Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 13η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας


Που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου η 13η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. H Ημερίδα ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας.

Την Ημερίδα τίμησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Ζέττα Μακρή, μέσω χαιρετισμού που απέστειλε και αναγνώστηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας.

Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέροντας ότι ο πολυετής θεσμός των Ημερίδων Παιδικής Λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα πετυχημένος καθώς έχει αγκαλιαστεί θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου με ισχυρό αντίκτυπο στον διάλογο για τη θέση της λογοτεχνίας στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Αυτό ευελπιστούμε να πετύχουμε και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας να καταστεί θεσμός και να διοργανωθεί και με φυσική παρουσία στο μέλλον. Στόχος μας είναι, μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, εσείς οι εκπαιδευτικοί, φεύγοντας, να νιώσετε ανανεωμένοι, να εμπνευστείτε και να πάρετε πίσω μαζί σας στις τάξεις σας νέες ιδέες, να πάρετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη χαρά του παιδικού βιβλίου», είπε. Ο Πρύτανης εξήρε, επίσης, την άψογη συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με την ελληνική πολιτεία γενικότερα και με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ειδικότερα αλλά και τη στενή συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εξάλλου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. «Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια που διοργανώνουμε τις ημερίδες εδώ στην Κύπρο, μας έδειξε ξεκάθαρα πόσο πολλή ανάγκη υπάρχει γι’ αυτές τις ’μαγικές συναντήσεις’, όπως τις αποκαλώ, μεταξύ συγγραφέων και εκπαιδευτικών. Με αυτή την ημερίδα ξεκινούμε ένα όμορφο ταξίδι για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους συνταξιδέψουν μαζί μας να ζήσουν αυτά τα ξεχωριστά πρωινά του Σαββάτου που όλοι εμείς βιώνουμε από το 2014».

Με θέμα «Ιστορίες να ονειρεύεσαι… Τα παραμύθια ‘αγγίζουν’ τις Καλές Τέχνες: Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Θέατρο, Λογοτεχνία, Μουσική, Χορός», η Ημερίδα ανέδειξε τη σχέση του κόσμου της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών μέσα από διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια από τους γνωστούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Λιάνα Δενεζάκη, Μάρω Θεοδωράκη, Μαριλένα Καββαδά, Άννα Κουππάνου και Θοδωρή Παπαϊωάννου. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συγγραφείς πρότειναν τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης των λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη.

Στη διάρκεια της Ημερίδας έγινε αναφορά σε μια σημαντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στις Ημερίδες Παιδικής Λογοτεχνίας από την πρώτη χρονιά. Ο γνωστός συγγραφέας έγραψε ένα παιδικό βιβλίο που εικονογραφήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου Frederick και οι πωλήσεις του οποίου θα βοηθήσουν να ενισχυθεί το ταμείο υποτροφιών για φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 24 Απριλίου 2021.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










442