ΑΚΙΔΑ: Αποφάσεις και διαταγές: προκλητικές, προσβλητικές, αποσπασματική διαχείριση


Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Ανατρέποντας, την Παρασκευή, 26/2/2021, (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: βράδυ…) τη δική του διαταγή, την οποία οργάνωσαν τα σχολεία και εφαρμόζουν οι συνάδελφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, καλεί ΟΛΟΥΣ ανεξαίρετα τους εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα να παρουσιαστούν με αρνητική διαγνωστική εξέταση!... Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η έλλειψη οργάνωσης και σεβασμού προς τον άνθρωπο, κάτι που επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και της λειτουργίας του Κράτους…

Ταυτόχρονα, το ότι η εντολή για διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό αφορά οριζόντια όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο ως επίσης και αναφορές από Κυβερνητικής Πλευράς, συνιστούν σαφή στοχοποίηση του εκπαιδευτικού ως κύριου παράγοντα διασποράς του ιού, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό, αφού τεκμηριωμένα οι εκπαιδευτικοί υπερβάλλουν εαυτό εδώ κι ένα χρόνο στο να διαχειριστούν την πανδημία μέσα στα σχολεία.

Σημειώνεται, δε, πως η διαχείριση που γίνεται από τις διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό πραγματώνεται με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, κάτι για το οποίο πλειστάκις έγινε παραδοχή από την Προϊστάμενη Αρχή, όταν, μάλιστα, διαπιστώνεται ασάφεια στις οδηγίες των πρωτοκόλλων και άρνηση των υπευθύνων να προβούν σε βελτιώσεις.

Πώς να μην αγανακτούμε όταν μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πρόληψη παραμένουν στα αζήτητα;

Μονά θρανία: μια πολυδιαφημιζόμενη απόφαση που ακόμα βρίσκεται (; ) σε εξέλιξη υλοποίησης…

Πρωτόκολλα: Έχουν συζητηθεί επανειλημμένα με πρωτοβουλία των ίδιων των εκπαιδευτικών. Δε διαπιστώνεται καμιά πολιτική βούληση για βελτίωση τους ως προς τη λειτουργικότητα τους. Παρά μόνο αφήνονται οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις των σχολείων να σηκώνουν το βάρος της διευκρίνισης και της συγκεκριμενοποίησης αλλά και της λογοδότησης… Η ανάγκη για εύρυθμη και η ισόρροπη σχολική πραγματικότητα και ομαλή ζωή των μαθητών κι εκπαιδευτικών λίγη σημασία φαίνεται να έχει για τους ιθύνοντες.

Στοχευμένο κλείσιμο τάξεων ή/και σχολείων εκεί και όπου παρουσιάζονται θετικές διαγνώσεις: Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί αυτό το μέτρο, το οποίο αποδεδειγμένα θα συνέβαλλε στη δραστική μείωση της διασποράς και την προστασία οικογενειών παιδιών και δασκάλων αφενός, αφετέρου θα βοηθούσε στην πιο οργανωμένη λειτουργία των σχολείων.

Αριθμός μαθητών ανά τμήμα: Εδώ κι ένα χρόνο αναδεικνύεται τεκμηριωμένα η ανάγκη εφαρμογής αυτού του μέτρου. Καμιά ανταπόκριση από την Επίσημη Πλευρά να τεθεί το ζήτημα σε διάλογο.

Διορισμός αντικαταστατών: Συνεχίζει να χωλαίνει η ανταπόκριση του ΥΠΠΑΝ στις ανάγκες διορισμού αντικαταστατών. Η αργοπορία στην αναπλήρωση των συναδέλφων που απουσιάζουν, επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση της ζωής του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια επιβάρυνση σημειώνεται και όταν αναγκάζεται να απουσιάσει σχολική βοηθός από το σχολείο. Ενώ όλοι γνωρίζουν την αυξημένη απαίτηση για υγιεινή και καθαριότητα, σε πολλά σχολεία η απουσία δεν αναπληρώνεται.

Η οδηγία περί των εκδηλώσεων της Τσικνοπέμπτης: Ακόμα μια προσβλητική αναφορά για τους εκπαιδευτικούς αλλά, αυτή τη φορά, και για τους οργανωμένους γονείς κάθε σχολείου. Οι σχολικές μονάδες και οι τοπικοί Σύνδεσμοι Γονέων προωθούσαν οργανωμένες δράσεις στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων, για μια νότα διαφορετική στη σχολική καθημερινότητα. Δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι οι μικρές κοινωνίες των Δημοτικών Σχολείων, των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων θα προέβαιναν σε ενέργειες εκτροχιασμού από τις οδηγίες της έκτακτης κατάστασης. Ακόμα μια ένδειξη από πλευράς ΥΠΠΑΝ της όλης αντιμετώπισης του έργου και της υπευθυνότητας των εκπαιδευτικών καθώς και των οργανωμένων γονιών σε κάθε σχολείο.

Δικαίωμα στην εργασία:

Όσο για το δικαίωμα στην εργασία, αν κάποιος δεν κάνει τη διαγνωστική εξέταση, η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί αλλά και η Βουλή οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Είναι ξεκάθαρο πως επιβάλλεται να τεθεί στη βάσανο μιας υπεύθυνης νομικής διασαφήνισης στη βάση των Συνταγματικών Διατάξεων.

Η Α.Κί.ΔΑ. καλεί την ΠΟΕΔ να δει σφαιρικά το θέμα και να προστατέψει τα Μέλη της και τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου από τις ασάφειες και την αποσπασματικότητα στη διαχείριση των προβλημάτων».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

456