ΠΟΕΔ: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η προσπάθεια στοχοποίησης εκπαιδευτικών


Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔ αναφέρει:

«Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που υπάρχει ευρύτερα στην κοινωνία θα επηρεάζει αναπόφευκτακαι τα σχολεία μας, τα οποία αποτελούν κομμάτι ολόκληρης της κοινωνίας. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι η εμφανής προσπάθεια στοχοποίησης των εκπαιδευτικών για τη διασπορά του ιού είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της διασποράς του ιού. Από μόνο του όμως δεν είναι αρκετό και επιβάλλεται να συνδυαστεί επιτέλους και με σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά και πρακτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. μονά θρανία, μειωμένος αριθμός μαθητών ανά τάξη, κλείσιμο τμήματος εκεί και όπου χρειάζεται κλπ). Συνεπώς, η ΠΟΕΔ ζητά όπως η διενέργεια των τεστ να γίνεται για όλους τους εργαζομένους με την ίδια συχνότητα, χωρίς διαχωρισμούς.  

Τονίζουμε εμφατικά ότι οι όποιες ανακοινώσεις μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα, να είναι τεκμηριωμένες και να αποτυπώνονται με τρόπο που να μην προκαλούν ταλαιπωρία και αναστάτωση και ασφαλώς, χωρίς να στοχοποιούνται ομάδες εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο ο χρόνος έκδοσης της ανακοίνωσης για τους ελέγχους ταχείας διάγνωσης σε εκπαιδευτικούς, όσο και το περιεχόμενό της, αλλά και οι δηλώσεις λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνουν το απαράδεκτο της ανακοίνωσης.  

Δεδομένης της ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας, η ΠΟΕΔ επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

  1. Η Οργάνωση δεν έχει τύχει καμίας ενημέρωσης ως προς τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Ως εκ τούτου, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να μας ενημερώσουν γραπτώς και τεκμηριωμένα για τους λόγους που συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης.
  2. Η υποχρέωση του συνόλου των εκπαιδευτικών να παρουσιαστούν την προσεχή Δευτέρα με υποχρεωτικό rapid test προκαλεί πρακτικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να εξεύρουν άμεσες λύσεις, μια εκ των οποίων μπορεί να είναι η διενέργεια τεστ σε χώρους σχολείων για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, ή αυτό να γίνεταιμόνο σε περιοχές που όντως εντοπίζεται αυξημένη διασπορά κρουσμάτων.
  3. Η Οργάνωση καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία όπως εξετάσουν άμεσα τις διάφορες προτάσεις που έχουμε υποβάλει ως ΠΟΕΔ από το περασμένο καλοκαίρι και για τις οποίες υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
  4. Επιπλέον, τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν εισηγήσεις που τέθηκαν κατά καιρούς σε δημόσιες συζητήσεις όπως η πιθανή χρήση μάσκας και από τα παιδιά (σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας), η πιθανότητα διενέργειας ελέγχων για τα παιδιά με τη μέθοδο της ανίχνευσης μέσω δείγματος σάλιου εκεί και όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, το κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται κ.ά. 
  5. Οι σχολικές μας μονάδες δεν έτυχαν καμιάς επίσημης ενημέρωσης (σε μορφή εγκυκλίου ή ανακοίνωσης) από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για τη νέα τακτική που καλούνται να ακολουθήσουν στη διενέργεια ελέγχων ταχείας διάγνωσης.
  6. Η τήρηση των πρωτοκόλλων είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας, γι’ αυτό και προτρέπουμε γονείς και κηδεμόνες σε μια διαρκή προσπάθεια να μεταδοθεί το μήνυμα της υπευθυνότητας σε όλους.

Έγνοια όλων μας πρέπει να είναι η διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και υγείας στα σχολεία μας με τρόπο οργανωμένο και χωρίς να δημιουργείται αχρείαστη αναστάτωση ή/και ταλαιπωρία». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










855