Προς Προεδρικό: με απλά λόγια, η θέση μας


*ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που υπάρχουν για επικείμενο κλείσιμο σχολείων μια εβδομάδα νωρίτερα, η θέση που έχουμε διατυπώσει εδώ και πολλούς μήνες συνοψίζεται στα ακόλουθα:

1 Αλλαγές στα πρωτόκολλα

2. Κλείσιμο τμημάτων εκεί και όπου χρειάζεται: όταν υπάρχει κρούσμα σε μια τάξη, η τάξη να μεταφέρεται αμέσως σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση

3. Άμεσος εμβολιασμός των εκπαιδευτικών (όσων επιθυμούν)

4. Διενέργεια τεστ και στα παιδιά κάτω των 12 ετών (τεστ που να είναι πιο φιλικά και λιγότερο επιβαρυντικά για τα παιδιά)

5. Ενθάρρυνση της χρήσης μάσκας στα παιδιά

Στους 4 πιο πάνω άξονες κινείται η πρότασή μας και υπάρχουν πληθώρα επιχειρημάτων και πρακτικών που μπορούν να την τεκμηριώσουν.  

Α. Αλλαγές στα πρωτόκολλα: βασική αρχή είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιβάλλεται να γίνονται αλλαγές (π.χ. λήψη αυστηρότερων μέτρων στα σχολεία σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά θετικότητας, όπως η χρήση μάσκας και τα τεστ σε παιδιά)

Β. Κλείσιμο τμήματος όταν βρεθεί έστω και ένα κρούσμα: μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης αλυσίδας μετάδοσης εντός της τάξης, ενώ αντιμετωπίζονται οι πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν (έλλειψη αντικαταστατών, το σύνολο μιας τάξης στην εξ αποστάσεως και αποφυγή φαινομένου τα μισά παιδιά να είναι στην τάξη και τα άλλα μισά στο σπίτι).

Γ. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης είναι ίσως η μόνη επαγγελματική ομάδα στην οποία το «κοινό» στο οποίο απευθύνεται ΔΕΝ φοράει μάσκα, ούτε και εμβολιάζεται (μιας και δεν έχει αναπτυχθεί σχετικό εμβόλιο για παιδιά). Παράλληλα, τα μικρά παιδιά είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν τις αποστάσεις και να εφαρμόσουν στον μέγιστο βαθμό τα πρωτόκολλα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μας έχουν να κάνουν με παιδιά που είναι (κυρίως) ασυμπτωματικά, δυσκολεύοντας έτσι το έργο της έγκαιρης διάγνωσης. Επομένως, επιβάλλεται ο άμεσος εμβολιασμός τους

Δ. Τα τεστ στα παιδιά κάτω των 12 ετών (με φιλικότερες μεθόδους ανίχνευσης) θα συμβάλει σε καλύτερο έλεγχο του μαθητικού πληθυσμού και στον περιορισμό της αλυσίδας διάδοσης του ιού.

Ε. Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της χρήσης μάσκας.

Αριθμητικά δεδομένα: σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ ημερομηνίας 8/4/2021, την εβδομάδα εκείνη επηρεάστηκαν περίπου 300 τμήματα (δεν διευκρινίζεται σε ποια βαθμίδα). Στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική υπάρχουν περίπου 3000 τμήματα. Άρα, με το να κλείσει για μια βδομάδα το τμήμα που έχει εμφανιστεί κρούσμα, θα έκλειναν 300 τμήματα (περίπου το 10%), ενώ 2700 τμήματα θα συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους!

Επιπλέον, θα αποφευγόταν η περαιτέρω διάδοση του ιού και θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα με τις αναπληρώσεις που ταλανίζουν τα σχολεία μας.

Ας ελπίσουμε, αυτή η πρόταση να υιοθετηθεί στο σύνολό της ΑΜΕΣΑ και να αποφευχθούν φαινόμενα αντιφάσεων. Την περασμένη Παρασκευή χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές. Ας μην χαθεί και σήμερα.

*Εκπαιδευτικός




Comments (1)

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΙΝΗΣ:
    Apr 15, 2021 at 09:02 PM

    Και ασφαλώς, όταν λέμε "κλείσιμο τμήματος" εκεί και όπου χρειάζεται, εννοούμε βεβαίως να σταματάει η διά ζώσης εκπαίδευση και μεταφορά σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1390