ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΠΙΕΡΗ*
Όσοι παιδευτήκαμε μέσα στα σχολεία της Κύπρου ως μαθητές, όσοι συνεχίσαμε ως εκπαιδευτικοί, όσοι έζησαν τον αγώνα, όσοι άκουσαν τις διηγήσεις αυτών που έζησαν τον αγώνα, όσοι μελέτησαν την ιστορία τούτου του τόπου, γνωρίζουν τι σημαίνει ΕΟΚΑ. Τι στ' αλήθεια σημαίνει όμως;
ΕΘΝΙΚΗ
Χαρακτηρίστηκε έτσι, αφού ήταν η προσπάθεια των ανθρώπων της Κύπρου που ανήκαν στο Ελληνικό Έθνος. Τα άτομα εκείνα που χαρακτηρίζονται από την φυλετική ομοιογένεια της ελληνικής γλώσσας, της κοινής θρησκευτικής ταυτότητας (χριστιανοί ορθόδοξοι) και τους οποίους διέπει κοινός πολιτισμός: ήθη, έθιμα, παιδεία και γενικά όσα αποτελούν ιστορική παρουσία μιας ομάδας ανθρώπων στο χώρο και χρόνο. Εξ ου και ο στόχος του Αγώνα: η Ένωσις με την Ελλάδα.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία ομάδας ανθρώπων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, μέσω της διαίρεσης της εργασίας, δομών, συστημάτων και σχεδίων σε μια χρονική διάρκεια. Η όποια οργάνωση έχει σαφή αποστολή και ξεκάθαρους στόχους. Ορίζει σε ομάδες ή άτομα καθήκοντα και ρόλους βάσει σχεδιασμού και συντονισμού. Η οργάνωση ενεργεί σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργούσε και η ΕΟΚΑ με κύριο χαρακτηριστικό τη μυστικότητα. Το νησί χωρίστηκε σε στρατιωτικούς τομείς. Ο κάθε ένας είχε επικεφαλής ένα τομεάρχη ο οποίος υπαγόταν απ' ευθείας στον αρχηγό.
Παράλληλα με τους αντάρτες, οργανώθηκαν οι γυναίκες, η νεολαία, οι ομάδες πληροφοριών, εφοδιασμών και προπαγάνδας. Όλοι δρούσαν μυστικά, γνωρίζοντας μόνο τα απαραίτητα για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, και μόνο τον σύνδεσμό τους.
ΚΥΠΡΙΩΝ
Ξεκάθαρα ορίζεται ο χώρος δράσης, η Κύπρος.
ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Όσοι και όσες τάχτηκαν να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο στη δράση και στην επίτευξη των στόχων της Οργάνωσης. Πρώτοι οι αντάρτες, αφού λόγω μορφολογίας εδάφους, έλλειψης οπλισμού και πολεμοφοδίων, άγνοιας πολεμικών τακτικών από μέρους του λαού, αλλά και λόγω της εξαιρετικής γνώσης αυτού του είδους πολέμου από τον αρχηγό Διγενή, οι πολεμικές δράσεις της Οργάνωσης βασίζονταν στο αντάρτικο και στις αιφνίδιες επιχειρήσεις. Έπειτα η νεολαία και οι γυναίκες με δράση τόσο στα πεδία των μαχών, αλλά κυρίως στις πόλεις και στα χωριά, στον εφοδιασμό, στην πληροφόρηση, στη διανομή φυλλαδίων, στην μεταφορά πολεμοφοδίων κ.ά.
Πού, όμως, είναι όλοι αυτοί σήμερα; Έξι με επτά δεκαετίες μετά; Όλοι αυτοί που ορκίστηκαν σε μια οργάνωση, σε επιχειρήσεις χωρίς υλικά ανταλλάγματα. Γιατί ως γνωστόν, όλοι αυτοί «ου περί χρημάτων τον αγώναν εποιούντο». Άλλοι, λοιπόν, σήμερα, μορφές, μνήμες και απώλειες στο νου και στην ψυχή των οικείων τους, φωτογραφίες στα κοιμητήρια. Άλλοι παππούδες και γιαγιάδες της διπλανής πόρτας που αντί να διηγούνται στα εγγόνια τους παραμύθια με δράκους και πριγκίπισσες, τους εξιστορούν τη ζωή τους τότε, με τους δράκους δίπλα και μπροστά τους, με μια πριγκίπισσα μόνο στο μυαλό τους, την Ελευθερία!
Τιμημένοι όσοι προσέφεραν έστω και στο ελάχιστο σε αυτόν τον υπέροχο αγώνα, σε αυτήν τη μεγάλη επανάσταση του μικρού μας νησιού. Δοξασμένη η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών!
Αναφορές
Εκδόσεις Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 1959 Polignosi- Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου Μανασάκης Κωνσταντίνος- 2002
*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ