Προοδευτική ΠΟΕΔ: Το ΥΠΠΑΝ να δημιουργήσει άμεσα δεξαμενή αντικαταστατών σε κάθε επαρχία


Με ανακοίνωση της Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναγκάζεται να επανέλθει για  να αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης που διανύουν οι εκπαιδευτικοί αυτή την περίοδο με τις ασφυκτικά πιεστικές συνθήκες εργασίας στους σχολικούς χώρους.  Τα αυξημένα εποπτικά καθήκοντα, οι επιπλέον υποχρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται  από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι αυξημένες παιδονομίες σε συνδυασμό με τις συνεχείς απουσίες μέρους του προσωπικού λόγω της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων.

Πέραν της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία μας, το  ΥΠΠΑΝ έχει αφήσει εντελώς αβοήθητες τις σχολικές μας μονάδες και σε ανθρώπινο δυναμικό, αυτές τις κρίσιμες μέρες έξαρσης της πανδημίας. Η απουσία μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών δεν αναπληρώνεται με αντικαταστάτες, ειδικά σε σχολικές μονάδες που ανήκουν σε περιοχές με αυξημένο βαθμό θετικότητας στον ιό. Οι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους μέσα από ένα συνεχές και απάνθρωπο πλέον πρόγραμμα εργασίας.

Οι επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις και προτάσεις των εκπαιδευτικών για άμεση επίλυση των προβλημάτων, αγνοούνται προκλητικά από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν κατά τον πρωινό εργάσιμο χρόνο και που δεν επιτρέπουν διαμοιρασμό μαθητών σε άλλες τάξεις, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εφαρμογή μέτρων και τη λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και της απογευματινής επιτήρησης.

Σχολικά τμήματα παραμένουν ανοικτά, παρά το γεγονός ότι εντοπίζονται θετικά κρούσματα σε αυτά και παρά το ότι απουσιάζει ο εκπαιδευτικός της τάξης και δεν καλύπτεται η ανάγκη της αντικατάστασης. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε αρκετές σχολικές μονάδες.

Η αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να αναπληρώσει εκπαιδευτικούς σε σχολεία που ανήκουν σε περιοχές με αυξημένο ποσοστό θετικότητας, έγκειται στο γεγονός ότι αυτό αρνείται προκλητικά να προχωρήσει στη δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών με την άμεση πρόσληψη με τρίμηνα συμβόλαια εκπαιδευτικών για αυτούς τους σκοπούς.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί άμεσα το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη θέσεων αντικαταστατών εκπαιδευτικών για Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με τριμηνιαία συμβόλαια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΠΑΝ, οφείλει να εξετάσει ακόμα και τον διορισμό αντικαταστατών μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς σε κάποιες σχολικές μονάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Η όλη κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει σε αρκετές σχολικές μονάδες. Αν το ΥΠΠΑΝ δεν προχωρήσει άμεσα στη λήψη διορθωτικών μέτρων, η ΠΟΕΔ οφείλει να εξετάσει άμεσα τρόπους αντίδρασης».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

462