Ασαφείς οδηγίες για τα παράθυρα!


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Πριν από μερικές μέρες, διαβάσαμε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το άνοιγμα παραθύρων στα σχολεία. Με αφορμή ανάρτηση σε ΜΚΔ και την κατάφορη και άδικη επίθεση ενάντια στους εκπαιδευτικούς από γνωστή «λαϊκίστρια» πολιτικό, παρατηρούμε μια σπουδή του Υπουργείου να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς ουσιαστικά να λάβει υπόψη τις εγκυκλίους και τα πρωτόκολλα που αναρτά ως επίσημα έγγραφα στην ιστοσελίδα του. 

Συγκεκριμένα, διάφορες δομές του Υπουργείου έχουν εκδώσει 3 διαφορετικές οδηγίες για το άνοιγμα των παραθύρων:

1η οδηγία στην εγκύκλιο 23/12/2020: «Συγκεκριμένα, συστήνεται όπως παραμένουν ανοιχτά ενα ή δυο παραθυρα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος, αναλόγως των καιρικών συνθηκών».

2η οδηγία στο πρωτόκολλο (αναθεωρημένο, 3/2/2021): «Κατά τους χειμερινούς μήνες τίθεται σε λειτουργία η κεντρική θέρμανση και συστηνεται να παραμενουν ανοικτα δυο παραθυρα σε καθε αιθουσα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συστήνεται να παραμένουν ανοικτά όλα τα παράθυρα και η πόρτα για πέντε (5) λεπτά για να γίνεται φυσικός αερισμός του χώρου».

3η οδηγία σε ανακοίνωση 17/2/2021: «η γενική οδηγία που ισχύει μετά από αναθεώρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τους χειμερινούς μήνες, είναι ότι εφόσον χρειάζεται να λειτουργεί και λειτουργεί η θέρμανση σε σχολεία, αντί παράθυρα και πόρτες να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αυτά να ανοίγουν για λίγο περιοδικά, στη διάρκεια των διαλειμμάτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται εξαερισμός, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε σχολείο».

Επειδή το ζήτημα με τις οδηγίες είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους/τις εκπαιδευτικούς μας ως προς τη σαφήνειά τους, καλούμε το Υπουργείο να αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα τι ισχύει. Ένα παράθυρο, δυο παράθυρα ή να μην ανοίγουν καθόλου παρά μόνο το διάλειμμα ή στην αλλαγή περιόδου; Ισχύει τελικά η εγκύκλιος, το πρωτόκολλο ή μια ανακοίνωση; Δεν μπορεί να είναι διαλέγω και παίρνω ότι νομίζω…

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ
Comments (0)

Add a new comment:


Newsletter

717