Σχολικές μονάδες και Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση


ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΕΡΓΙΟΥ*

Εν μέσω της πανδημίας και καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού κατέχει σταθερά την πρωτιά σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, (γεγονός που δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για σύντομη αλλαγή σκηνικού), έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην ήδη βεβαρημένη λειτουργία των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης: η μη εξεύρεση αντικαταστατών εκπαιδευτικών για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, ιδιαίτερα στη Λεμεσό. Τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες του φαινομένου των αδιάθετων και μη διεκδικούμενων θέσεων αντικατάστασης και της επιφόρτισης του υπάρχοντος προσωπικού των σχολείων, με το καθήκον της αναπλήρωσης της εργασίας των απόντων συναδέλφων. Συνήθως, οι αναπληρώσεις αυτές γίνονται με τις περιόδους των μη διδακτικών καθηκόντων των εκπαιδευτικών, με όσα συνεπακόλουθα προβλήματα δημιουργεί αυτό στην εκτέλεση του έργου τους.

Η φετινή, ιδιάζουσα χρονιά, μας βρήκε να εφαρμόζουμε αυστηρά, υγειονομικά πρωτοκόλλα που άλλαξαν άρδην το τοπίο της εργασίας μας. Οι συνεχείς και αυξημένες παιδονομίες, καθώς και η επιφόρτιση με επιπλέον καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαίτησαν και απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και προσπάθεια. Παράλληλα, ο καθημερινός αγώνας να πείσουμε τα παιδιά να εφαρμόσουν κανόνες ξένους σε αυτά και την παιδικότητα τους, η υποχρέωση μας να εργαστούμε με προσαρμοσμένες, στα νέα δεδομένα, διδακτικές μεθόδους και η προσπάθεια μας να είμαστε έτοιμοι, κατά το δυνατό, από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μας έχουν ήδη καταπονήσει επαγγελματικά. Επίσης, καθημερινά χρειάζεται να ενδυναμώνουμε ψυχικά τους μαθητές μας και να τους στηρίζουμε συναισθηματικά και έμπρακτα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το οποίο επηρεάστηκε ποικιλοτρόπως από τις συνθήκες της πανδημία. Όλα τα πιο πάνω για να γίνουν, απαιτούν απύθμενη ψυχική ανθεκτικότητα και αστείρευτη ενέργεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών. Ανθεκτικότητα και ενέργεια που, μέρα με τη μέρα, φθίνουν υπό το βάρος των παρατεταμένων απαιτήσεων και προβλημάτων.

Η δυστοκία, λοιπόν, στην εξεύρεση αντικαταστατών τις τελευταίες μέρες είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απόγνωσης! Οι εκπαιδευτικοί έχουμε κυριολεκτικά γονατίσει υπό το βάρος προβλημάτων που σχετίζονται με την υποστελέχωση που προκύπτει και που, σε κάποιες σχολικές μονάδες, όσο εφευρετικές και εάν είναι οι διευθύνσεις και όσο επαγγελματικό σθένος και εάν επιδείξουν οι εκπαιδευτικοί, λύσεις δεν μπορούν να εξευρεθούν.

Είναι η ώρα, το ΥΠΠΑΝ να δείξει εμπράκτως ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ότι στέκεται αρωγός στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε. Μαζί με την υπεύθυνη ομάδα επιδημιολόγων που το συμβουλεύει σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, οφείλουν άμεσα να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις που θα ανακουφίσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την επαγγελματική εξουθένωση.

Μερικές από αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να είναι η αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων ώστε να επιτρέπουν τον διαμοιρασμό των μαθητών σε διπλανά τμήματα, με σταθερές ομάδες, όταν και εφόσον επιβάλλεται, τηρουμένων εννοείται των υγειονομικών επιταγών. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επανεξεταστεί το αίτημα της ΠΟΕΔ για (έστω κατ’ εξαίρεση) κλείσιμο ολόκληρων των τμημάτων σε περιπτώσεις εντοπισμού κρούσματος - κάτι που θα διευκολύνει και τη σωστή εξ αποστάσεως στήριξη όλων των παιδιών (τμήμα συνέχισε τη λειτουργία του με τρεις μαθητές, όταν οι υπόλοιποι δηλώθηκαν ως επαφές κρούσματος και παρέμειναν σε περιορισμό στο σπίτι). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και το κλείσιμο ολόκληρης της σχολικής μονάδας για ένα διάστημα είναι επιβεβλημένο.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι αιτήσεις για όλους όσους επιθυμούν, έστω και τώρα, να δηλώσουν ενδιαφέρον για να εργαστούν ως αντικαταστάτες. Ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν επίσης, οι αντικαταστάσεις να επεκταθούν όλες στις 29 περιόδους για να στηριχθούν οι σχολικές μονάδες, ώστε να δοθεί κίνητρο στους αντικαταστάτες να διεκδικούν και τις λιγότερο οικονομικά ελκυστικές θέσεις.

Οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης με επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνοντας επιπλέον φόρτο εργασίας, κρατήσαμε τις σχολικές μονάδες μας ανοικτές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, τόσο για την ψυχική υγεία των μαθητών μας όσο και για την ποιότητα της προσφερόμενη εκπαίδευσή τους. Με πλήρη συναίσθηση των θυσιών που κάθε επαγγελματικός κλάδος και κάθε συμπολίτης μας έχει κάνει σε αυτήν την μάχη με τον Covid- 19, δεν επιζητούμε ούτε το χειροκρότημα για όσα κάναμε, ούτε την αποφυγή των καθηκόντων μας. Αντιθέτως! Ζητούμε από την πολιτεία να μας εφοδιάσει άμεσα με «όπλα» και να μας στηρίξει, για να συνεχίσουμε το έργο μας απρόσκοπτα και από το δικό μας μετερίζι να συνεισφέρουμε στον συλλογικό αγώνα! Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να σερνόμαστε από τώρα!

*Πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λεμεσού Μέλος ΔΣ ΠΑΔΕΔ- Πρωτοπορία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1503