Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης …«παιδιά κατώτερου Θεού»


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΣΑΠΗ*

Η φράση «τα παιδιά μας είναι παιδιά κατώτερου Θεού» έχει ειπωθεί αρκετά στα ΜΜΕ …σε ποια παιδιά άραγε αναφέρονται; Η αναφορά γίνεται στα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης …αυτιστικά παιδιά, παιδιά με ΔΕΠΥ, παιδιά με κώφωση, τύφλωση, με μαθησιακές και νοητικές δυσκολίες κλπ. Είναι όντως γεγονός ότι πολλά από αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει καλή θέληση ...καλή θέληση για μάθηση από μέρους των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Η υποστηρικτική τεχνολογία, την οποία όλοι μας εδώ και τόσο καιρό ακούμε και επικροτούμε έρχεται τώρα να βάλει το δικό της λιθαράκι στην εκπαίδευση… έρχεται τώρα να μας πει «Κυρίες και κύριοι, υπάρχει η λύση! Είναι στα χέρια σας να τη βρείτε».

Τα παιδιά αυτά τα υπολογίζουμε λοιπόν εμείς ως ειδικοί εκπαιδευτικοί …δεν τα λυπόμαστε, …τα σεβόμαστε ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας μας …δεν τα αγνοούμε…

Την φράση «μένει ανοικτή η ειδική εκπαίδευση» (εννοώντας ότι μένουν ανοικτά μόνο τα ειδικά σχολεία) …δεν πρέπει να την παρερμηνεύουμε, ούτε και να κατηγορούμε. Εγώ προσωπικά ως ειδική εκπαιδευτικός όταν διάβασα αυτή τη φράση ήμουν πεπεισμένη ότι οι ειδικές μονάδες θα παρέμειναν μεν κλειστές, αλλά ήξερα παράλληλα ότι για εμένα όπως και για πολλούς άλλους συναδέλφους ξεκινούσε ένα νέο κεφάλαιο: το κεφάλαιο της υποστηρικτικής τεχνολογίας. Η δική μου ειδική μονάδα δεν ήταν και δεν θα μείνει ποτέ «κλειστή». 

Είμαι λοιπόν και θα παραμείνω πιστή υποστηρίκτρια της φράσης «Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης». Σέβομαι τα δικαιώματα του κάθε παιδιού σε αυτόν τον κόσμο και ειδικότερα των παιδιών με αναπηρίες, καθώς και τον καθημερινό αγώνα των γονιών. Στόχος και πεποίθηση μου είναι όπως όλοι μας δείξουμε τον ίδιο σεβασμό στα άτομα αυτά.

* Εκπαιδευτικός  Ειδικής




Comments (2)

  1. Κυριάκος Χριστοδουλίδης :
    Jan 17, 2021 at 06:45 PM

    Είναι πολύ δύσκολο για ένα γονιό να σχολιάζει εργασία του παιδιού του. Δεν μπορεί, λένε, να είσαι αντικειμενικός. Μπορεί όμως να είμαι περήφανος για ότι διάβασα. Μπράβο κόρη μου. Ξέρω ότι πιστεύεις και πράττεις αυτά που γράφεις.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1714