Office 365 και μαθητές Α΄ Δημοτικού: Τι πραγματικά ισχύει;


ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΦΤΕΡΟΥ*

Το ΥΠΠΑΝ έχει προχωρήσει από το 2016 σε συμφωνία με την Microsoft για πρόσβαση όλων των μαθητών στα εργαλεία του Office 365. Αυτά περιλαμβάνουν το Microsoft Office (Word, Excel, Power Point κτλ) καθώς και άλλα χρήσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Teams. Αρχικά, η συμφωνία είχε γίνει για πρόσβαση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών όλης της χώρας (δημόσια σχολεία) κυρίως στο Office. To Teams ήταν μέρος του πακέτου, όμως δεν αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα για τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη συμφωνία.

Εδώ, ας μου επιτραπεί μια παρένθεση. Ως υποστηρικτής του Ανοικτού/Ελεύθερου Λογισμικού, θεωρώ πως θα ήταν προτιμότερο το ΥΠΠΑΝ, για λόγους που δεν είναι της ώρας, ούτε του συγκεκριμένου άρθρου, να επέλεγε την αξιοποίηση εργαλείων όπως το Open Office/Libre Office. Από τη στιγμή, όμως, που έγινε η συγκεκριμένη συμφωνία, επιβάλλεται όπως δοθεί η πρόσβαση σε κάθε μαθητή (και εκπαιδευτικό).

Οι εκπαιδευτικοί είχαμε πρόσβαση στο Office μέσω επιλογής στο ΣΕΠ. Μέσω αυτού, μπορούσαμε να κατεβάσουμε το Office στον υπολογιστή μας και να έχουμε επίσης πρόσβαση και σε άλλα εργαλεία (π.χ. Minecraft Education). Για τους μαθητές, έπρεπε να συμπληρωθεί σχετικό έντυπο συγκατάθεσης από τους γονείς, ώστε και αυτοί, με τη σειρά τους, να μπορούσαν να κατεβάσουν το Office, αλλά και άλλα εργαλεία όπως το Minecraft Education, χωρίς πρόσθετο κόστος, σε υπολογιστή ή/και tablet (δεδομένου ότι είναι συμβατό). Για το θέμα της μη πρόσβασης των μαθητών (της μη σωστής ενημέρωσης) στο Office, από το 2016, θα ήταν καλό να μάθουμε το γιατί. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μη σωστή ενημέρωση; Γιατί δε δίνονταν σχετικές οδηγίες από την αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς ώστε οι γονείς να γνωρίζουν το τι δικαιούνται; Δε θα μπω σε συζήτηση για το ποιος ευθύνεται. Αυτό είναι άλλο θέμα.

Και πάμε στην επίμαχη περίοδο Μαρτίου – Μαϊου 2020. Που μας βρήκε απροετοίμαστους και παλεύαμε να βρούμε και να δώσουμε κωδικούς. Εντελώς τυχαία, το δικό μου τμήμα είχε τους κωδικούς, όχι επειδή έψαχνα το Teams, αλλά επειδή ήθελα οι μαθητές μου να έχουν πρόσβαση στο Office (που δικαιούνται) και στο Minecraft Education (που είναι εμπορικό προϊόν εκτός και αν έχεις πρόσβαση στο Office 365.

Προχωράμε μπροστά στον Σεπτέμβριο του 2020. Ξεκινά η χρονιά. Οδηγίες για πιθανή τηλεκπαίδευση για μαθητές της Δ’ – Στ’ Δημοτικού (σύγχρονη επικοινωνία). Οι «μικρές» τάξεις ασύγχρονα. Και εδώ είναι η παρανόηση: να δοθούν κωδικοί πρόσβασης στο “Teams” στα παιδιά των μεγάλων τάξεων. Μα, το θέμα δεν είναι αν θα κάνουν επικοινωνία μέσω Teams. Επιβάλλεται ΟΛΟΙ οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο Office 365. Είτε χρησιμοποιήσουν Teams είτε όχι. Το κράτος πληρώνει για τις άδειες αυτές από το 2016. Την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου υπήρξε μια δικαιολογία. Μετά όμως;

Σε γενικές γραμμές: η τηλεδιάσκεψη με τη χρήση Teams περιορίζεται από τις οδηγίες του ΥΠΠΑΝ στους μαθητές Δ’ Δημοτικού – Γ’ Λυκείου. Αυτό είναι ένα πράγμα. Η πρόσβαση ΟΛΩΝ των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση, δεδομένου του ότι συμφωνούν οι γονείς, στο Office 365, είναι δικαίωμά τους. Που πληρώνεται κάθε χρόνο από τον φορολογούμενο. Είτε συμφωνούμε είτε όχι. Προσωπικά, αν είχα παιδί στην Α’ ή Β’ ή Γ’ Δημοτικού, θα είχα διεκδικήσει τους κωδικούς του για πρόσβαση στο Office 365. Και αυτό επιβάλλεται. Χθες.

*Δάσκαλος

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1726