Κκιόρογλου, ενας Τουρκοκύπριος, «... με καλόν γάλα ... βυζασμένος»


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ* 

«Η συμπλήρωση εφέτος 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μας δίνει την ευκαιρία επανεξέτασης και ανασκόπησης πτυχών και παραμέτρων του μεγαλύτερου ιστορικού γεγονότος της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού» (Π.Παπαπολυβίου), τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα Κύπρο.

Το μικρό μας νησί, παρόλο που δεν επαναστάτησε, πλήρωσε τον δικό του φόρο αίματος λίγους μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης. Με τις προγραφές του Ιουλίου του 1821, οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάμψουν το αίσθημα των Κυπρίων και να τους συντρίψουν την ηγεσία τους. Ευτυχώς όμως τα γεγονότα αυτά δεν επηρέασαν αρνητικά τις πολύ καλές σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην καθημερινή τους ζωή.

Η στάση αυτή, των εκτός ηγεσίας Τουρκοκυπρίων αποτυπώθηκε με πολύ παραστατικό τρόπο από τον Εθνικό Ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη. Στο έπος του «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» αναφέρει ότι ο Κκιόρογλου, «που ‘τουν καλή, πολλά καλ’ η ψυσιή του», προσφέρθηκε με κίνδυνο της ζωής του να βοηθήσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό να αποφύγει την εκτέλεση. Διαβάζοντας κανείς το ποίημα μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου, ο οποίος με ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά προσπαθεί να βοηθήσει τον πρώτο στην λίστα των προγραφών να γλιτώσει από το θάνατο. Δεδομένου μέλιστα του γεγονότος ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης υπήρξε θιασώτης και εκφραστής της Εθνικής Ιδέας, το να δίνει το ρόλο που δίνει στον Κκιόρογλου, αλλά και να εκφράζεται με αυτή την συμπάθεια προς το πρόσωπο του, δηλώνει τον καλό χαρακτήρα που είχε, ο Τουρκοκύπριος αυτός τσιφλικάς.

Ο χαρακτήρας του Κκιόρογλου όμως μαρτυρείται και αποδεικνύεται και από την λεγόμενη προφορική παράδοση, την οποία μας παρέδωσε μέσω του βιβλίου του «Λακατάμια, η πράσινη πόλη», o πρώην αντιδήμαρχος Λακατάμιας, Χρυσόστομος Περικλέους, αφού η Λακατάμια ως γνωστόν, αποτελούσε μέρος του τσιφλικιού του. Αξίζει να πουμε ότι η κατοικία του διασώζεται μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν διάφοροι κάτοικοι της Λακατάμια, ο Κκιόρογλου ήταν πολύ καλός χαρακτήρας, εξάιρετος και καλοσυνάτος. Βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη και πάντα το σπίτι του ήταν ανοικτό σε όλους. Πρόσφερε βοήθεια σε φτωχούς, ενώ έδινε δουλειά σε όσους είχαν ανάγκη. Εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της Λακατάμιας βρήκαν δουλειά στα κτήματά του. Λόγω του χαρακτήρα του υιοθετούσε πολλούς ορθόδοξους, και μάλιστα τους έδινε κτήματα, τα οποία τους τα μεταβίβαζε.

Ο Αϊνστάιν χαρακτηριστικά είπε:  «Πάτησα στους ώμους των προγόνων μου, για να ξεπεράσω τα τείχη των καιρών μου». Τα δεδομένα που αναφέρονται σχετικά με το ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο του Κκιόρογλου, του Οθωμανού τσιφλικά της Λακατάμιας, τα οποία επισημαίνονται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,  σε συνδυασμό με την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο (εννοώντας το Κυπριακό πρόβλημα) μπορούν να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν μας, να το συνδέσουμε αρμονικά με το παρόν και να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο και την κοινωνία μας, κινούμενοι με σιγουριά στο μέλλον. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε και σε μια βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα νησιού μας αλλά και στα υπόλοιπα «μικρότερα» και «ασήμαντα».

*Εκπαιδευτικός

ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία Κερύνειας

Βιβλιογραφία

  1. Ιωάννου, Κ. (2008) «Η 9η Ιουλίου 1821... του Βασίλη Μιχαηλίδη», (Χρονικό 019). Λευκωσία: Έκδοση Εφημερίδα Πολίτης (Αρκτίνος Λτδ)
  2. Παπαπολυβίου, Π. (2021) «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Το τίμημα και η συμβολή της Κύπρου», (Τεύχος 1ο), Λευκωσία: Έκδοσεις Βιβλιοθήκης «Ο Φιλελεύθερος»
  3. Περικλέους, Χ. (2011) «Λακατάμια, η πράσινη πόλη», (2η Αναθεωρημένη Έκδοση). Λευκωσία: Έκδοση Δήμος Λακατάμιας
  4. Τινής, Α. (2008) «Η 9η Ιουλίου και ο Κκιόρογλου», (Χρονικό 020). Λευκωσία: Έκδοση Εφημερίδα Πολίτης (Αρκτίνος Λτδ)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2106