Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία. Ο «φτωχός συγγενής»που αποκτά τον πλούτο που του αξίζει


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ* 

Πριν από κάποια χρόνια όταν δειλά δειλά αυτά τα παιδιά άρχιζαν να φθάνουν στα σχολεία μας αποτελούσαν ένα υλικό που δεν ξέραμε πως να το χειριστούμε. Αρχικά δίνουμε στους «πολυδύναμους» εκπαιδευτικούς κάποιες ώρες στήριξης, ενίσχυσης και την ευθύνη να  «βγάλει το φίδι από την τρύπα» για τους νέους αυτούς «αλλόγλωσσους» μαθητές της Κύπρου μας...  Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε για να δώσουμε την πραγματική σημασία στα νεα αυτά δεδομένα και συνθήκες που προέκυψαν με τους μαθητές αυτούς στο μικρό μας... μισό ημικατεχόμενο νησί. 

Πριν από λίγα χρόνια πάρθηκε η μεγάλη απόφαση ότι έχουν και αυτά τα παιδιά πραγματικό δικαίωμα στη μάθηση. Δημιουργήθηκαν ανάλογα τμήματα στο Υπουργείο μας για να θέσουν τις βάσεις για μια πραγματική Διαπολιτισμική Εκπαιδευση. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσλαμβάνει καταρτισμένους λειτουργούς στη «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δευτερη Γλώσσα» και η δουλειά ξεκίνησε. Η δράση ξεκίνησε πρώτα από τα σχολεία ΖΕΠ, που έγιναν πλέον ΔΡΑΣΕ. Οι «αλλόγλωσσοι» μαθητές έγιναν «Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία», των οποίων πρέπει να φροντίσουμε η «Εκπαιδευτική Ένταξη» στα Κυπριακά Σχολεία να γίνει με ομαλό τρόπο, για να αποφευχθεί οριστικά η απομόνωσή τους. 

Δημιουργήθηκε πλέον και δημιουργείται ακόμα κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Συγκεκριμένη ομάδα δασκάλων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα συγκροτειται από το ΥΠΠΑΝ, εξειδικεύεται και αλληλεπιδρά μέσω ενδοϋπηρεσιακών συνεδρίων και εργαστηρίων για να διδάξει γλώσσα αλλά και να στηρίξει συναισθηματικά αυτά τα παιδιά. Η ευθύνη για την υποδοχή και την αποδοχή αυτών των μαθητών δεν είναι έργο μόνο δύο εκπαιδευτικών, του υπεύθυνου της τάξης και του εξειδικευμένου δάσκαλου αλλά ολόκληρου του σχολείου. Η αξιολόγηση πλέον του τι έμαθαν αυτά τα παιδιά συστηματικοποιείται, τέσσερεις φορές τον χρόνο με τεστ κατάλληλα διαμορφωμένα από ειδική ομάδα. 

Με την προ ολίγων ημερών εξαγγελθείσα πολιτική από το ΥΠΠΑΝ φαίνεται ότι θέλει να ενισχύσει περαιτέρω αυτό τον τομέα της κυπριακής εκπαίδευσης που λέγεται "Εκπαιδευτική Ένταξη Παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία" Ας ελπίσουμε ότι όταν αυτή «ολοκληρωμένη και σωστή πρόταση για στήριξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία» όπως έχει επισημανθεί, ακόμα και από αντιπάλους της κυβερνητικής πολιτικής, όταν θα περάσει στην πράξη να έχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε μέχρι τώρα.

Η σωστή της εφαρμογή φαίνεται ότι θα παρέχει στα παιδιά αυτά «ισότιμα ποιοτική εκπαίδευση αφού πλέον δεν θα παρίστανται απλώς στα σχολεία, αλλά θα τυγχάνουν και της προβλεπόμενης εκπαίδευσης, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο ως εκπαιδευτικό σύστημα επιτυγχάνουμε την «ουσιαστική συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ή οποία θα δίνει «καλύτερες δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς μας να διδάξουν αποτελεσματικά, μέσα σε ένα σωστό περιβάλλον».

*Εκπαιδευτικός 

ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία Κερύνειας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1693