Μικρός ο αριθμός καινούργιων Η.Υ. με τους οποίους εξοπλίζονται τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης


 ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Τελικά, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για 3.555 συσκευών ηλεκτρονικών υπολογιστών με τις οποίες θα εξοπλίζονταν τα σχολεία Δημοτικής, ο αριθμός των καινούργιων Η.Υ. που δίνεται στα σχολεία μας είναι πολύ πιο μικρός. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν κοντά μας σε κάθε σχολείο δίνεται 1 το πολύ 2 καινούργιοι Η.Υ. (ενώ μεγάλος αριθμός νηπιαγωγείων μας έχει πληροφορήσει ότι δεν παραλαμβάνει καθόλου εξοπλισμό). Αριθμός πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης. (πέραν των 3000 τμημάτων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης).

Με τέτοιους ρυθμούς σίγουρα θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη η υλοποίηση της 2ης εξαγγελίας του ΥΠΠΑΝ για νέο σχεδιασμό που προβλέπει τη δημιουργία 6.600 Ψηφιακών Αιθουσών Διδασκαλίας (όλων των βαθμίδων). Σχεδιασμός που η υλοποίηση του είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη εισαγωγή των Τεχνολογίων της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που χρειάζεται για να υποστηριχθεί η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η ύπαρξη αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών στα σχολεία μας. Αντιλαμβάνεται κάποιος πως αν δεν έχεις σύγχρονα τεχνολογικά μέσα η χρήση των ΤΠΕ καθίσταται αδύνατη. Αυτό τεκμηριώνεται και στη σχετική βιβλιογραφία. Η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για τις ΤΠΕ, η έλλειψη εύκολης πρόσβασης στις υποδομές αλλά και η παλαιότητα των μέσων είναι παράγοντες που επηρεάζουν αναμφίβολα την εισαγωγή και αξιοποίηση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία. (Jones (2004) και Scrimshaw (2004)).

Αν το ΥΠΠΑΝ θέλει πραγματικά να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του δημιουργία 6.600 Ψηφιακών Αιθουσών Διδασκαλίας θα πρέπει να εξοπλίσει τα σχολεία μας. Και ο προγραμματισμός αυτός δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στους καινούργιους Η.Υ. αλλά να λάβει υπόψη όλους τους τεχνικούς παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στη χρήση των ΤΠΕ και οι οποίοι σχετίζονται και με τα λογισμικά, αλλά και τον χρόνο για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε όλες τις διαστάσεις της εισαγωγής των ΤΠΕ. (έγινε αναφορά σε προηγούμενο άρθρο μου).

Οι εξαγγελίες που έγιναν από το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να αποτελούν μοχλό πίεσης για την όσο πιο γρήγορα υλοποίηση αυτών. Αλλιώς με τους καινούργιους Η.Υ. που έφθασαν μέχρι σήμερα στα σχολεία μας δεν θα πετύχουμε τίποτα και ουσιαστικά θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό στο όραμα που θέλουμε όλοι για ολοκληρωμένη εισαγωγή των ΤΠΕ στα σχολεία μας.

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ

(Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










843