ας λάβει τα μέτρα του έγκαιρα, πάντα σεβόμενο τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά προκύπτουν από τα σχετικά διατάγματα και να δώσει έγκαιρα λύσεις και απαντήσεις. Ας ελπίσουμε να έχουν ληφθεί τα μηνύματα του πρόσφατου παρελθόντος. 

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1517