Αδήριτη ανάγκη η αύξηση των μέτρων προστασίας στους σχολικούς χώρους


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥΠΑΤΗ*

Η τελευταία οδηγία της τελευταίας στιγμής για υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapidtest για όλους τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων, αποτελεί ακόμη μια σπασμωδική και πρόχειρη κίνηση της κυβέρνησης στα πλαίσια της προσπάθειας για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας στους σχολικούς χώρους. Όχι γιατί το εβδομαδιαίο και υποχρεωτικό rapid test δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης, αλλά γιατί απευθύνονται μόνο σε ένα μικρό μέρος του συνόλου του σχολικού πληθυσμού, αγνοώντας προκλητικά την ανάγκη ελέγχου και του μαθητικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, είναι προκλητικός και απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να μετακυλήσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την έξαρση της πανδημίας εντός των σχολικών χώρων, στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό, μέσα από την αναφορά τους στην ίδια ανακοίνωση, ότι «έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες περιστατικά ατόμων που, ενώ εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου, συνεχίζουν να προσέρχονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα, αφενός, να καθυστερεί η διάγνωσή τους και, αφετέρου, να υπάρχει διασπορά του ιού εντός των εργασιακών τους χώρων».

Ρίχνουν ευθύνες στους εργαζόμενους, αυτοί που δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού στο σχολικό χώρο (μείωση μαθητών ανά τμήμα, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού, μονά θρανία κλπ).

Έχουν στοχοποιήσει τους εργαζόμενους στα σχολεία μας, αυτοί που δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν σωστά και έγκαιρα το πολύτιμο εργαλείο του ελέγχου με rapid test. Υποχρεωτικά τα test και η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους, συστάσεις για τον μαθητικό πληθυσμό.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει τρόπος να υποβληθούν και οι μαθητές σε έλεγχο με τη λήψη σάλιου και όχι με τη λήψη δειγμάτων από το φάρυγγα και τη μύτη, έτσι ώστε να μην υποβληθούν οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές σε επίπονες διαδικασίες;  

Γιατί δεν κλείνουν αμέσως τα σχολικά τμήματα αλλά και οι σχολικές μονάδες για ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκεί και όπου εντοπίζονται κρούσματα, και επιτρέπουν τη συνέχιση της φοίτησης με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά του ιού εντός της σχολικής μονάδας, εφόσον άλλα μέτρα δεν υπάρχουν στα σχολεία μας;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Παιδείας, είναι τεράστιες και βαρύτατες για την απουσία μέτρων προστασίας εντός των σχολικών μονάδων. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση είναι η προσπάθεια στοχοποίησης των εκπαιδευτικών και του προσωπικού, μέσα από τη μετακύληση αυτών των ευθυνών.

*Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ – Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










626