Τοποθέτηση Προοδευτικής στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ για τη λειτουργία σχολικών μονάδων τον Ιανουάριο


 Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δημοσιοποιεί την τοποθέτηση της στη Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, 14/1/2020 για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια των περιορισμών του Ιανουαρίου.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιο για περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την Κύπρο από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Παιδείας, ή έστω μέρος αυτού, σημειώνουμε τα εξής :

  1. Θεωρούμε εντελώς ακατανόητη την απόφαση να παραμείνουν ανοικτά με φυσική παρουσία παιδιών τα νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες εργάζονται εξ αποστάσεως, όπως και ο δημόσιος τομέας. Αν προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τότε όλα έπρεπε να ήταν κλειστά για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.
  2. Για την Προοδευτική, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αφορούν την παιδεία, ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης της κυβέρνησης με την ΟΕΒ. Οι δημόσιες δεσμεύσεις του ΥΠΠΑΝ για διευθέτηση συνάντησης της ΠΟΕΔ με την επιστημονική ομάδα των επιδημιολόγων που συμβουλεύει το ΥΠΠΑΝ, δεν έγιναν ποτέ πράξη. Ουδέποτε ρωτήθηκε η ΠΟΕΔ να καταθέσει απόψεις και εισηγήσεις πριν από τη λήψη μέτρων. Ακόμα και οι ενημερωτικές συναντήσεις της ΠΟΕΔ με τον ΥΠΠΑΝ μετά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, εμπεριείχαν λανθασμένη ενημέρωση, όπως διαφάνηκε από την τελευταία.
  3.     Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ούτε έχει δώσει δημόσια εξηγήσεις  για τον λόγο που έχουν παραμείνει ανοικτά τα νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία, από τη στιγμή που η φυσική παρουσία μαθητών/ριων έχει απαγορευτεί σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
  4.     Την ίδια στιγμή, σημειώνουμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν παραμείνει ανοικτά με φυσική παρουσία μαθητών, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού δεν έχει παρθεί. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να ήταν τα εξής :

-       Μείωση των μαθητών/ριων ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία με πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και αξιοποίηση των σχολικών χώρων των γειτονικών δημοτικών σχολείων.

-       Υποχρεωτικά Rapid Test σε όλο το προσωπικό που θα εργαστεί στους σχολικούς χώρους σε εβδομαδιαία βάση

-       Προτεραιότητα εμβολιασμού για το προσωπικό που θα εργάζεται στους σχολικούς χώρους

-       Ενίσχυση των νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων με πρόσληψη επιπλέον έκτακτου προσωπικού (σχολικοί βοηθοί, προσωπικό καθαριότητας) και με αξιοποίηση και του προσωπικού καθαριότητας των δημοτικών και γυμνασίων

-       Εφοδιασμός με συστήματα εξαερισμού των αιθουσών διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις αίθουσες με τον απαιτούμενο συχνό εξαερισμό για προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας

  1. Όσο αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολικών μας μονάδων, παρά τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και την προσπάθεια ωραιοποίησης της όλης κατάστασης από τον ΥΠΠΑΝ, η έρευνα της ΠΟΕΔ απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ούτε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει γίνει στα σχολεία μας, ούτε του δικτύου παροχής διαδικτύου στις σχολικές αίθουσες. Η μεν δικαιολογία του ΥΠΠΑΝ ότι οι 2200 Υπολογιστές που θα έφθαναν αρχικά τον Δεκέμβρη και μετά τον Ιανουάριο στα σχολεία μας, δεν θα καταφθάσουν στα σχολεία λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού, μόνον «γελοία» μπορεί να χαρακτηριστεί.
  2. Είναι απαράδεκτο το γεγονός της απόφασης για μη αποστολή αντικαταστατών στα Δημοτικά στις περιπτώσεις που απουσιάζουν συνάδελφοι για λόγους ασθενείας. Η οδηγία για "άλλες διευθετήσεις εντός της σχολικής μονάδας σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικού που έχει ασθενήσει...", υποβαθμίζει από εργοδοτικής πλευράς την ίδια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που προσφέρεται στα παιδιά από τους/τις εκπαιδευτικούς τους.
  3. Στις περιπτώσεις των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν είτε λόγω φροντίδας τέκνου είτε επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, η ΠΟΕΔ οφείλει να απαιτήσει όπως διασφαλιστεί σε αυτούς έγκριση για εξ αποστάσεως εργασία.

Βάσει των πιο πάνω, και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιοριστικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και τους ελάχιστούς τρόπους αντίδρασης που υπάρχουν αυτή τη χρονική στιγμή στη διάθεσή μας, θεωρούμε ότι το ελάχιστο που έχει να κάνει η ΠΟΕΔ είναι να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας στα νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ειδικά όσο αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη καθώς και την αύξηση του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, καλούμε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ όπως εξετάσει μέτρα αντίδρασης για τις περιπτώσεις που δεν αποστέλνονται αντικαταστάτες στη δημοτική εκπαίδευση. Τέτοια μέτρα θα μπορούσε να ήταν η αποχή από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις περιπτώσεις που απουσιάζει εκπαιδευτικός και δεν αποστέλλεται στη θέση τους αντικαταστάτης/τρια.

14 Ιανουαρίου 2021




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1051