Ανοικτή επιστολή προς Υπουργό Παιδείας


ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ*

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τις επιπτώσεις που θα έχει η παρατεταμένη αποχή των μαθητών Α’ μέχρι Γ’ Δημοτικού από το σχολείο και τα δια ζώσης μαθήματά τους, οι οποίες θα είναι εντονότερες σε κάποια παιδιά.

Παρόλες τις αξιέπαινες προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών για να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στους μαθητές τους μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης όπως οι οδηγίες από τον εργοδότη τους προστάζουν, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών που αδυνατεί να συμμετέχει σε επαρκή βαθμό ή και καθόλου.

Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί για κάθε περίπτωση, αλλά συνοπτικά έχουν παρατηρηθεί τα πιο κάτω να ισχύουν σε μεγάλη συχνότητα.

-  Αδυναμία παροχής βοήθειας από κάποιον ενήλικα λόγω γλώσσας.

Μεγάλο ποσοστό των μαθητών στα σχολεία μας με μεταναστευτική βιογραφία και  πολλούς γονείς να μη μιλούν καν τα ελληνικά πόσο μάλλον να τα διαβάζουν και να τα διδάσκουν. Μη σας παραξενέψει η λέξη διδάξουν! Αυτό απαιτεί η ασύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση από τον γονέα ή επιβλέπων ενήλικα. Να γίνει η φωνή και η αντιπροσώπευση του εκπαιδευτικού που στέλνει λεπτομερώς και αναλυτικά οδηγίες και ολόκληρες παρουσιάσεις βήμα προς βήμα για το κάθε μάθημα ξεχωριστά.

-  Αδυναμία υποστήριξης της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω έλλειψης χρόνου.

Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί διαρκώς την επίβλεψη και καθοδήγηση από ένα ενήλικα, ειδικά στα μικρότερα αυτά παιδιά. Πολλοί γονείς είτε εργάζονται από το σπίτι και δεν είναι σε θέση να αναλάβουν αυτό το ρόλο, είτε έχουν αποταθεί στους ηλικιωμένους παππούδες οι οποίοι ούτε τεχνολογικά μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά ούτε έχουν την ικανότητα ή την υπομονή και το σθένος να μάθουν, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν παραιτηθεί εντελώς από την προσπάθεια ή να έρχονται συνέχεια σε σύγκρουση με τα παιδιά τους (τους γονείς), αλλά και με τα εγγόνια τους γι’ αυτή τους την αδυναμία.

-   Αδύνατη η συνεργασία του ίδιου του παιδιού και μη ανταπόκριση σε αυτή τη μέθοδο μάθησης.

Για πολλά παιδιά στάθηκε αδύνατο να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους ενήλικες με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ή και την καθολική αποχή τους από την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τα αίτια πολλά και δεν είναι επι του παρόντος να τα αναλύσουμε. Απλά θα καταγράψω το γεγονός ότι ο γονιός δεν είναι δάσκαλος για να ξέρει τον τρόπο να προσεγγίσει ένα παιδί και να το προσκαλέσει με ευφάνταστο τρόπο στη μαθησιακή διαδικασία όπως θα έκανε ένας εκπαιδευτικός. Επιπλέον οι ανάγκες του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές και ενώ οι εκπαιδευτικοί σπούδασαν χρόνια για να μπορούν να τις κατανοούν και να τις ικανοποιούν, ένας ενήλικας που απλά βρέθηκε εξ ανάγκης σε αυτή τη θέση, δε σημαίνει ότι μπορεί και να ανταπεξέλθει.

-  Ψυχολογικοί λόγοι. Συχνή είναι η αναφορά γονιών ότι ενώ το παιδί τους ήταν καλός/η μαθητής/ρια, πλέον έχει μαθησιακές δυσκολίες και δεν έχει όρεξη όχι μόνο για συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και γενικότερα στις καθημερινές του ρουτίνες. Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη την κοινωνική επαφή και η έλλειψη αυτής έχει τόσο μεγάλη αρνητική επίπτωση σε σημείο που κάποια παιδιά αδυνατούν να το διαχειριστούν. Χαρακτηριστικά πολλά παιδιά έχουν παραπονεθεί στους γονείς τους σε στιγμές ξεσπάσματος, ότι δε θέλουν άλλο να κάνουν μάθημα μαζί τους, ότι δεν τους αρέσει ή δεν είναι ικανοποιημένοι και πως θέλουν να επιστρέψουν στην τάξη τους με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, αρνούμενοι κατηγορηματικά να συνεργαστούν με τον επιβλέπων ενήλικα και να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους. Τα ξεσπάσματα αυτά πολλές φορές είναι μεγάλης έντασης και οι γονείς εκτός από τη ματαίωση που βιώνουν ως ανεπαρκείς, αποκτούν και τρομερές ανησυχίες για την ψυχολογική κατάσταση και το μέλλον του παιδιού τους.

-  Αδιάφοροι ή ψυχολογικά αδύναμοι γονείς. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να ενσωματωθούν όλα τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία, κάποιοι γονείς έκλεισαν την πόρτα γιατί δεν έχουν την υπομονή και τη θέληση να διαθέσουν τόσες πολλές ώρες από το χρόνο τους για την εκπαίδευση του παιδιού τους. Κάποιοι έχουν παραδοθεί και δηλώνουν ότι προτιμούν το παιδί τους να χάσει τη χρονιά παρά να ακολουθήσει την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση.

-   Ασυνείδητοι εκπαιδευτικοί. Ο ζήλος που έχουν επιδείξει οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι αξιοθαύμαστος. Ακούραστα και με προσωπικό κόστος δουλεύουν ακατάπαυστα καθημερινές και Σαββατοκυρίακα μέρα και νύχτα για την παραγωγή ασύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού ώστε να καλύψουν τη διδακτέα ύλη και να μπορέσουν τα παιδιά να προοδεύσουν μαθησιακά. Υπάρχει όμως και αυτή η μικρή αλλά καθόλου αμελητέα μερίδα συναδέλφων που έχει εκμεταλλευτεί τα κενά και τις ασάφειες των εγκυκλίων, στέλνοντας στα παιδιά μόνο φύλλα εργασίας, επαναλήψεις και σελίδες βιβλίων χωρίς ουσιαστική ανατροφοδότηση και στήριξη γονιών και μαθητών κατά την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Θα μπορούσα να καταγράψω άλλους τόσους λόγους γιατί κάποια παιδιά θα αντιμετωπίσουν διαχρονικά ένα αυξανόμενο υπαρκτό κίνδυνο σχολικής αποτυχίας ή ανεπάρκειας, ως αποτέλεσμα της αποχής ή της μη επαρκούς συμμετοχής τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεστε το εύρος των διαφορετικών προβληματικών περιπτώσεων που υφίστανται για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο σκοπός αυτής της επιστολής είναι να κινητοποιήσει αρμόδιους φορείς, οργανωμένα σύνολα, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και να προβληματίσει κι εσάς τον ίδιο για το μέλλον αυτών των παιδιών.

Ταυτόχρονα επιζητά άμεση εξεύρεση και εφαρμογή αντισταθμιστικών, διαχρονικά αλλά και άμεσα μέτρων, τα οποία θα είναι δραστικά, συμβατά με τις ανάγκες των παιδιών και στοχευμένα ούτως ώστε να αναπληρώσουν τα κενά που άφησε και άγνωστο το μέχρι πότε θα συνεχίσει να αφήνει, η επιλογή του Υπουργείου να υποχρεώσει σε αυτήν την απρόσωπη και απαιτητική για γονείς και εκπαιδευτικούς μαθησιακή διαδικασία της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μία στάσιμη εδώ και ένα χρόνο, ανεπαρκή μέθοδο, την ίδια στιγμή που ανα το παγκόσμιο μαθητές κάνουν πλέον καθημερινά όλα τα μαθήματά τους με τον εκπαιδευτικό που τα διδάσκει, με ανοικτές τις κάμερες όλων όσων το επιθυμούν και εφικτή έτσι την πλησιέστερη προσομοίωση της τάξης και την κοινωνική επαφή.

Κάπως έτσι βιώνουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα παιδιά της κοινωνίας μας που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία έχετε παραχωρήσει ειδική άδεια χρήσης των καμερών και από τα παιδιά, καθώς επίσης την αυτονομία να αποφασίσουν την καταλληλότερη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που θα προσφέρουν στους μαθητές τους, προσαρμοσμένοι στις ιδιαίτερες του εκάστοτε σχολείου συνθήκες. Μετα λύπης μας βιώσαμε την αναποτελεσματικότητα του δικού μας εργοδότη να σχεδιάσει, να οργανώσει, να στηρίξει, να εξοπλίσει και να ενορχηστρώσει μία εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κανονικά δε θα έπρεπε να υστερεί σε τίποτα από αυτήν που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας. Τα όσα πέτυχαν τα περισσότερα δημόσια σχολεία μας, οφείλονται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις και στους εκπαιδευτικούς, που βάζοντας το χέρι στη τσέπη αλλά και με τη συμβολή των συνδέσμων γονέων κάλυψαν τις ανεπάρκειες του Υπουργείου Παιδείας να εξοπλίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς, πετυχαίνοντας το μέγιστο, όντας όμως περιορισμένοι στο πλαίσιο που τους επέτρεπε η εγκύκλιος να κινηθούν όσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας.

Λέμε όχι στην ανισότητα και αρνούμαστε να επιτραπεί η δημιουργία παιδιών πολλών ταχυτήτων. Υποτιμήσατε τις ικανότητες των παιδιών μας να ακολουθήσουν σύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση κύριε Υπουργέ γιατί αυτό ήταν το πιο εύκολο και βολικό, υπερτιμώντας ταυτόχρονα τις ικανότητες ή δυνατότητες των γονιών με αποτέλεσμα να αποκλείσετε μία σεβαστή μερίδα μαθητών από το δικαίωμα της μάθησης. Ζητάμε να μεριμνήσετε ούτως ώστε αυτά τα παιδιά να ανακάμψουν. Σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές μας οργανώσεις και τους ειδικούς, μπορούν να εξευρεθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για να αντιστραφούν οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις. Χρειάζεται μόνο η παραδοχή του υπαρκτού αυτού προβλήματος από πλευράς Υπουργείου και η πολιτική βούληση για δράση. Ας μη φορτώσουμε την πανδημία στους ώμους αυτών των παιδιών, γιατί μόνο “Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα”.

*Με εκτίμηση

Φωτεινή Φωτιάδου

Μητέρα παιδιών Α’ και Β΄ Δημοτικού

Εκπαιδευτικός Προδημοτικής - Εμψυχώτρια
Comments (1)

  1. Ανδρέας Γεωργίου:
    Mar 29, 2021 at 05:48 PM

    Αν και συμφωνώ πως οι τηλεκπαίδευση στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού έχει προβλήματα, δεν θεωρώ ασφαλές το να ανοίξουν τα δημοτικά με την κατάσταση που επικρατεί. Κατά τη γνώμη μου αν ανοίξουν τα δημοτικά θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνουν υποχρεωτικά η μάσκα και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

3155