Εμβόλια σε εκπαιδευτικούς: Έκκληση στον Υπουργό Υγείας


*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ

Πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει απόφαση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας δεν βλέπει με θετικό μάτι τον παράλληλο εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων, που κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένος. 

Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών συζητείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, σε αρκετές χώρες έχουν δοθεί και σχετικές οδηγίες. Παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου σχετική έκκληση είχαμε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προς τις αρμόδιες Πολιτείες.

Ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα και σε εθελοντική βάση, είναι ένα θέμα που το έχει κυνηγήσει η ΠΟΕΔ με διάφορους τρόπους εδώ και μερικούς μήνες. Όταν έπρεπε, το θέμα τέθηκε ενώπιον της επιδημιολογικής ομάδας και υπήρξε άμεση και γραπτή απάντηση. Η επιδημιολογική ομάδα συμφώνησε με την ΠΟΕΔ στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, σε δημόσιες παρεμβάσεις της η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου και άλλα στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων αναφέρθηκαν πολλές φορές στο ζήτημα. Επίσης, σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας πριν μερικές βδομάδες (όταν έφτασε η κατάλληλη στιγμή) είχε αποσταλεί και από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ το περιεχόμενό της είχε δει και τα φώτα της δημοσιότητας. Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είχαμε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.

Το ζήτημα του εμβολιασμού όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν, φαίνεται να βρίσκει σοβαρές αντιστάσεις εντός του αρμόδιου Υπουργείου. Γιατί όντως, ως άμεσα επηρεαζόμενη ομάδα πρώτης γραμμής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Απευθύνονται σε κοινό (παιδιά) που εκ των πραγμάτων δεν φορεί μάσκες, δεν μπορεί να εμβολιαστεί και δεν είναι εύκολο να τηρήσει με ακρίβεια τα πρωτόκολλα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειάζεται να γίνει γρήγορα ένας σωστός προγραμματισμός (το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να συμβάλει με τους καταλόγους του προσωπικού των σχολείων), ώστε να προλάβουμε εάν είναι εφικτό τη δεύτερη δόση αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα. Άλλωστε, θέλουμε και επιθυμούμε ανοικτά σχολεία σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Επομένως, η έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας και τους αρμοδίους λειτουργούς του, είναι να ξαναμελετήσουν άμεσα το ζήτημα και να προχωρήσουν τάχιστα στην επιλογή επαγγελματικών ομάδων προς εμβολιασμό. Με ένα μέρος των εμβολίων να απευθύνονται σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, ώστε να υπάρξει και ευρύτερα διείσδυση στον πληθυσμό πέραν των ηλικιακών κατηγοριών.

*Εκπρόσωπος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη Γραμματεία ΠΟΕΔ




Comments (2)

  1. Έλενα Κουνε:
    Apr 06, 2021 at 03:38 PM

    Συμφωνω. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να βρισκόμαστε στις προτεραιότητες λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών χωρίς χρήση μάσκας ( στη δημοτική εκπαίδευση) με τα οποία ερχόμαστε σε επαφη

  2. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΙΝΗΣ:
    Apr 07, 2021 at 04:02 PM

    Πολύ σωστά, Έλενα.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2076