Lockdown και τα θύματα στον χώρο της εκπαίδευσης


ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Στις 8/1/2021 ανακοινώθηκε ένα καινούργιο lockdown με στόχο τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης  του ιού. Τα μέτρα που πάρθηκαν στον τομέα της παιδείας είναι το κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης πλην των νηπιαγωγείων, των  παιδοκομικών  και βρεφοκομικών σταθμών, των ειδικών σχολείων, καθώς επίσης και των κέντρων προστασίας και απασχόλησης παιδιών. Όπου στα κέντρα προστασίας και απασχόλησης παιδιών μπορούν να φοιτήσουν παιδιά όλων των άλλων βαθμίδων των οποίων οι γονείς πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους. Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει την αντίδραση από διάφορους φορείς αφού ευνοούν τον συνωστισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους θέτοντας την υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους και του προσωπικού σχολείων σε κίνδυνο. Παράλληλα όμως άλλοι νιώθουν ευγνώμων για τα μέτρα αυτά αφού τους εξασφαλίζουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να μπορούν να εργαστούν και να έχουν ένα εισόδημά.  

Μια αντιπρόταση που φέρνει σε μια ισορροπία τα πιο πάνω και έχει εφαρμοστεί σε χώρες με πιο λειτουργική κοινωνική πρόνοια είναι η ακόλουθη: Να μείνουν ανοικτές όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, μόνον όμως για παιδιά των οποίων και οι 2 γονείς πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, καθώς επίσης και για παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε ευάλωτη θέση λόγω διαφόρων κοινωνικοοικονομικών και ενδοοικογενειακών παραγόντων.  Τα υπόλοιπα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικτυακή εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να μπορούν εργαστούν και παράλληλα να αποφευχθεί ο αντιφατικός με τα μέτρα συνωστισμός που παρατηρείται τη δεδομένη στιγμή σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα που είναι ανοικτά, προφυλάσσοντας έτσι τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως στα νηπιαγωγεία φοιτούν σε μία τάξη 25 μη αυτόνομα παιδιά ηλικίας 3 – 6 χωρίς να μπορούν τηρηθούν επαρκώς κανόνες αποστασιοποίησης όπως επίσης και βασικοί κανόνες υγιεινής λόγω υποστελέχωσης σε βοηθητικό προσωπικό.

Επιπρόσθετα, με το μέτρο αυτό προσφέρεται και μια προστασία σε παιδιά που ζουν σε δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα όπου με τις υφιστάμενες συνθήκες θα εγκλειστούν αναγκαστικά για 3 εβδομάδες σε περιβάλλοντα πιθανόν βίαια χωρίς καμιά δυνατότητα για διέξοδο. Το σχολείο αποτελεί για πολλά παιδιά τα οποία βιώνουν ενδοοικογενειακή βία τη μοναδική ασφαλή διέξοδο. Σε μια περίοδο lockdown λοιπόν όπου η ενδοοικογενειακή βία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις (Η ΜΚΟ ΣΠΑΒΟ κατέγραψε ποσοστό αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας στο προηγούμενο lock down στο 30% με τα πραγματικά δεδομένα να είναι μεγαλύτερα) τα σχολεία θα έπρεπε ειδικά για αυτά τα παιδιά να έχουν την πόρτα ανοικτή. Ένα θέμα όμως που φαίνεται να μην έχει απασχολήσει καθόλου το υπουργείο παρόλα τα τρομακτικά δεδομένα που έχουμε από το προηγούμενο lockdown και τον άμεσα συνυφασμένο ρόλο του σχολείου.

Το lockdown είναι μια δύσκολη κατάσταση, την οποία όμως δεν βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιους είναι καταστροφική, για κάποιους είναι δύσκολη και για κάποιους απλά 3 εβδομάδες που θα περάσουν. Καμιά απόφαση και κανένα μέτρο δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλους τους πολίτες το ίδιο. Οι αποφάσεις όμως που παίρνονται, καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες σε μια κοινωνία έτσι ώστε να είναι αποφάσεις που να αποπνέουν σεβασμό, να είναι λειτουργικές και να είναι οι βέλτιστες. Κάτι που απαιτεί διάλογο, αλληλεγγύη και σεβασμό από όλους, χωρίς το ατομικό μας συμφέρον να θέλουμε να υπερβεί το συμφέρον του άλλου.

*Νηπιαγωγός

 




Comments (1)

  1. Μιχάλης Πόλης:
    Jan 13, 2021 at 09:57 AM

    Γράφεις ότι πρέπει να μείνουν ανοικτά τα σχολεία για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους κλειστά και η εκπαίδευση όσων δεν θα έρχονται να γίνεται με τηλεκπαίδευση. Αυτό θα δυσκολέψει την κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς. Το ταυτόχρονο είναι εκτός συζήτησης λόγω προσωπικών δεδομένων το να γίνεται σε διαφορετικούς χρόνους επίσης είναι προβληματικό εκτός και αν το Υπουργείο διορίσει και δεύτερο εκπαιδευτικό σε κάθε τάξη. ( Ένας εκπαιδευτικός θα διδάσκει μέσα στην τάξη και ένας εξ' αποστάσεως αυτούς που θα λείπουν )


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1298