Κλείσιμο σχολείων και αντικαταστάτες


*ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΕΡΓΙΟΥ

Σε περίπτωση κλεισίματος των σχολείων την ερχόμενη Παρασκευή όπως φημολογείται (πράγμα που προσωπικά απεύχομαι τουλάχιστον για την επαρχία μας), το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να δώσει οδηγίες να διατηρηθούν οι αντικαταστάσεις στα σχολεία.

Εδώ και μήνες στέλνουμε συνεχώς εκκλήσεις προς τους αδιόριστους συναδέλφους να έρθουν και να συνδράμουν στην προσπάθεια μας για να τα βγάλουμε πέρα στις ιδιαζουσες, δύσκολες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας.

Πολλοί από αυτούς, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο αγωνιώδες κάλεσμα μας και άφησαν άλλες προσωρινές ασχολίες και εργασίες που είχαν για να προτρεξουν σε βοήθεια μας. Σε αυτόν το πόλεμο η συνεισφορά τους ήταν και είναι πολύτιμη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί κράτησαν τα σχολεία ανοικτά.

Είναι κρίμα και άδικο, αυτοί οι συνάδερφοι οι οποιοι πληρωνονται μόνο για τις μέρες που εργάζονται και δεν έχουν σχεδόν κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα, να μείνουν ξεκρεμμαστοι και στην ουσία χωρίς εισόδημα παραμονές του Πάσχα. Έχουμε υποχρέωση να τους συμπαρασταθούμε έστω με αυτόν τον απλό τρόπο: καταβάλλοντας προσπάθεια να εργαστούν έστω και για ελάχιστες μέρες ακόμη.

Είναι επίσης επόμενο όταν αντιμετωπίζονται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές την επόμενη φορά που θα δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα και να θυσιαστούν πάλι για μιαν Υπηρεσία και για έναν Κλαδο που δεν τους αντιμετωπίζει με σεβασμό. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το Υπουργείο και να προσφέρει κίνητρα σε αυτά τα άτομα για να θέλουν να εργάζονται με το καθεστώς του αντικαταστάτη. Ένα από αυτά είναι να μην τους πετά εκτός με την πρώτη ευκαιρία.

Προσωπικά ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λεμεσού, από τις δυσκολότερες στιγμές που είχα να αντιμετωπίσω στη σύντομη θητεία μου, ήταν όταν έτυχαν μαζικές ακυρώσεις αντικαταστασεων στο προηγούμενο κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων. Δεχόμουν τότε τα τηλεφωνήματα αυτών των νεαρών συναδέλφων και άκουγα το ευγενικό παράπονο που κρυβόταν πίσω από τις λέξεις τους. Ένιωθαν ότι η συνεισφορά τους δεν τύχαινε εκτίμησης και ότι οι ίδιοι δεν μετρούσαν για μας τους υπόλοιπους.

Εγω ξέρω ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ότι και τους εκτιμούμε και τους υπολογίζουμε. Ας προσπαθήσουμε ( κατά το δυνατό) να τους το δείξουμε. Και η πολιτεία και εμείς οι εκπαιδευτικοί οι ίδιοι. Γιατί εάν δεν στηριξει ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές, τότε το παιχνίδι θα χαθεί εξολοκλήρου!

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λεμεσού

Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3701