Συνεχίζεται η προσπάθεια εκφοβισμού, φίμωσης και λογοκρισίας από το ΥΠΠΑΝ


«Δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός»

Με ανακοίνωση της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών «εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς τον συνάδελφο και καλλιτέχνη κ. Γιώργο Γαβριήλ ο οποίος διώκεται με πειθαρχική έρευνα από το ΥΠΠΑΝ επειδή σε προσωπικό του χρόνο δημιουργεί κι επικοινωνεί τις ιδέες του μέσω της τέχνης του ασκώντας το αναφαίρετο δικαίωμά του για ελευθερία έκφρασης και κριτικής των θεσμών.

Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται με εθνικές και διεθνείς συμβάσεις. Ως τέτοιο θα πρέπει να διασφαλίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες ώστε να μπορούν να εκφράζουν χωρίς φόβο τις απόψεις τους με όποιο τρόπο το επιθυμούν ακόμα και αν αυτές σοκάρουν και προκαλούν μέρος του πληθυσμού.

Το ΥΠΠΑΝ δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον του κ. Γαβριήλ για τα έργα τέχνης του και επανέρχεται με νέο κατηγορητήριο μέσω του οποίου ζητείται από τον συνάδελφο να απαντήσει άμεσα αν καλλιεργούσε το εθνικό φρόνημα των παιδιών μέσω των εθνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, των παρελάσεων, των εκκλησιασμών, των εξομολογήσεων, την ανάγνωση των μηνυμάτων του Υπουργού Παιδείας αλλά και το αν οι σχολικές εκδρομές είχαν ως προορισμό τα εθνικά μνημεία και εκκλησίες.

Κάθε πολίτης με στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με την καλλιτεχνική έκφραση του κ. Γαβριήλ, οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για εκφοβισμό, φίμωση και λογοκρισία.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΠΑΝ και η κυβέρνηση στοχοποιούν και εκφοβίζουν πολίτες και ειδικά εκπαιδευτικούς, όπως την πρόσφατη περίπτωση με την κατάσχεση ηλεκτρονικών συσκευών από σπίτι συναδέλφου επειδή θεώρησαν ότι διαχειριζόταν ένα Parody Twitter Account.

Είναι εξοργιστικό και ντροπιαστικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας να διώκονται πολίτες με βάση τις πεποιθήσεις τους. Η δημόσια παιδεία δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο κανενός και για αυτό δεν μπορεί να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων κατά την προεκλογική περίοδο.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των γελοίων αλλά επικίνδυνων πειθαρχικών ερευνών του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες εκθέτουν την κυπριακή κοινωνία σε διεθνές πλέον επίπεδο. Καλούμε επίσης επιτακτικά όλες τις εκπαιδευτικές παρατάξεις και οργανώσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να σταθούν δημόσια στο πλευρό του συναδέλφου και να στηρίξουν το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα τους.

Η Προοδευτική δηλώνει ρητά προς πάσα κατεύθυνση πως οι φασιστικές αυτές συμπεριφορές στις οποίες καταφεύγει το Υπουργείο Παιδείας και δήθεν Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα σε νέα κρίση στην παιδεία.

Ο άμεσος τερματισμός των πειθαρχικών ερευνών εναντίον του Γιώργου Γαβιήλ και η επακόλουθη απολογία του Υπουργείου αποτελεί, για την Προοδευτική Κίνηση, μονόδρομο».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










906