Να ζητηθούν από αλλού οι ευθύνες της διασποράς


ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΕΡΓΙΟΥ*

Αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί αβίαστα να εξαγάγει κάποιος, και δη το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, το συμπέρασμα ότι "κυρίως το προσωπικό" όπως το θέτει σε ανακοίνωσή του, μεταδίδει τον ιό στα σχολεία! Σε ποια στοιχεία στηρίζει τον ισχυρισμό του, αλήθεια; Εάν υπέβαλλε σε έλεγχο με τεστ υποχρεωτικά ολόκληρο τον πληθυσμό μιας σχολικής μονάδας, θα ήταν θεμιτό το συμπέρασμα και κανένας δε θα το αμφισβητούσε. Από τη στιγμή όμως, που δεν υποχρεώνει τους μαθητές να το κάνουν, θα έπρεπε να ήταν δίπλα προσεκτικό και να μην προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, σε κάποιες περιπτώσεις,  να γίνεται εντοπισμός πρώτα των ενηλίκων που νοσούν και εργάζονται στα σχολεία και μετά να ακολουθούν οι μαθητές.  Αυτοί υποβάλλονται συχνά σε έλεγχο με τεστ. Αυτοί αναπτύσσουν επίσης,  πιο εύκολα συμπτώματα. Παράλληλα, αυτοί εκτίθενται και σε μεγαλύτερο κίνδυνο αφού έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων μέσα σε μια σχολική μονάδα, κυρίως όταν διδάσκουν σε πολλαπλά τμήματα, παιδονομούν συνεχώς στην αυλή και αναλαμβάνουν και άλλα καθήκοντα και πρέπει να εργαστούν και να συνεργαστούν με άλλες ομάδες εκπαιδευτικών. Τέλος, αυτοί φοράνε μάσκα για να προστατεύουν τους μαθητές, την ώρα που οι μαθητές στη Δημοτική εκπαίδευση δεν είναι υπόχρεοι να το πράττουν, για να προστατεύσουν τους εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Τα παιδιά από την άλλη συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Και όταν ακόμη παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα, ακολουθώντας το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ τα στέλνουμε στο σπίτι, άλλα οι γονείς ελάχιστες φορές τα υποβάλλουν σε έλεγχο με τεστ, προτού μας τα στείλουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πίσω στις τάξεις.

Υπάρχει έντονη υπόνοια επίσης, τις τελευταίες μέρες ότι δεν τηρούνται τα Πρωτόκολλα στα σχολεία, κάτι που δεν ευσταθεί.  Τα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, όσο είναι εφικτό σε μια σχολική μονάδα δεδομένης της εργασίας μας  και  έχοντας απέναντι μας παιδιά ηλικίας 5 -12 χρόνων που, όπως πολλές φορές ενημερώσαμε τον εργοδότη μας, δυσκολεύονται να τα αποδεχτούν, κυρίως κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Οι εκπαιδευτικοί ωστόσο υπερβάλλουμε εαυτόν για να τα πείσουμε να κρατούν αποστάσεις ακόμη και εκεί.  Επιπλέον, όλο και κάποιο παιδί θα κτυπήσει στην αυλή, όλο και κάποιο θα αρρωστήσει στην τάξη, όλο και κάποιο θα ζητήσει έντονα βοήθεια σε κάτι και θα υποχρεώσει τον εκπαιδευτικό να σπάσει τον κανόνα των «δύο μέτρων απόσταση από τους μαθητές». Στην ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ η τήρηση αυτού του κανόνα γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Πόσες φορές θα αρνηθείς στο παιδί που χρειάζεται βοήθεια; Αν θέλει κάποιος να μας αποδώσει ευθύνες γι’ αυτό, ελεύθερα να το πράξει και να έρθει να αναλάβει το έργο μας και να μας επιδείξει τον τρόπο που αυτά τα δυο μέτρα απόσταση μπορούν να τηρηθούν πάντα, ασκώντας το επάγγελμά μας.

Επίσης, ας μην ξεχνούμε ότι  τα Πρωτόκολλα τηρούνται σε αίθουσες διδασκαλίας, που στήθηκαν με τον τρόπο που στήθηκαν, με  θρανία που ενώθηκαν  και με τις αποστάσεις που τέθηκαν από το Υπουργείο και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ασφαλείς. Πρόταση για μείωση μαθητών στην τάξη δεν έγινε αποδεκτή, παρόλο που τέθηκε εκ μέρους μας πολλές φορές και τα μονά θρανία ακόμη τα περιμένουμε.

Κάποιοι αγνοούν σκοπίμως ότι τα σχολεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινότητα και ότι εφαρμόζουμε πρωτόκολλα από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 1:05 μ.μ. Μέχρι εκεί φθάνει η δικαιοδοσία μας. Ούτε στα σπίτια των παιδιών μπορούμε να είμαστε και να ελέγξουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αυτών και των γονιών τους, ούτε στα λεωφορεία που τα μεταφέρουν στα σχολεία, ούτε στα πάρκα που παίζουν τα απογεύματα.

Είναι για αυτούς τους λόγους που κρίνεται ως ατυχής, ανυπόστατη και άδικη η συγκεκριμένη αναφορά στην  ανακοίνωση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ. Στην προσπάθεια του να επιβάλει  σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο την  απόφαση για υποχρεωτικό έλεγχο με rapid test, έπεσε σε μέγα σφάλμα. Όταν επιβάλλεις ένα τέτοιο μέτρο  σαν κεραυνό εν αιθρία, που είναι μεν θετικό για την έγκαιρη διάγνωση θετικών κρουσμάτων και την απομάκρυνση τους από το χώρο εργασίας, οφείλεις να σεβαστείς αυτούς που θα ταλαιπωρήσεις και να εξηγήσεις το πρόβλημα που υπάρχει και το πώς αυτό το μέτρο θα ωφελήσει. Και να βρεις και τρόπους να τους διευκολύνεις, τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου. Όχι να τους επιτεθείς με συμπεράσματα χωρίς ισχύ.

Παράλληλα, αν σκοπός σου είναι όντως να περιορίσεις τη μετάδοση θα πρέπει να τολμήσεις να πάρεις επιπλέον μέτρα που θα βοηθήσουν. Παράδειγμα να ελέγχονται υποχρεωτικά και οι μαθητές ή οι γονείς τους (έστω αυτοί που αναπτύσσουν παρόμοια συμπτώματα ή ασθενούν), να γίνεται έγκαιρη και γρήγορη ιχνηλάτηση, να κλείνουν ολόκληρα τμήματα όταν εντοπίζονται κρούσματα και όχι να παζαρεύεις τους αριθμούς κ.α.

Οι εκπαιδευτικοί δε δεχόμαστε να συνεχίσουμε να στοχοποιούμαστε κάθε φορά που αυτό βολεύει. Ούτε θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση να φορτωθούν την ευθύνη της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες οι συνάδερφοι, που πληρώνουν αυτή τη στιγμή το τίμημα νοσώντας.  Ισχυρισμοί που μας παρουσιάζουν ωσάν να είμαστε ένα τσούρμο ανεύθυνων ατόμων, με καμία συναίσθηση συλλογικής ευθύνης και καμία έγνοια για τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η πολιτεία και οι οικογένειά τους, για τους συνάδερφους και τους γονείς, για τη δική μας οικογένεια και κυρίως για τους εαυτούς μας εκθέτουν εκείνους που τους επικαλούνται και όχι εμάς!

Εμείς ξέρουμε  ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια με τα εφόδια που μας δόθηκαν από τους ειδικούς και τον εργοδότη μας. Εάν δεν είναι αρκετή η προσπάθεια μας, τότε ούτε αυτά είναι αρκετά. Ας ψαχθούν οι λόγοι της διασποράς του ιού αλλού και ας αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Κυρίως όμως ας εξευρεθούν και ας υιοθετηθούν τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα για να προστατευθούν τα σχολεία μας και να αναχαιτιστεί ο ιός. Τώρα αυτό προέχει και όχι η εξεύρεση εξιλαστήριων θυμάτων!

*Πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λεμεσού,

Μέλος του ΔΣ ΠΑΔΕΔ- ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (1)

  1. Andreas Papadopoulos:
    Feb 28, 2021 at 11:35 AM

    Είναι προκλητικό να γίνεται διάκριση στην κατηγορία των εκπαιδευτικών με την υποχρεωτική διενέργεια rapid test σε ποσοστό 100%. Ο εκπαιδευτικός είναι εργαζόμενος με τη διαφορά ότι τα άτομα που εξυπηρετεί είναι στην πλειοψηφία τους υποχρεωμένοι να προσέρχονται. Δηλαδή η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλους μέχρι 15 ετών. Επομένως με κάποιο τρόπο (ασχέτως ηλικίας) θα έπρεπε και οι μαθητές να υποβάλλονται σε test. Και αν υποπτεύονται οι αρμόδιοι ότι γίνεται μετάδοση εντός των σχολείων (που δεν το αποκλείω) θα έπρεπε να υποψιαστούν τουλάχιστον, ότι η πηγή υπερμετάδοσης δεν είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά οι μαθητές. Διότι παρότι οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να "αστυνομεύσουν" και να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει παντού και για όλη τη διάρκεια της παρουσίας των μαθητών στα σχολεία. Για να μην αναφέρουμε τα μη εφαρμοσμένα μέτρα απο πλευράς υπουργείου (μονά θρανία , αναλώσιμα καθαρισμού κλπ)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1822