ΑΚΙΔΑ: Το ΥΠΠΑΝ να δώσει σαφείς εξηγήσεις προς γονείς κι εκπαιδευτικούς


Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών:  

«Με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τα Δημοτικά Σχολεία παρέμειναν κλειστά για τους μαθητές, στους οποίους οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ τα Δημόσια Νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία λειτουργούν με κανονική φοίτηση των παιδιών. Έτσι έκριναν επιδημιολόγοι και πολιτική ηγεσία.

Χωρίς περιστροφές, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφονται τα πιο κάτω ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης:

  1. Μέσα σε μια περίοδο, όπου όλα είναι κλειστά, οι νηπιαγωγοί κλήθηκαν να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία με πλήρη φοίτηση των παιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη, επίσης, τη δυσκολία εφαρμογής των πρωτοκόλλων υγείας, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η ανησυχία για την υγεία και ασφάλεια όλων είναι δικαιολογημένη. Το πλέον προβληματικό είναι ότι από κανένα αρμόδιο δεν ακούγεται κανένα επιχείρημα που να απαντά σε αυτές τις ανησυχίες. Είναι, δε, κρίσιμο το ερώτημα προς κάθε αρμόδιο ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στον εγκλεισμό, στην αναστολή φοίτησης των παιδιών όλων των βαθμίδων ενώ την ίδια ώρα είναι ανοικτή η φοίτηση για τα μικρά παιδιά και τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων, που είναι ακριβώς εκείνα τα οποία χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και προσωπική επαφή.
  2. Η σίτιση των άπορων μαθητών στα Νηπιαγωγεία έμεινε ως εκκρεμότητα και κατέδειξε προχειρότητα και αδιαφορία από πλευράς του Υπουργείου.
  3. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις νηπιαγωγείων δεν έγιναν οι προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού, οι οποίες εξαγγέλθηκαν με τόσο έντονο τρόπο από τον ΥΠΠΑΝ και την Ηγεσία των Σχολικών Εφορειών, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη υπό τις περιστάσεις υποστήριξη στο έργο των νηπιαγωγών και των σχολείων τους να συνεχίζει να χωλαίνει σε μια τόσο δύσκολη για την υγεία περίοδο.
  4. Η ασυνεννοησία μεταξύ των Υπουργείου Οικονομικών με τα υπόλοιπα Υπουργεία και η μη ανάληψη ευθύνης από τους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους για σωστή κι έγκαιρη ενημέρωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις συναδέλφους νηπιαγωγούς ως προς την άδεια που δικαιούνται να λάβουν για τη φύλαξη των ανήλικων παιδιών τους, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο αναστάλθηκε.
  5. Διαπιστώνεται, δε ότι η Αρμόδια Αρχή δεν προχωρεί σε διορισμό αντικαταστατών άμεσα ή σε όλα τα νηπιαγωγεία, όπου χρειάζεται, με αποτέλεσμα πρόσθετη πίεση στις συναδέλφους νηπιαγωγούς και δυσλειτουργική επιβάρυνση στις σχολικές μονάδες.
  6. Καταγράφεται επίσης η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη μη ολοκλήρωση της εφαρμογής του μέτρου των μονών θρανίων, το οποίο ήταν από τις πιο απλές ρυθμίσεις που το ΥΠΠΑΝ εξήγγειλε για τη διαχείριση της πανδημίας.
  7. Σε ό, τι αφορά στις ιστοσελίδες των σχολείων σε σχέση και με την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων:

7.1.    Αρχικά για αυτές των νηπιαγωγείων, η Α.Κί.ΔΑ. σημειώνει ως απαράδεκτη την τελευταία εγκύκλιο από πλευράς ΥΠΠΑΝ. Το ΥΠΠΑΝ οφείλει (α) να παραχωρήσει χρόνο για ΤΠΕ στα νηπιαγωγεία, (β) να υποστηρίξει επαρκώς τα νηπιαγωγεία σε σχέση με το στήσιμο και λειτουργία της ιστοσελίδας, (γ) ενόσω οι δύο προηγούμενες προϋποθέσεις δεν ικανοποιούνται, να αναγνωρίζει πως αυτή είναι προαιρετική σε αυτό το στάδιο.

7.2.    Ταυτόχρονα επιβάλλεται να αυξηθεί ο χρόνος του Τοπικού Συντονιστή για ΤΠΕ στα Δημοτικά, ώστε αφενός η ιστοσελίδα σε κάθε σχολείο  να μπορεί να τυγχάνει της διαχείρισης που απαιτείται, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την υπόλοιπη λειτουργία του σχολείου αλλά και του εκπαιδευτικού, αφετέρου το σχολείο να μπορεί να τρέχει τις ανάγκες στον βαθμό που απαιτείται .

Είναι ξεκάθαρο πως το ΥΠΠΑΝ οφείλει:

-          αφενός να δώσει σαφείς εξηγήσεις προς γονείς κι εκπαιδευτικούς ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που στέλνουν τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων στα σχολεία τους, ενώ κρατούν στο σπίτι τα παιδιά των δημοτικών,

-          αφετέρου να δώσει άμεσα λύσεις στα τόσα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν παιδιά κι εκπαιδευτικούς αλλά και συνιστούν απορρύθμιση των σχολείων.

-          να διερευνήσει και να εφαρμόσει λύσεις που να βοηθήσουν στην πλέον εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η μείωση αριθμού, ανάμεσα σε άλλα και κατά προτεραιότητα, ανά τμήμα είναι πλέον εκ των ουκ άνευ ως μέτρο για παιδαγωγικούς λόγους αλλά και για σκοπούς ασφάλειας και υγείας στα σχολεία.

-          Σημειώνουμε ως θετική εξέλιξη την έκδοση εγκυκλίου, 2 εβδομάδες αφότου επαναλειτούργησαν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, για το ζήτημα των αδειών, σε αυτή την περίοδο, χωρίς να παραγράφεται πρώτον η καθυστέρηση στη διασαφήνιση και δεύτερο η αναστάτωση που προκλήθηκε με καθαρή ευθύνη της Αρμόδιας Αρχής.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1321