Προβληματισμός λόγω των πολλών αζήτητων θέσεων αντικαταστατών και προβλήματα στη λειτουργία σχολείων


Μύρια Βασιλείου: Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης υποβαθμίζεται ενώ είναι κάτι που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, καταπονώντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους που καλούνται συνεχώς να αναπληρώνουν συναδέλφους που δικαιολογημένα απουσιάζουν»

 Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο να μην υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη όλων των αναγκών των αντικαταστάσεων στη Δημοτική και Ειδική Εκπαιδευση . Τα προηγούμενα χρόνια, οι θέσεις των αντικαταστατών ήταν λιγοτερες και συμπληρώνονταν αμέσως πλην των απομακρυσμένων περιοχών που συμπληρώνονταν αργότερα. Σήμερα παρατηρείται αύξηση των θέσεων των αντικαταστατών, που σε μεγαλο βαθμό οφειλεται στην πανδημία. Ταυτόχρονα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης του ενδιαφέροντος ακόμη και σε σχολεία εντός των πόλεων με μάλιστα μεγάλο αριθμό περιόδων διδασκαλίας. Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει μετά βεβαιότητας αυτό το φαινόμενο. Όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό, δεν είναι άσχετο με τον κίνδυνο που αισθάνεται ότι διατρέχει ο κάθε αντικαταστάτης να προβληθεί στην τάξη από τον νέο κορωνοϊό και αργότερα να παραμείνει στο σπίτι χωρίς να πληρώνεται. Για το φαινόμενο, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, δηλώνει στο Paideia-News:

«Έχει παρατηρηθεί δυστυχώς και χθες Δευτέρα 8 Μαρτίου, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αντικαταστάσεων, γύρω στις 100, που δεν έχουν δοθεί. Το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Λεμεσό. Ανάγκες υπάρχουν σε Λευκωσία και Πάφο.

Η ΠΟΕΔ έχει θέσει αριθμό εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιες προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και αυτό είναι θετικό. Για παράδειγμα ο κατάλογος των ενδιαφερόμενων αντικαταστατών έχει διευρυνθεί με το «άνοιγμα» των αιτήσεων, η αποστολή αντικαταστατών γίνεται από την πρώτη μέρα και το ηλεκτρονικό σύστημα αντικαταστάσεων λειτουργεί όλες τις μέρες ακόμα και τις Πέμπτες. Το πρόβλημα όμως παραμένει και γίνεται εντονότερο. Ως ΠΟΕΔ καταθέσαμε και άλλες εισηγήσεις όπως είναι η επέκταση όλων των αντικαταστάσεων στις 29 δπ για να εξευρεθούν πρόσθετες ώρες για διδακτικά καθήκοντα και το κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται.

Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις συνέπειες της έλλειψης αντικαταστατών. Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης υποβαθμίζεται ενώ είναι κάτι που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, καταπονώντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους που καλούνται συνεχώς να αναπληρώνουν συναδέλφους που δικαιολογημένα απουσιάζουν.

Αναμένουμε άμεσα ενέργειες από πλευράς Υπουργείου, αφουγκραζόμενο τις εκκλήσεις των σχολικών μονάδων για στήριξη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5040