Αντιφατικές δηλώσεις και αποφάσεις αρμοδίων, εν καιρώ πανδημίας, αυξάνουν τη δυσπιστία για την ορθότητα των αποφάσεων


ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Η πανδημία έχει μπει για τα καλά στη σχολική ζωή και επηρεάζει τα μέγιστα την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα περίμενε κάποιος πως μετά από ένα χρόνο εμπειρίας στην δτης κατάστασης, οι αρμόδιοι φορείς που είναι και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις θα είχαν μια κοινή πολιτική στην διαχείριση αυτής, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσπιστία για το αν σωστά αποφασίζονται τα οποιαδήποτε μέτρα για περιορισμό του  covid-19.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Με ανακοίνωση του το Υπουργείου Υγείας αλλάζει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία. Λίγες ώρες μετά το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας δεν αποδέχεται τις αλλαγές και αποφασίζει την εφαρμογή του υφιστάμενου
  • Από τη μια το ΥΠΠΑΝ αρνείται να  δεχτεί το νέο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας πριν μια εβδομάδα, με δικαιολογία πως θα οδηγούσε σε μεταφορά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών όλων των σχολείων και από την άλλη δημοσιεύματα φέρουν τα 2 υπουργεία να συζητούν καθολική μεταφορά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση την επόμενη εβδομάδα.
  • Σε δηλώσεις του ΥΠΠΑΝ σε τηλεοπτικό σταθμό (OMEGA εκπομπή ΑΙΧΜΕΣ 13/4/2021) αναφέρεται πως τα κρούσματα που εμφανίζονται στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από ότι στην υπόλοιπη κοινωνία. Την επομένη σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του σταθμού παρουσιάζονται στοιχεία όπου πέραν των μισών περιστατικών κορωνοϊού από 1η Απριλίου μέχρι και 10 Απριλίου (2390 στα 4737) σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Και στο πρωτόκολλο:

  • Σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία όταν εμφανιστεί περιστατικό κορονωϊού σε μια τάξη ως στενές επαφές θεωρούνται μόνο τα παιδιά που κάθονται γύρω από το παιδί που είναι κρούσμα ή αν είναι ο εκπαιδευτικός κρούσμα μόνο η πρώτη σειρά των μαθητών. Χωρίς να ουσιαστικά να λαμβάνεται υπόψη η υπόλοιπη λειτουργία του σχολείου όπου οι μαθητές μετακινούνται από τάξη σε άλλο χώρο (πχ διάλειμμα, μάθημα Φυσικής Αγωγής, την ώρα που σχολνούν, κλπ ) ή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εκπαιδευτική διαδικασία ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων όπου ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μείνει σε κατά μέτωπο διδασκαλία από την έδρα.

Αλλά και σε προηγούμενες αποφάσεις:

  • 08 Ιανουαρίου. Αποφασίζεται τα παιδιά στα Δημοτικά να μείνουν στο σπίτι και να εργάζονται με εξ αποστάσεως. Εν αντιθέσει τα Νηπιαγωγεία με παρόμοια δεδομένα συνεχίζουν την εκπαίδευση δια ζώσης.
  • Τον Φεβρουάριο για 3 εβδομάδες σε μια περιοχή της Λεμεσού υπάρχει αυξημένος αριθμός περιστατικών. Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζοντας το υφιστάμενο πρωτόκολλο δεν στέλνει τα παιδιά ολόκληρου του τμήματος που έχει περιστατικό/ά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχίζεται. Και στο τέλος αντί να έχουμε μόνο τα τμήματα που είχαν περιστατικό σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποφασίζεται οι μαθητές των δημοτικών σε ολόκληρη τη Λεμεσό να συνεχίσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση για 3 εβδομάδες είτε έχουν περιστατικό, είτε όχι.

Το αν πρέπει οι μαθητές να μείνουν για ακόμη ένα διάστημα στο σπίτι και να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους εξ αποστάσεως είναι αποκλειστικά απόφαση των αρμοδίων. Όπως και αν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τα σχολεία πρέπει να βελτιωθούν. Ποιος αποφασίζει για τα πιο πάνω;

Το Υπουργείο Υγείας;

Το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας;

Μήπως πρέπει να συναποφασίζουν; Και αν ναι, τι χρειάζονται οι δημόσιες αντιφατικές δηλώσεις, ανακοινώσεις ή/και αποφάσεις;

Γι’ αυτό οι αρμόδιοι φορείς, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας καλούνται να βρουν τις λύσεις ώστε να είναι ξεκάθαρο από τη μια ποιος αποφασίζει και από την άλλη να υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία στις αποφάσεις. Αλλιώς η δυσπιστία για την ορθότητα των αποφάσεων θα μεγαλώνει…

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ

(Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1026