Ο αγώνας των συναδέλφων στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία είναι καθόλα δίκαιος


TOY ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Δυστυχώς από το 2012 οι εργαζόμενοι στα προαιρετικά ολοημέρα σχολεία απο υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας μέσα απο διαδοχικές αλλαγές, εξ υπαιτιότητας των εκάστοτε κυβερνόντων, κατέληξαν να εργοδοτούνται εδώ και λίγα χρόνια ως αυτοεργοδοτούμενοι. 

Θυμίζουμε οτι από το καλοκαίρι του 2012, με αφορμή σχετική έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε, μονομερώς, στην αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης στο Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο, θέτοντας, σχετικά, σ’ εφαρμογή ένα νέο Φορέα, Ιδιωτικού Δικαίου, γνωστό ως ΙΔΑΒΕΠ. Η ΠΟΕΔ αντέδρασε  από την πρώτη στιγμή, μαζί τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, αφού το θέμα επηρέαζε κι επηρεάζει και τους λειτουργούς της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης που απασχολούνται στα ΚΙΕ.  Και αντί να διορθωθεί στην επόμενη χρόνια το ΥΠΠΑΝ δόθηκε χειρότερη λύση με κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ, και αναζήτηση εργαζομένων για τα απογευματινα και βραδινά προγράμματά του (μεταξύ αυτών και στα ΠΟΣ) μέσω της αγοράς υπηρεσιών απο εκπαιδευτικούς (με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου).

Η ΠΟΕΔ τοποθετήθηκε και τότε αρνητικά, κι εξακολουθεί μέχρι σήμερα ν’ αντιδρά, στην εργοδότηση με το σύστημα της αγοράς υπηρεσιών. Ιδιαίτερα  επειδή οι εργασίες στα Προαιρετικά Ολοήμερα σχολεία διεξάγονται στον ίδιο χώρο με το πρωινό Δημόσιο σχολείο και με τους ίδιους μαθητές χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα όπως και στη πρωινή φοίτηση. Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο  με Αναλυτικό και Ωρολόγιο Πρόγραμμα που επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας όπως και στο πρωινό. 

Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως οι εκπαιδευτικοί στα ΠΟΣ, με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου, αντιμετωπίζουν διάφορα εργασιακά προβλήματα. Δεν καλύπτονται από ασφάλιση εργοδότη, από τη στιγμή που δεν θεωρούνται υπάλληλοι, δεν έχουν δικαίωμα σε άδειες (ασθενείας, μητρότητας, διακοπών) κ.ά.. Δεν είναι τυχαίο ότι το Δικαστήριο έκρινε το καθεστώς αυτοεργοδοτουμενου στα ΠΟΣ και στα ΚΙΕ ως λανθασμένο. 

Το ΥΠΠΑΝ δεν εχει άλλη επιλογή απο το να αναγνωρίσει τα προβλήματα που προκαλεί η αγορά υπηρεσιών στα ΠΟΣ και να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου εργοδότησης των συναδέλφων μετατρέποντας τους σε υπαλλήλους με εργοδότη το ίδιο το ΥΠΠΑΝ. Γι αυτό όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των συναδέλφων των ΠΟΣ αλλά και των άλλων απογευματινών  και βραδινών προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ μέχρι τη δικαίωση τους. Γιατί ο αγώνας τους είναι καθόλα δίκαιος.

*Εκπαιδευτικός

Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ

(Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)

 

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


559