Ατεκμηρίωτη η απόφαση για Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Σε κατά καιρούς δηλώσεις Υπουργών και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης, τονιζόταν ότι, οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας λαμβάνονταν με κριτήριο δύο βασικές παραμέτρους: 1) Περιορισμός ή ακόμη και ανακοπή της πανδημίας, δηλαδή λόγοι υγείας και 2) Οικονομία, δηλαδή τα μέτρα να μην λειτουργήσουν σε βάρος της οικονομίας σε κάθε επίπεδο.

Δυστυχώς καμία από τις δύο πιο πάνω παραμέτρους εξυπηρετείται, με το πρόσφατο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, με το οποίο αποφασίστηκε η λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων με φυσική παρουσία μαθητών. Αντιθέτως, σε σχέση με την υγεία θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με την οικονομία δεν θα βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο στην προσπάθεια για περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Θεωρώ ότι η απόφαση είναι παντελώς λάθος και πλήρως ατεκμηρίωτη και δεν εξυπηρετεί έστω και μία από τις δύο πιο πάνω παραμέτρους (υγεία, οικονομία). Σε σχέση με την πρώτη παράμετρο (υγεία) θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: 1) Πώς περιορίζεται η εξάπλωση του ιού, όταν θα συγχρωτίζονται σε Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία τόσα πολλά άτομα και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών να είναι τόσο μικρής ηλικίας; 2) Πώς γίνεται να απαγορεύεις σε μια Νηπιαγωγό ή Ειδική Εκπαιδευτικό να βλέπει τους γονείς της και την ίδια ώρα να την έχεις να κάνει μάθημα σε 25 μαθητές, μέσα στον περιορισμένο χώρο της αίθουσας διδασκαλίας, που προέρχονται από 25 διαφορετικές οικογένειες; 3) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού εργαζομένων (με μέγιστο αριθμό το 20 για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις) και στα σχολεία αυτά το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 100% του προσωπικού συν την παρουσία μαθητών; 4) Πώς γίνεται τα νηπιαγωγεία, ακριβώς για λόγους υγείας, είχαν αργήσει να επαναλειτουργήσουν (λειτούργησαν μετά τα δημοτικά) μετά την Α ΄φάση πανδημίας και τώρα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ τα δημοτικά όχι; 5) Για ποιους λόγους δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας των μελών της επιδημιολογικής ομάδας, που είχε προτείνει το κλείσιμο όλων των σχολείων; 6) Πώς γίνεται κάποιοι, υπερασπιζόμενοι τη θέση της κυβέρνησης, να προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα ο ιός στις μικρές ηλικίες, αλλά την ίδια ώρα λειτουργούν κανονικά τα Ειδικά Σχολεία, που έχουν παιδιά πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, με τις γνωστές μάλιστα ιδιαιτερότητες; 7) Λήφθηκε ή όχι υπόψη ο εντοπισμός και στην Κύπρο του νέου στελέχους του ιού, που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με το πρώτο στέλεχος; 8) Αφού ήταν τόσο… μεγάλη η ανάγκη για λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων, γιατί δεν εφαρμόστηκε έστω η εκ περιτροπής φοίτηση των παιδιών;

Σε σχέση με την 2η παράμετρο (οικονομία) η απόφαση δεν θα λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια για περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αντιθέτως, ενδεχομένως να λειτουργήσει και αρνητικά και εξηγώ. Από τη στιγμή που σχεδόν όλη η δημόσια υπηρεσία θα εργάζεται από το σπίτι, πολλές επιχειρήσεις και άλλες δουλειές του ιδιωτικού τομέα έχουν κλείσει, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα παραμείνουν στο σπίτι. Επιπλέον, ακόμη και αυτοί που θα εργάζονται κανονικά, αλλά έχουν παιδιά στο δημοτικό σχολείο, θα αναγκαστούν να μείνουν μαζί τους στο σπίτι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους βοήθειας στην τηλεκπαίδευση. Επομένως, αν η απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων βασίστηκε στη θέση ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε γονείς να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, καταρρέει. Ελάχιστοι είναι οι γονείς που έχουν παιδιά μόνο στο νηπιαγωγείο και όχι σε άλλα σχολεία και την ίδια ώρα ο τομέας εργασίας τους συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και όχι από το σπίτι και έτσι η κανονική λειτουργία των νηπιαγωγείων θα τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν και αυτοί να εργάζονται απρόσκοπτα. Επομένως, αν η απόφαση λήφθηκε στη βάση αυτού του δεδομένου, είναι παντελώς λάθος.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι γονείς είναι και οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι Ε.Ε. Έτσι, όσοι από αυτούς έχουν παιδιά στα δημοτικά, θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια, για να μπορέσουν να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους. Αυτό, όχι μόνο δεν θα προστατεύσει την οικονομία, αλλά θα την επηρεάσει και αρνητικά, αφού για κάθε αντικατάσταση εκπαιδευτικού που θα γίνεται, το κράτος θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος το κρατικό μισθολόγιο γύρω στα 600 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά αντικατάσταση. Έτσι, το λανθασμένο επιχείρημα ότι αυτά τα σχολεία συνεχίζουν για να μπορέσουν οι γονείς να εργάζονται κανονικά και να μην πληγεί η οικονομία, καταρρέει πλήρως!

Συμπερασματικά, η απόφαση που λήφθηκε για τη συνέχιση της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων είναι πλήρως ατεκμηρίωτη και ούτε την πανδημία θα την περιορίσει ούτε την οικονομία θα προστατεύσει. Το ακριβώς αντίθετο θα πετύχει και πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί!

*Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ

Πρόεδρος Ε.Ε ΠΟΕΔ Πάφου

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1193